Stručnjaci za Story.hr otkrili kako njegovati kosu u zimskim uvjetima

Trikovi kojima se koriste mnoge poznate Hrvatice

Profimedia

Niske temperature, susnježica i vjetar, samo su neki od problema s kojima se kosa u ovom periodu svakodnevno susreće. Njega i održavanje kose postaju prava 'muka', a postojanost frizura gotovo nemoguća misija. Kako bi vam olakšali svakodnevnu borbu s jednim od zasigurno najljepših 'modnih dodataka', razgovarali smo sa stručnjacima iz frizerskih salona 'Vikler i ruž' i 'Teuta' koji su nam otkrili male tajne za ljepšu i njegovaniju kosu.

Koje preparate koristiti za njegu kose u zimu?

Vikler i ruž: Svaki tip kose zahtjeva drugačiji pristup i tretman zimi. Zato je najbolje savjetovati se osobno kod svog frizera koji će odrediti personalizirane tretmane i proizvode koje trebate koristiti. Kovrčava kosa u ovo vrijeme treba preparate koji će ju obuzdati i umiriti, jako tanka kosa treba preparate protiv elektriciteta poput Kerastase Fluidissime discipline. Jedino što svi tipovi kose jednako trebaju zimi je dodatna njega i primjena tretmana protiv dodatnog isušivanja jer najveći problem zimi zapravo stvaraju grijani prostori u kojima boravimo, a isušuju kosu. Kosa gubi sjaj te postaje lomljiva, a tjeme se počinje perutati. Preporučljivo je zimi koristiti Scrub apaisant i Scrub energisant od Kerastase koji su umirujući pilinzi za njegu vlasišta. Pripazite da preparati koje koristite zimi sadrže prirodna ulja poput bademovog, maslinovog te ulje makadamije.

Teuta: Zimi je kosa izložena dosta intenzivnim situacijama – vjetrovito vrijeme, minusi i hladan zrak vani, a s druge strane grijane prostorije i jako suhi zrak u unutarnjim prostorima. Sve to rezultira nedostatkom vlage u kosi što se vidi i po elektricitetu kose. Upravo zato je zima tako zahtjevan period za kosu, pa preporučujem klijenticama njegu prije samog pranja kose. Kosa kada ju smočimo, često, 'nabubri', a sastojci iz njege onda teže djeluju i prodiru u vlasi. Pa je zato poželjno koristiti njegu prije, na primjer – LeonorGreyl Masque Quintessence je odlična u kombinaciji s njihovim uljem Huile de Leonor Greyl, pa prvo nanesemo ulje, a zatim masku. Nakon 20 minuta dobro našamponiramo kosu i po potrebi (ako je kosa duga i tretirana) regenerator. Dobar proizvod je i Kerastase Magic Night serum – proizvod lagane emulzijske teksture, koji se nanosi po dužini kose i na vrhove prije samog spavanja – da bi kosa ujutro bila dodatno hidratizirana.


Što koristiti da frizura u ovim vremenskim uvjetima bude postojana?

Vikler i ruž: Budući da zimi često nosimo kape i šalove koji prekrivaju kosu te smo izloženi vjetru i vlazi u zraku, naravno da je teže održati frizuru postojanom. No, ako koristite jače učvršćivače nego inače poput Volumifique spreja za volumen, pjene za volumen te dobri stari ehoton koji su koristile i naše bake, a koji učvršćuje kosu od korijena po cijeloj dužini vlasi, vaša frizura može biti dugotrajnija.

Teuta: Kako bi frizura bila postojana u svim situacijama kada je u zraku prisutan veliki postotak vlage (kao što je zimi), najbolje je nakon sušenja i oblikovanja frizure, kosu lagano učvrstiti lakom za kosu. Uvijek birajte onaj koji je 'suhi'. Moja preporuka je Alfa Parf Original Hair Spray.


Koji su trenutno glavni trendovi kada je riječ o frizurama?

Vikler i ruž: Ovo je vrijeme dominacije ekstenzija, duge kose bogatog volumena prioritet su sezone što potvrđuju i influencerice poput Elle Dvornik i Jelene Perić, ali i svjetske zvijezde poput Selme Hayek i Kim Kardashian koje su na crvenim tepisima kosu predstavile kao glavni adut. Kada su u pitanju boje nastavljaju se trendovi iz prošle godine tako da su sve tople nijanse smeđe i dalje IN. Posebno se ističe boja primamljivog naziva Choco Martini koja nije jednolična i daje zanimljivu igru tonova prilikom svakog pokreta kose. Ove sezone primijetit ćete i crvene tonove na kosama koji u ovom sivilu daju toplinu cjelokupnom izgledu. Posebno se ističu nijanse 'ginger spice', 'rose gold' i 'peach apricot'.

Teuta: Trenutni hit među frizurama je - soft blunt bob! To je ravno odrezani bob, ali sa smekšanim vrhovima, nije onaj strogi bob. Nosi se lagano zaglađen, blago prelomljen ili potpuno ravan, ali s naglašenim volumenom u kosi. Što se tiče boja, to je Buttery Blonde - prirodna boja na korijenu s nježnim prijelazom u zlatnu nijansu. Topli tonovi zlatne nijanse smekšat će crte lica dok je korijen za nijansu tamniji kako bi postigli kontrast, istaknuli lice i konture.