Što je hiperpigmentacija i kako je izbjeći?

Hiperpigmentacija, odnosno tamne mrlje različitih oblika predstavlja jedan od najčeščih estetskih problema s kojim se prije ili kasnije susretne većina žena

Profimedia

Možda ste se već uvjerili na svojoj koži da jednom kada se pojave, ne nestaju tako lako! Najčešće se javljaju na licu, vratu, dekolteu i rukama, a osim u oblicima, variraju i u boji. Primjećujemo ih kao plitke i nepravilne mrlje, tamnije od ostatka kože koja ih okružuje, a uzrok njihovog nastanka je prekomjerna proizvodnja melanina u pojedinim dijelovima kože. Do razvoja melasme dolazi zbog povišene razine ženskih spolnih hormona, a može se pojaviti kao posljedica pretjeranog korištenja solarija ili izlaganja suncu.

Isto tako, hiperpigmentacija je nasljedna pa,ako su vaša majka ili bake imale problem s time, vrlo je vjerojatno da će se i vama pojaviti slični problemi.

Nažalost, ni jedna metoda, a ni najskuplje kreme ne mogu u potpunosti garantirati da ćete uspjeti spriječiti nastanak hiperpigmentacija, no važna je strpljivost, ustrajnost i veliki oprez, što podrazumijeva svakodnevno nanošenje kvalitetnog SPF-a, bez obzira na sunce, kao i nošenje zaštitne odjeće i izbjegavanje iritirajućih sredstava za njegu.

KAKO NA PRIRODAN NAČIN UMANJITI MRLJE?

Profimedia 

Prirodni preparati koji su se pokazali posebno učinkovitima za izbjeljivanje kože su celer, đumbir, limun, hren i kiselo mlijeko. Njih najčešće nanosimo na lice u obliku uljnih losiona, prirodnih maski ili tonika, a učinkovitima su se pokazali i ekstrakti tratinčice i potočarke. Od ostalih eteričnih ulja za tretiranje hiperpigmentacijskih mrlja najčešće se još koristi eterično ulje sjemena mrkve, bosiljak, ružmarin verbenon i smilje, a od baznih plod divlje ruže, noćurak i macerat mrkve.

Većinu pripravaka i dodataka možete koristiti sama, ali se bojite alergija, konzultiraje se s aromaterapeutom koji će najbolje znati koji preparat i u kojoj količini trebate koristiti.

Profimedia