Zašto mrzim svoj make-up?

"Od maskare mi suze oči, od ruža imam suhe usne, a sjenilo me zateže."

Cosmopolitan.hr

Od sjenila koja iritiraju oči do ruževa za usne koji isušuju, evo pravih razloga zašto make up ponekad peče, svrbi, štipa, steže ili pali – plus, naša rješenja, piše Cosmopolitan.hr.

OD MASKARE MI SUZE OČI

Najvjerojatnije zato što joj je istekao rok. “Maskari rok istječe brže nego ijednom kozmetičkom proizvodu – tri mjeseca od otvaranja”, kaže kozmetički kemičar Jim Hammer. Mračna i vlažna unutrašnjost maskare idealno je stanište za bakterije. Što je maskara starija, to ima više grudica koje uvijek završe u oku.

RJEŠENJE Stavite podsjetnik u mobitel da vas svaka tri mjeseca podsjeti na istek roka ili označite maskaru datumom. Imali ste infekciju oka? Bacite je.

RUŽ MI ISUŠUJE USNE

“Pigmenti iz ruževa za usne zapravo su puderasti i sprečavaju prodor vlage u usne”, kaže Hammer. Mat verzije ruževa su najgore te zbog njih imate osjećaj da na usnama imate masku od gline.

RJEŠENJE Ne morate pristajati na kompromise – sve više beauty brendova nudi svoje verzije intenzivne boje za usne u teksturi koja doista vlaži usne, npr. Chanelov Coco Rouge Shine koji enkapsulira mole- kule vode i otpušta ih s vremena na vrijeme.

Cosmopolitan.hr 

OD MANIKURE ME SVRBI KOŽA

Lakovi za nokte su glavni uzrok perior- bitalnog dermatitisa – osipa na licu koji nastaje oko kapaka kad dodirnete lice nakon manikure, odnosno lakiranja noktiju. “Lak je sačinjen od iritirajućih otapala i tvari za plastifikaciju”, upozorava Hammer.

RJEŠENJE Potražite “3 free” formulekoje nemaju agresivne formaldehide, dibutil-ftalate i toluen, savjetuje Hammer. Mnogi su ih se brendovi odrekli, ali prije manikure provjerite sastojke.

SJENILO MI ZATEŽE KAPKE

Ovdje nije riječ o sastojcima sjenila (jer brendovi se brinu o tome da njihove formule nadgledaju dermatolozi i oftal- molozi), nego o formi. “Nanošenjem sjenila u prahu na kapke stvarate ‘olujnu prašinu’ oko očiju, gdje se čestice slegnu”, kaže Hammer.

RJEŠENJE Zaboravite na sjenila u prahu – nema ništa privlačno u očima koje su krvave i optočene prašinom u boji. Istina, većina sjenila nije ‘prašnjava’, ali 100% ste sigurni s kremastim sjenilima koji se nimalo ne truse.

PUDER MI ŠKODI

Bez obzira na to dobi- jete li fleke ili prištiće po koži, razlog su najvjerojatnije bakterije. “Tekuće formule su najčešće načinjene s vodom. Ako u tekući puder umočite prst ili nečistu četkicu, mikrobi se lako nastane i razmnožavaju”, kaže Hammer. Čak i kompaktni puder može stradati, a o spužvicama da i ne govorimo.

RJEŠENJE Držite se tekućih pudera koji dolaze u tubi (poput ovog dolje) ili s pumpicom. Tako ćete spriječiti kontakt između prstića i formule. Ako koristite spužvicu, perite je svaki tjedan (ili mijenjajte novom).