Vrijeme je za povratak prirodi

Znate li zašto bi arganovo ulje, čičak, aloe vera i zeleni čaj morali postati dio vaše beauty rutine?

promo

Suvremeni život je kompleksan, ubrzan i pun obveza, a sav taj stres često se odražava na našoj koži. Kako se u ovom užurbanom vremenu osjećati ljepše, njegovanije i zdravije? Tajna prekrasne kože 'skrivena' je oko nas, u prirodi. Iako je njega jednako bitna uvijek, o koži posebno treba brinuti tijekom zime, kada nam je potrebna dodatna zaštita, njega i hidratacija. Savršenog saveznika zato nalazimo u ulju argana, čičku, aloe veri, ali i zelenom čaju, a zašto, saznajte u nastavku. 

profiemdia 

Ulje argana

Arganovo ulje je već stoljećima poznato kao eliksir ljepote. Nastaje iz plodova istoimenog endemskog drveća koje raste na jugozapadu Maroka. Tamo je argan isto što i maslina u našim krajevima - koristi se u kozmetičke, jestive, pa čak i ljekovite svrhe! Drvo argana može narasti do 10 metara i odlično podnosi visoke temperature i sušna razdoblja. A kako se dobiva arganovo ulje? Žene ručno beru i sakupljaju oraščiće, suše ih i razbijaju kamenom. Koštice unutar oraha zatim melju u gustu pastu pomoću tradicionalnih kamenih preša, a u zadnjem koraku dobivenu pastu.

Ovo bogato ulje zlatne boje apsolutni je 'hit' proizvod u beauty svijetu zbog svog 'čudotvornog' sastava koji pomaže u njezi kose, kože i noktiju. Tokoferoli, poznatiji kao vitamin E, najvrjedniji su sastojak arganovog ulja. Ovom se vitaminu pripisuju snažna antioksidacijska svojstva. Nezamjenjiv je u borbi protiv ožiljaka, ekcema i suhog vlasišta.

Drugi važan sastojak arganovog ulja su karoteni koji štite kožu od UV zračenja. Esencijalne masne kiseline iz arganovog ulja sprečavaju upalne procese na koži hidratizirajući je i jačajući u isto vrijeme. Ulje argana ima i visok udio skvalena, prirodnih spojeva koji štite od raka kože i pomažu smiriti iritiranu kožu. Ferulinska kiselina iz ulja argana vrlo je snažan stabilizator vitamina C i E pa ona udvostručuje njihovo djelovanje. Sadrži i polifenole - prirodne spojeve iz biljaka koji imaju protuupalno i regenerativno djelovanje na kožu.

Profimedia 

Čičak

Čičak nam je svima poznat. Cvjetovi te biljke puni su sitnih čvrstih latica s kukicama pomoću kojih lako prianjaju uz odjeću. Ova bodljikava biljka je podrijetlom iz Azije, gdje su ljekovita svojstva čičkova cvijeta odavno poznata, a i danas se koristi u ajurvedskoj medicini te u tradicionalnoj kineskoj medicini. Najčešće se koristi u liječenju prehlada, problema s kožom, poremećaja koji zahvaćaju bubrege te kod nekih virusnih oboljenja. Ekstrakt čičkova cvijeta uistinu je poseban jer sadrži aktin koji stimulira proizvodnju kolagena, važnu komponentu u izgradnji vezivnoga tkiva. Zbog toga vezivno tkivo postaje gušće i koža ima bolji tonus. Elastičnost kože znatno se poboljšava, a istodobno se smanjuje pojava bora. Plod čička, točnije aktin koji se dobiva iz ploda čička, potiče stvaranje kolagena, jednog od sastojaka vlakana vezivnoga tkiva. Time se podebljava i pojačava otpornost kože, te ona dobiva čvršći i glatkiji izgled.

Profimedia 

Zeleni čaj

Stara kineska poslovica kaže: ”Bolje biti bez hrane tri dana nego jedan dan bez čaja”. Zeleni čaj se prvi put spominje u Aziji, u zapisima starim 5.000 godina. Već tada su čaj koristili kao lijek, u kozmetici te u duhovnim ritualima. Danas se i sami prepuštamo čudesnim učincima ovog starodavnog napitka koje nas opušta i oslobađa stresa. Pravi zeleni čaj je odličan izvor antioksidansa, minerala i vitamina A, B1, B2, B3, C, E i K. U tradicionalnoj azijskoj medicini su ga upotrebljavali za snižavanje tjelesne temperature i šećera u krvi, kao i za regulaciju probave. Pomaže i kod umora. Istraživanja su pokazala da zeleni čaj štiti od bolesti srca, djeluje antibakterijski i antivirusno te potiče aktivnost probave, zbog čega se vjeruje da pomaže pri mršavljenju. No, budući da zeleni čaj čisti i umiruje kako iznutra, tako i izvana, pronaći ćete ga u brojnim kozmetičkim proizvodima za kožu i kosu! Protuupalna i antibakterijska svojstva zelenog čaja imaju umirujući učinak na kožu, a pridonose i dubinskom čišćenju kože. Zbog toga svega, nije niti čudo da ga nalazimo u mnogim kozmetičkim proizvodima. Osim toga, zeleni čaj sadrži kofein, iako ne u istom obliku kao kava. Zato njegov učinak na razbuđenost i koncentraciju traje dulje. U prosjeku se preporučena dnevna doza između 3 i 4 šalice. Možete ga piti i rashlađenog, s malo limuna za osvježenje!

Profimedia 

Aloe vera

Ova zelena biljka poznata je po ljekovitim svojstvima i stimulaciji obnove stanica. Među Egipćanima poznata kao biljka besmrtnosti, aloe vera vjerojatno potječe s Arapskog poluotoka, ali rasprostranjena je diljem svijeta - Mediteranom, Meksikom i Indijom. Sadrži čak 98,5% vode i ima nevjerojatan kapacitet njezina zadržavanja, a zahvaljujući tome mjesecima može opstati u ekstremnim uvjetima a da ne dehidrira. Štoviše, aloe vera u divljini može poživjeti i do 100 godina! U listovima te biljke nalazi se dragocjeni gel koji sadrži velike količine vitamina C i E, minerala (osobito cinka), polisaharida te enzima. Aloe Vera zato je idealna u hidratizaciji cijelog tijela, a osim toga, korisna je u liječenju rana i opeklina, kožnih infekcija i akni, peruti i psorijaze.

Profimedia 
Sigurno je, dakle, da se u spomenutim biljaka nalazi čitavo blago hranjivih sastojka, koji će preporoditi kožu i kosu. Međutim, isto tako svjesni smo i da ubrzan način života često ostavlja tek minimalno vremena za njegu. Međutim, to više ne treba biti problem, a rješenje se skriva u novoj liniji NIVEA Naturally Good.. Naime, svaki od proizvoda iz spomenute linije sadrži po jedan organski sastojak i pruža vašoj koži priliku da u svako doba dana ili noći bude u dodiru s prirodom.