Iako ju mnogi možda tako ne doživljavaju, i koža je ljudski organ, i to onaj najveći. Čak 18% težine našeg tijela otpada na kožu. Svaki od njenih slojeva sastoji se od po nekoliko podslojeva koji dijele različite uloge. Koža također ima mehanizme regeneracije, oporavka i zacjeljivanja. Svemu tome pridonose redovita njega i briga o koži.
Promislimo samo na koje sve načine izazivamo svoju kožu: pranje i kupanje sredstvima koja isušuju, depilacija, ogrebotine, opekline od sunca, tetoviranje – moramo joj priznati da nas uistinu ponekad trpi.
Kako možemo biti nježni i blagi prema svojoj koži?
Prvenstveno održavajte svakodnevnu higijenu sredstvima koja ne isušuju kožu. Za to su idealni kozmetički proizvodi proizvedeni s izrazito visokim postotkom udjela prirodnih sastojaka. Pod prirodnim sastojcima podrazumijevaju se oni koji nastaju u prirodi, od kojih su mnogi čak i prehrambene namirnice: primjerice maslinovo ili kokosovo ulje, ili npr. kozje mlijeko.
Jeste li znali?
Kozje mlijeko se kao visokovrijedna namirnica može svrstati u superhranu. No osim po svojim nutritivnim vrijednostima, kozje mlijeko poznato je i po svojim terapeutskim benefitima, i to još od starog vijeka. Starogrčki liječnik Hipokrat upotrebljavao je sirutku kozjeg mlijeka za liječenje raznih bolesti. Paracelzus, liječnik iz 16. stoljeća, kozje je mlijeko ocijenio kao vrlo vrijednim i ljekovitim zbog svoje mliječne kiseline. U jugoistočnim zemljama Europe i Aziji kozje mlijeko i sirutka smatraju se namirnicama koje znatno pridonose liječenju plućnih bolesti. U Kini je ustanovljeno da u kozarskim područjima manje ljudi boluje od raka. U Njemačkoj je ekipa stručnjaka otkrila da uzimanje kozjeg mlijeka pridonosi liječenju ili poboljšanju zdravstvenog stanja u oporavku od nekih bolesti. Kozje mlijeko je korisno i djelotvorno u liječenju čira na želucu, te raznih želučanih i crijevnih poremećaja. U jugoistočnim zemljama Europe i Aziji kozje mlijeko i sirutka smatraju se namirnicama koje znatno pridonose liječenju plućnih bolesti.
Ljekovita vrijednost kozjeg mlijeka
Najznačajnije karakteristike kozjeg mlijeka su hipoalergenost i bolja probavljivost, veći sadržaj masnih kiselina kratkog i srednje dugog lanca, veći puferni kapacitet te veći sadržaj mineralnih tvari.
Učinci kozjeg mlijeka na kožu
Uklanjanje mrtvih stanica s kože
Kozje mlijeko sadrži alfa-hidroksi kiseline (AHA), presudne za uklanjanje odumrlih stanica kože. Funkcioniraju na način da učinkovito ljušte gornji sloj kože za sjajniji i ujednačeniji ten..
Smanjenje akni i ekcema
Iako se već postupkom uklanjanja odumrlih stanica uvelike djeluje na smanjenje akni i ekcema, kozje mlijeko odlikuje se i izvrsnim antibakterijskim kvalitetama. Molekule masti u kozjem mlijeku zapravo djeluju na način da inhibiraju rast mikrobioloških organizama koji djeluju kao katalizator za te neželjene posjetitelje na ljudskoj koži. S druge strane, vrhnje u mlijeku djeluje kao izvrsno sredstvo za vlaženje kože, djeluje umirujuće te je pomlađuje, te rezultira protuupalnim kvalitetama.
Obnova kože
Zbog sastava minerala u kozjem mlijeku, koža ih može izravno apsorbirati. Među njima je i selen, prirodni element koji podiže otpornost kože na utjecaj sunca, te uz kvalitetno sredstvo za zaštitu od sunca (20 – 50 SPF) ograničava učinke prekomjernog izlaganja suncu. Među važnim vitaminima je i vitamin A, koji igra ključnu ulogu u cijeljenju oštećenih stanica kože, pa se njegov učinak može opisati kao da koži podaruje novi život i zaustavlja formiranje bora.
Odmor za kožu
Jedan od najboljih karakteristika proizvoda napravljenih s kozjim mlijekom, i generalno proizvoda na bazi prirodne kozmetike, nije toliko što oni čine da bi poboljšali ljudsku kožu, već činjenica da ne štete. U svojoj srži, učinci kozjeg mlijeka su vlaženje, anti-age, protuupalno, njegujuće djelovanje, popravlja i revitalizira, ne noseći pritom sa sobom nikakve negativne posljedice.
Sastav kozjeg mlijeka
Kozje mlijeko u prirodnoj kozmetici možete pronaći u sapunima, kremama za lice i ruke, mlijeku za tijelo, krutim šamponima i regeneratorima, pjenušavim gelovima ili šamponima za tijelo. Primjerice, prirodni sapun od kozjeg mlijeka s vremenom se ponaša kao i sir i vino: što je stariji, to je bolji. Iz njega tijekom vremena i dalje isparava vlaga, a u masu se ulažu kristali soli. Što je sapun stariji, duže traje jednom kad se počne koristiti, dok se tzv. „mladi“ sapun puno brže istroši. Ovakav sapun može se koristiti za svakodnevnu njegu ruku, lica i tijela, a dodana različita eterična ulja utječu na poboljšanje kožnih stanja ukoliko su ona prisutna.