U gnijezdu s Remi - Renoviranje za neznalice četvrti dio

Oko nekih stvari treba 'odriješiti kesu'

Instagram

Neću okolišati – oko nekih stvari prilikom gradnje ili renoviranja stana treba 'odriješiti kesu'. Ne zato što nemaš mjeru i ponašaš se kao pijani vladar, nego zato što neke stvari u stanu nećeš mijenjati svake dvije, tri godine.

Šifra je 'PPK'. PPK. PPK! Podovi, Prozori i Kupaonica. To su tri stvari koje čine kralježnicu svakog stana. Sve ostalo, ali doslovno, SVE ostalo može se bezbolno zamijeniti i promijeniti. A pod 'bezbolno' mislim bez iseljavanja na duži period ili manjeg živčanog sloma.

Privatni album 

Krenimo od prvog 'P'. Podovi. Da najiskrenije priznam, prije ove avanture renoviranja nisam imala apsolutno nikakvog pojma o podovima. Ja sam umjetnica, muzičar, prevoditeljica, pjesnikinja... Meni je 'pod' samo simpatična metafora koju ću upotrijebiti u pjesmi i dio stana koji uzimam zdravo za gotovo i koji, eto, nije loše oprati s vremena na vrijeme. Voljela bih da je neka skrivena kamera snimala moj prvi odlazak u salon za podove:

'Dobar dan.'
'Dobar dan. Izvolite?'
'Trebam pod. Kakve imate?'
Prodavač je toliko jako zakolutao očima da se čulo do Podgorice. Pod-gorice. Tu sam odmah saznala da je moja glavna dvojba između parketa i laminata. Odlučila sam 'odriješiti kesu' i kupiti parket. S obzirom da sam u posljednjem podstanarskom stanu imala tamne podove, odlučila sam u svoj skandinavski raj staviti svijetle podove, kako bi se prostor doimao većim i prostranijim. Odabrala sam 'vez' parketa i odlučila kupiti onaj koji je već brušen i lakiran, kako bih ubrzala proces postavljanja, što i vama od srca preporučujem. Vrijeme je novac.

Temelj smo postavili. Jedan 'P' je riješen. 

Privatni album 

Otkrila sam da imam novi fetiš. Malo je čudan. Nećete me osuđivati? Prozori. Ne šalim se. S obzirom da mi je stan na pretposljednjem katu, pun je dnevne svjetlosti koju sam odlučila nipošto ne izgubiti. I zato mi trebaju ogromni prozori. Odmah sam znala da želim prozore i PVC stolariju iz tvrtke Pohižek jer sam o njima s nekoliko strana čula samo riječi hvale. A kad se 'bakćeš' s nepoznatim majstorima iz dana u dan, lijepo je znati da će ti usluga koju želiš biti odrađena kako treba, bez živciranja. I s Pohižekom je bilo točno tako. Našli smo se u njihovom salonu na Kvaternikovom trgu gdje sam verbalizirala svoje želje o ogromnim prozorima i odabrala kvake, stakla i rolete. Nakon toga, otišli smo u stan uzeti mjere i za 20-ak dana, došla je ekipa koja je ugradila moje prozore u svijet. 'Off the record' - štošta bih vam mogla reći groznog o ovim ili onim majstorima (taj nam blog tek predstoji), ali Pohižekova profesionalnost bila je zbilja na svjetskoj razini. Ako razmišljate koga uzeti za PVC prozore i vrata, uzmite njih. Sačuvajte si živce. I živci su novac. A moj fetiš? Njega sam postala svjesna tek nakon ugradnje prozora. Satima bih mogla sjediti i buljiti kroz prozor. Iza stakla mi naviru ideje, dok tijekom dana promatram susjede i ptice, a navečer svjetlucava gradska svjetla. Zamisli, koliko je samo neispričanih priča i pjesama iza svakog od tih prozora? Bezbroj.

Privatni album 

Još jedan 'off the record' – ne znam jesam li vam otkrila da uz Elemental imam još jedan bend? Već neko vrijeme koketiram s idejom na napravim solo projekt kojim ću ispoljiti neke kreativne struje koje nisu u điru Elementala. Moja druga mala ekipica zove se Jato i okupljamo se već godinu dana, stvaramo i sviramo. Postava je četveročlana, tako da, umjesto u prostoriji za probe, sviramo u stanu.

Imala sam to na umu kad sam odabirala prozore – imperativ je bio da u potpunosti izoliraju buku. I zato, dragi susjedi, zahvalite Pohižeku što se iz mog stana ne čuju bas i bubanj. 

Eto, riješen je i drugi 'P'. Kralježnica se polagano uspravlja.Ostao je još posljednji dio mojeg PPK-a – kupaonica.

Privatni album 

Kupaonica je, uz spavaću sobu, vrlo intimni dio stana i zato je bitno da se u njoj čovjek osjeća ugodno. Osim toga, radovi vezani uz kupaonicu opsežni su i minuciozni – svaka pločica mora biti postavljena savršeno, pogotovo ako, kao što je kod mene slučaj, odlučiš imati bijele zidne pločice s crnim fugama. Vidi se svaki i najmanji fuš (a bogami, bilo ih je napretek!) Moj vam je savjet da keramičare nadgledate kao kobac, jer sam ih ja nekoliko puta vraćala da poprave silikon između spojeva i poravnaju loše odrađene fuge. Također, razmišljajte o kondenzacijskom bojleru i činjenici da nove zakonske regulacije zahtijevaju posebni izlaz bojlera na dimnjak.

Privatni album 

 Dimnjačar je jedan od likova koji će vam tijekom renoviranja kupaonice postati novi najbolji prijatelj. A onda su tu i slatke muke kupaoničke – tuš-kabina ili obična kada? Veliko ili malo ogledalo? Crne ili srebrne pipe? WC školjka ovalnog ili kvadratnog oblika? Mali ili veliki umivaonik? Mogućnosti je mnogo – ja sam odabrala crne pipe, crno-bijele pločice na podu (harlekin uzorak), bijele 'ciglice' na zidovima i ogromno ogledalo. A kupaonska kada? Pa recimo to ovako – ima li boljeg osjećaja nego nakon dugog radnog dana napuniti kadu vodom, uliti bogatu pjenu, natočiti si čašu vina, zapaliti nekoliko svjećica i pustiti laganu muziku? Nema tuš-kabine koja to može zamijeniti. Ja igram za 'team kada'.

Kvalitetni podovi, prozori i kupaonica – oni čine kralježnicu svakog stana. Ne budite cicije kad ulažete u njih jer govorimo o investicijama koje će vam se trostruko vratiti, ako pametno odaberete.

I savjet za kraj – radove prepustite profesionalcima. Podovi, prozori i kupaonica su prevažne stavke kralježnice stana da biste se igrali 'A je to' majstora!

U idućem blogu pisat ću o kuhinjama i ormarima – dijelovima stana koji su mi pojeli najviše živaca. Zašto? Zato što vam majstori često znaju skuhati 'poparu'... No sve tračeve o majstorima i šegrtima saznat ćete za koji tjedan!

Sretno s renoviranjem!