ODLAZAK Izmučenom glazbeniku otkazalo srce

Borio se s psihičkim bolestima

Profimedia

Legendarni kantautor Daniel Johnston, koji je svojim emocionalno sirovim lo-fi snimkama iz kućne radinosti inspirirao velikane poput Kurta Cobaina i Toma Waitsa, umro je u 58. godini od srčanog udara, što je dijelom posljedica i dugogodišnje borbe s psihičkim bolestima, javljaju američki mediji. 'Daniel je bio pjevač, autor, umjetnik i prijatelj svima. Iako se borio s psihičkim problemima većinu života, uspio ih je nadvladati kroz svoj plodonosni umjetnički rad. Nadahnuo je bezbrojne obožavatelje i umjetnike sa svojom porukom da, bez obzira koliko dan bio težak, 'sunce sija nada mnom' i 'prava ljubav će te pronaći na kraju', napisala je njegova obitelj u izjavi.

Rođen je u Kaliforniji, a prvi album 'Pjesme boli' snimio je na kazetofon u podrumu svojih roditelja 1980. godine. Njegova peta kazeta koju je sam objavio sadržavala je pjesmu 'Yip/Jump music ' ,koju je kasnije obradio Tom Waitts. Tragično preminuli frontmen grupe Nirvana, Kurt Cobain, tu je pjesmu i album stavio na 35. mjesto njegovih 50 najdražih albuma,

Snimajući svoju šestu kazetu pjesama, Daniel je tvrdio da je proživljavao 'živčani slom', a nakon jedanaestog albuma koji je izdao 1990. godine, prijavio se u psihijatrijsku kliniku zbog ranog stadija šizofrenije i manične depresije, ali je tvrdio da to nije učinio dobrovoljno.

Interes velikih izdavačkih kuća privukao je na sebe kada je Cobain fotografiran s majicom na kojoj je pisalo 'Hi, how are you', po naslovu jedne od Danielovih pjesama. Potpisao je za jednu od njih, Atlantic Records, a nije htio potpisati za Elektru jer je smatrao da je njihov bend Metallica opsjednut Sotonom. Ono što ga je gurnulo dublje u pakao mentalnih bolesti, bila je loša prodaja njegovog albuma 'Fan' koji je izdan dok se liječio u psihijatrijskoj ustanovi.