Poznati Hrvati uključili se u borbu za djevojčicu iz Zadra

Akcija #pravdazadjevojčice

Filip Hofer

Slučaj višestrukog grupnog silovanja 15-godišnje djevojčice kraj Zadra šokirao je hrvatsku javnost, a dodatnu ogorčenost izazvala je činjenica što je sudac istrageIvan Marković petoricu osumnjičenih pustio da se brane sa slobode. Sudac maloljetnike nije zadržao u istražnom zatvoru. 

Uslijedio je niz burnih reakcija javnosti, a za vikend se najavljuju i prosvjedi u Zagrebu i Rijeci pod nazivom 'Pravda za djevojčice'. Prosvjed je pokrenut pod inicijativom #spasime čija je istaknuta članica glumica Jelena Veljača. 

Ona je na svom Instagram profilu pozvala na prosvjed kratkom objavom ispod koje je napisala 'evo nas opet'. 

Mnogi poznati podijelili su njezinu objavu, a neki od njih, poput bivšeg boksača Stjepana Božića, iznijeli su svoje stavove. Stjepan je tako poručio kako je on kao otac osjetljiv kada se radi o sigurnosti djevojčica. 

'Pozdravljam momke iz Zadra. Volio bih da njih pet, pojedinačno ili zajedno, pokažu svoju hrabrost i snagu na jednom bivšem boksaču. Inače, imam kćer. Druga kćer mi je 'na putu', uskoro dolazi. Volio bih da ti frajeri nalete na nekog oca kćeri koji će im pokazati zube i šake i sve. U prednosti ste, vas pet na jednog', napisao je Stjepan i dodao kako im on kao 'otac ne bi oprostio'. 

Jelena Gruičić iz studija Divine 

Podsjetimo, prošli prosvjed održan u sklopu spomenute inicijative održan je u ožujku kada se tisuće ljudi okupilo u simbolično vrijeme - pet minuta do dvanaest sati. Inicijativa je tada pozvala na borbu protiv rastućeg vala obiteljskog, ali i svakog drugog nasilja u Hrvatskoj.  

Novi prosvjed za djevojčicu iz Zadra planiran je za 19. listopada na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu. Lančanom reakcijom počeli su se javljati i drugi gradovi koji će sudjelovati u prosvjedima, a sve detaljne informacije inicijativa je objavila na svojoj Facebook stranici.