'Osvojile su me žene iznimnog stila'

Modna dizajnerica Aleksandra Dojčinović otkriva nam čime ju je oduševio Zürich te izdvaja svoja omiljena mjesta u gradu u kojem je prošli tjedan otvorila Lei Lou dućan

John Pavlish Rooftop hotela Opera

Zürich, centar financijske moći i luksuza i najveći švicarski grad u kojem se neprestano isprepliće povijesno i moderno, staro i novo, savršeno sjedinjeno jedno s drugim, pa se ponekad čini da su nove, suvremene fasade od stakla i čelika među onim klasičnim tu oduvijek. A nisu. Priliku da otvorim dućan baš ondje nisam htjela propustiti. A i zašto bih. Pa po najnovijim istraživanjima upravo je Zürich grad s najvećom kvalitetom života na svijetu, dakle, mjesto gdje svi žele živjeti i raditi. Ništa čudno, jer grad koji je danas dom oko 400.000 stanovnika nudi apsolutno sve što čovjeku može zatrebati. Prekrasnu prirodu koju s jedne strane omeđuju Alpe, a s druge jezero Zürich iz kojeg u samom centru grada istječe rijeka Limmat te savršene uvjete za rad i napredovanje baš svima, pa ne čudi da su dom ondje pronašli i brojni Hrvati kojih u cijeloj Švicarskoj ima, rekli su mi, više od sto tisuća.

John Pavlish  Alex i poznata njemačka influencerica Lena Terlutter


Prije nego što sam zbog dućana ondje morala provoditi više vremena, Zürich sam zamišljala kao grad u kojem dominiraju banke, trgovine luksuznim satovima i nakitom, fine čokolaterije i butici svjetskih modnih kuća. Međutim, to je toliko diskretno uklopljeno u vizuru grada da je prvo što čovjek primijeti zapravo njegova nevjerojatna ljepota i šarm. I čistoća. I besprijekorno odjevene žene. Slično kao kod nas, samo ipak na neki drukčiji, švicarski način. Sam grad nudi brojna prekrasna mjesta na kojima možete provesti dan, a ovo su moja omiljena.

Restorani

U koji god sam restoran sjela, hrana je bila i više nego odlična, a bila sam i vrlo ugodno iznenađena uslugom i ljubaznošću na svakom koraku, a ona nije naučena nego zaista iskrena. Vrata do mog dućana otvoren je restoran Shin, koji je trenutačno najpoznatiji japanski restoran u gradu i pravo ‘it‘ mjesto, o čemu svjedoče najbolje ocjene koje ima na gotovo svim platformama za ocjenjivanje. Mene je, s druge strane, oduševio i restoran La Rôtisserie u hotelu Storchen jer, osim divne hrane, leži na samoj rijeci Limmat pa je pogled prekrasan, a nije naodmet spomenuti ni činjenicu da je od mog dućana udaljen samo minutu hoda.

John Pavlish  Ispred Strchen hotela

Trgovi

Meni najljepši gradski trg Münsterhofplatz od prije nekoliko godina u potpunosti je car-free zona, a najugodnije su me iznenadile šarmantno porazbacani stolici po njemu na kojima, ako je dan lijep, svi sjede, čitaju knjige i razgovaraju. Nalazi se tik uz moj dućan i zaista je predivan. Ti stolci obilježje su svih javnih trgova u Zürichu, vrlo su zanimljiva i neobična instalacija koja potiče ljude na druženje i dulje zadržavanje na svježem zraku. Najpopularniji trg zasigurno je Sechseläutenplatz ispred same Opere, koja je simbol grada, stara gotovo sto trideset godina, a danas je dom i baletu i kazalištu.

John Pavlish  Trg Münsterhofplatz

Lei Lou dućan

Nalazi se u strogom centru, odmah uz butike velikih svjetskih brendova. Bila sam presretna kada smo uspjeli pronaći prostor na takvoj lokaciji i što je Lei Lou, iako ima samo 38 kvadrata, postao ljupki prostor u kojem ćemo nuditi najbolje od naše ponude. Otvorenje je bilo prekrasno, gotovo stotinu ljudi natiskalo se što unutra, što na ulici i svi smo se odlično zabavili. Sretna sam što sam imala priliku ondje ugostiti moje prijateljice i poznate švicarske modne influencerice. Dućan se nalazi u ulici Zinnengasse, na šetnici je uz samu rijeku, pa je cijela atmosfera uvijek pomalo romantična.

John Pavlish  Dućan u Zurichu

Terase i rooftopovi

Stigla sam se, nažalost, popeti na samo nekoliko rooftopova budući da je većina, s obzirom na to da stižu hladniji dani, već zatvorena pa sam veće istraživanje takvih mjesta ostavila za proljeće i ljeto, kada će svi ponovno oživjeti. Najviše me se dojmio onaj na vrhu same Opere, rooftop je to koji nudi izniman meni, ali i savršen pogled na grad i planine. Taj ’hidden hotspot’ osobito je popularan među poslovnim ljudima jer zabave nerijetko počinju odmah nakon radnog vremena.