Utabanim putem legende

Dizajnerica modnog dua Boudoir Martina Čičko Karapetrić djelić je svojih blagdanskih trenutaka provela na prekrasnim lokacijama Maroka, gdje je pronašla inspiraciju za novu sezonu raskošnog stila po uzoru na Yvesa Saint-Laurenta

Martina Čičko Karapetrić

Biser na sjeverozapadu Afrike, toliko blizu, a opet dovoljno daleko, već je godinama jedna od omiljenijih turističkih destinacija brojnih Europljana tijekom hladnih zimskih mjeseci. Naravno, riječ je o Maroku koji sam posjetila u prosincu kako bih dobila najbolje od blage mediteranske i saharske zime dok se Zagreb ledio duboko ispod ništice. Kao modnoj dizajnerici s neupitnom ljubavlju prema luksuzu i lijepim stvarima, jedna od važnijih destinacija koju sam htjela posjetiti bio je Jardin Majorelle, gdje se nalazi zimska rezidencija Yvesa Saint‑Laurenta, kao i muzej posvećen samome dizajneru u neposrednoj blizini. Njegov život dovoljno je inspirativan sam po sebi, kao i činjenica da je s Pierreom Bergéom upravo ondje proživljavao neke od najljepših trenutaka...

Martina Čičko Karapetrić 

Savršena arhitektura, toliko prožeta lokalnim običajima i kulturom, a opet nekako prepoznatljiva i europska, oduševljava turiste koji na tu adresu u Marrakechu dolaze gotovo kao na hodočašće. Pre­krasno putovanje obilježili su divni izleti izvan grada, smucanje po čudesnoj Medini, posjet prekrasnim vrtovima i muzejima. Izabrala sam smještaj u samome središtu Medine - riječ je o najstarijoj jezgri grada Marrakecha, biblijskog izgleda. To nije bio hotel nego riad, tipična marokanska kuća zatvorenog tipa s atrijem, nekoliko soba te malim bazenom i restoranom na krovu.

Martina Čičko Karapetrić 

Posebno me se dojmio izlet u Essaouiru, fantastičan gradić na obali mora, udaljen 2,5 sata vožnje od Marrakecha, koji je bio i kulisa za snimanje serije ‘Igra prijestolja’. Ribarski gradić, prepun mačaka i galebova sa simpatičnim restoranima, živopisnim umjetničkim galerijama i tržnicom. Na putu do Essaouire stali smo vidjeti drvo argana s kozama koje su stajale na granama i mirno žvakale plodove. Preporučujem odlazak na planinu Atlas, cjelodnevni izlet koji obuhvaća dvosatno planinarenje po berberskim selima u podnožju planine te domaći ručak kod Berbera. Ugodno iznenađenje bio je posjet Anima Gardenu, 30-ak kilometara udaljenom vrtu, koji je umjetničko djelo i projekt austrijskog umjetnika Andréa Hellera. Osim što je vrt prekrasno dizajniran i doista je remek-djelo hortikulture, njega krase i umjetnička djela svjetski poznatih umjetnika.

Martina Čičko Karapetrić 


I za kraj, obavezno isprobati marokanski hamam, ritualni spa tretman pilinga i čišćenja. Posebno je bilo to doživjeti u luksuznom spa hotela La Sultana. Sljedeća destinacija - Mauricijus.
Jedva čekam!