'Nisam radio pizzu deset godina, ne znam nijedan dobar recept za tijesto'

S chefovima Marinom Medakom i Davidom Skokom te fitness trenerom Tomislavom Gustinom razgovarali smo o najpopularnijem jelu na svijetu

Story

Obožavaju je u svakom kutku svijeta, a pojavljuje se u bezbroj varijanti, okusa, pa i - oblika. Najpopularnije jelo na planeti, pizza, jela se još u antičkim vremenima na području Babilona, Egipta i ostalih drevnih kultura, odakle se preteča slična pizzi proširila po Europi, gdje s vremenom počinje sličiti varijanti kakvu danas poznajemo. Cijela priča o pizzi uzlet dobiva kada u 16. stoljeću, nakon otkrića Amerike, zahvaljujući Španjolcima Talijani upoznaju rajčicu. U Napulju i okolici odmah su je počeli stavljati na pizzu, a u 18. stoljeću počinju joj dodavati i mozzarellu. U 19. stoljeću postaju toliko popularne da se 1830. godine u Napulju otvara i prva pizzerija na svijetu. 

9. veljače u cijelom se svijetu obilježava kao Međunarodni dan pizze

  Danas se, pak, pizzerije nalaze na svakom koraku, a pizza je postala najpopularnije jelo na svijetu, stoga i ne čudi da je dobila svoj dan. Naime, 9. veljače u cijelom se svijetu obilježava upravo kao Međunarodni dan pizze. Zašto je baš taj okrugli obrok toliko popularan pitali smo domaće chefove Marina Medaka i Davida Skoku, koji su nam otkrili i koje su najneobičnije pizze koje su probali, ali i koji su njihovi favoriti. No, da suprotno uvriježenom mišljenju kako je pizza 'junk food', ona može biti itekako zdrava, potvrdio nam je to bivši kuhar, danas fitness trener Tomislav Gustin, koji je za Story.hr priznao jede li baš uvijek zdrave varijante ili si ponekad priušti i nezdravu verziju, a s nama je ovaj 28-godišnjak podijelio i svoj najdraži recept za brzu, ukusnu, ali i zdravu pizzu. 

Profimedia 

'Pizza je oduvijek bila svestrana vrsta brze hrane koja je jednostavna za konzumaciju cili dan. Može se jesti za marendu, ručak, večeru, pa i doručak ako ostane od večeri prije. Može se jesti i rukama, potpuno je bezvremenska i prostorno neograničena. Može se jesti ispred 'telke' iz kartona, s haube automobila na Lungomare, u škartocu iz pekare, u finoj pizzeriji ili hotelskom restoranu. Pizza je jedno od onih sretnih jela koje svi vole', rekao je Puljanin David Skoko, a s njim se složio i vlasnik RougeMarina, chef Marin Medak.

'Pizza sadrži sve primarne izvore energije - ugljikohidrate, proteine i masti, to će zauvijek ostati dobitna kombinacija. Ona je opuštajuća, a ljudi vole komfor, slobodu, opuštenost...', rekao je ovaj chef prema čijem je mišljenju tajna savršene pizze - tijesto. 'Kao što u sushiju nije najvažnija riba već riža, tako je kod pizze tijesto, a ne nadjev. Najvažniji je zapravo kvasac koji svakako mora biti prirodni, ali i visokoproteinsko brašno, jake fermentacije. Tijesto se treba peći kratko, oko dvije minute i na visokoj temperaturi od 450 stupnjeva. 

Ima i onih kojima je najbolja materina pizza iz stare kućne pećnice. Tajna je u onome tko ju jede

 Bitna je i fermentacija kako bi se stvorili hrskavi 'baloni' i isto takva korica', opisuje Medak, dok njegov kolega David Skoko, majstor riblje kuhinje, smatra kako je tajna savršene pizze u onome koji ju jede. 'Mislim da svaki konzument pizze ima svoje viđenje savršene pizze. Netko voli Napoletanu, netko Romanu, neki i Sicilianu, a ima i onih kojima je najbolja materina pizza iz stare kućne pećnice. Tajna je u onome tko ju jede', smatra ovaj 44-godišnjak. Ipak, i on i Marin Medak slažu se u jednome, a to je da je najčudnija pizza koju su probali - ona s Nutellom. Skoko je naziva 'totalnom besmislicom', a sličnog je mišljenja i njegov kolega.

Story 

'Definitivno najčudnija pizza je ona s Nutellom. Probao sam bezbroj vrsta i varijacija, s gorgonzolom, smokvom, medom, patkom... To su sve varijacije na temu, međutim, pizzu s Nutellom ili, primjerice, kupljenim slatkišima, to nikako ne podržavam', iskren je Medak. 

Nisam radio pizzu deset godina, ne znam zapravo ni jedan dobar recept za tijesto

  Zagrebački fitness trener, pak, kao najčudniju vrstu pizze navodi onu s pesto umakom. Što se tiče favorita, chefovi su se složili - njima je to pizza Napoletana, odnosno 'kultna' verzija s rajčicama i mozzarelom. Ipak, iskren je Skoko, recept za pizzu - ne zna. 'Volim Napoletanu, ali nisam radio pizzu deset godina, ne znam zapravo ni jedan dobar recept za tijesto', rekao nam je Skoko.

Tomislav Gustin, koji s pratiteljima na društvenim mrežama svakodnevno dijeli zdrave i nesvakidašnje fitness recepte, otkrio nam je, pak, kako je njegov favorit pizza s batatima. 

Ostalo je još memorije u rukama iz vremena kada sam radio u pizzeriji

  'Često si radim pizzu u zdravijoj verziji, a kao podlogu umjesto klasičnog tijesta koristim batat, špinat, palentu... No, kada mi se jede obična pizza, napravim si ju sam. Ostalo je još memorije u rukama iz vremena  kada sam radio u pizzeriji', rekao je ovaj trener rodom iz Dubrovnika, koji je s nama podijelio i recept za svoju omiljenu, zdravu i brzu pizzu od batata. 

PIZZA OD BATATA BY TOMISLAV GUSTIN

Za tijesto: 1 srednji batat

60g zobenih pahuljica

1 jaje

Sol

Češnjak u granulama

Priprema: Batat oguliti, izrezati ga na manje kocke te ga zajedno s ostalim sastojcima smiksati u sjeckalici za hranu. Smjesu staviti na pleh obložen papirom za pečenje. Rukama utisnuti i formirati krug. Peći 20 minuta na 200 °C. Zatim premazati maslinovim uljem i peći dodatnih 5 minuta. Pleh izvaditi iz pećnice, okrenuti ga naopačke tako da ga položimo na drugi pleh također obložen papirom za pečenje pazeći pritom da se ne raspadne. Staviti pelatu i ostale sastojke po želji (šunku, sir, gljive, masline) i peći nekoliko minuta dok se sir ne otopi.

privatna arhiva