Domaća glumica osvaja svijet dok je najdraži uz nju

Nakon što je 2011. na Berlinaleu osvojila priznanje Shooting stars, glumica Marija Škaričić vratila se na omiljeni filmski festival kako bi promovirala novu dramu ‘Mare’ u kojoj igra naslovnu ulogu, a uz nju je zaigrao i njezin životni partner Goran Navojec

Story Press

Crvenim tepihom na otvorenju jubilarnog 70. Berlinalea, uglednog njemačkog filmskog festivala i jednog od najcjenjenijih u svijetu - koji je ove godine na prekretnici jer su, nakon 19 godina vođenja Dietera Kosslicka, na vodeće pozicije zasjeli umjetnički direktor Carlo Chatriano i menadžerica Mariette Rissenbeek, čija vizija počiva na manje glamura i više umjetnosti - prošetali su Sigourney Weaver, Johnny Depp i britanski oskarovac te predsjednik žirija Jeremy Irons.

Među glumačkom elitom našli su se Goran Bogdan i Marija Škaričić, dvostruka dobitnica nagrade Srce Sarajeva te članica žirija na Sarajevo Film Festivalu 2008., glavni protagonisti u filmovima ‘Otac’ i ‘Mare’ premijerno prikazanim u sklopu programa Panorama. Filmovi u toj sekciji konkuriraju za niz nagrada - od Panorama Audience Awarda koji dodjeljuje više od 20.000 posjetitelja festivala do Art Cinema Awarda koji će dodijeliti tročlani žiri čija je članica i Tamara Visković, voditeljica kulturnih aktivnosti splitske Kinoteke Zlatna vrata.

Story Press 

U iščekivanju priznanja koja će se dodijeliti do 1. ožujka, kada završava festival, 41-godišnja kazališna, filmska i televizijska glumica Marija Škaričić dugo će se prisjećati nedjeljne premijere na koju je došla s ekipom filma ‘Mare’. Uz nju je bio i njezin životni partner Goran Navojec. U dugoj crnoj satenskoj haljini na preklop, s dječačkom frizurom i širokim osmijehom, Splićanka je zračila samopouzdanjem i srećom, kao i njezin Goran, naočit u klasičnom crnom odijelu s leptir-mašnom.

A3637/DPA/Pixsell 

- Baš jako volim i Berlin i Berlinale i lijepo mi je vratiti se nakon nekoliko godina. Zapravo bih rado ostala još nekoliko dana, jer vrijeme je ovdje ispunjeno obvezama vezanim uz film i prođe prebrzo. Imali smo vrlo lijepu premijeru i jako dobre reakcije publike. Film je neobičan, suptilan i autentične atmosfere. Mislim da smo napravili dobar posao. Ovo je golemi festival, na neki je način svemir za sebe, prepun zbivanja i sudionika iz svih dijelova svijeta, jako dobro organiziran te pun pozitivne atmosfere - podijelila je Marija sa Storyjem svoje glamurozne berlinske trenutke.

Film je neobičan, suptilan i autentične atmosfere. Mislim da smo napravili dobar posao

Da je dramu ‘Mare’ struka itekako prepoznala, pokazuje činjenica da je svjetsku premijeru imala na Berlinaleu, ali i da je trailer filma ekskluzivno objavljen na online izdanju američkog magazina Variety. Režiju i scenarij potpisuje hrvatsko-švicarska redateljica Andrea Štaka, a film je snimljen na području Konavala. Govori o ženi koja živi sa svojom obitelji, suprugom i troje djece, pokraj dubrovačke zračne luke. Život joj se mijenja kad u njezinu svakodnevicu nenadano ulazi stranac pa Mare donosi odluke koje je vode prema novim životnim iskustvima. U filmu igraju i Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić, Mateusz Kosciu­kie­wicz te Goran Navojec.

Story arhiva 

Iako je u javnosti diskretna kad je riječ o njezinu odnosu s Navojcem, u razgovoru za Story 2018. opisala je kako je surađivati s njim: “Nije prvi put da radimo zajedno. I nije prvi put da mi je suradnja s njim lagana i lijepa.”
A nije ni prvi put da je Marija Škaričić osvojila Berlin. Godine 2011. s još nekoliko europskih kolega primila je nagradu Shooting Stars koja se dodjeljuje od 1998. radi promoviranja mladih europskih glumaca.