Jelena Dokić: 'Zamalo sam počinila samoubojstvo'

Progovorila je o svom najtežem trenutku

Instagram

Osječanka Jelena Dokić, svojedobno četvrta najbolja tenisačica na svijetu koja je prekinula karijeru i već godinama živi u Melbourneu s dečkom Tinom Bikićem, progovorila je za časopis 'Good Health&Wellbeing' o teškim trenutcima kroz koje je prolazila u životu i borbi s depresijom i viškom kilograma te je priznala da je u jednom trenutku zamalo počinila samoubojstvo.

Borila sam se s depresijom više od deset godina i gotovo sam počinila samoubojstvo u jednom trenutku.

 'Kada se iz sportskog trebate vratiti u normalan život jako je teško', započela je 35-godišnja bivša tenisačica ispovijed. 'Kada ste profesionalni sportaš vi ste u mjehuru koji nije stvarnost. Sve je napravljeno za vas, od hrane i treninga, do putovanja i organizacije, pa je  povratak u uobičajen život toliko drugačiji i različit. Za mene, kada sam se povukla tako iznenada zbog ozbiljne povrede, nije svakako bilo onako kako sam očekivala. Zastala sam i uhvatila sebe kako se pitam: Što da radim sljedeće? U što sam se upustila? Naprosto  nisam bila spremna za to. I tako je krenuo moj problem s prekomjernom težinom', rekla je Jelena koja je zbog toga upala u depresiju i udebljala se do čak 120 kilograma težine.

To joj je bio okidač da potraži stručnu pomoću u mršavljenju. Sportski je prihvatila izazov i uspjela je u manje od godinu dana izgubiti čak 60 kilograma, a onda je objavila i autobiografiju 'Nesalomljiva'” koja je podigla puno prašine u dobrom smislu. 'Primila sam mnogo pozitivnih reakcija, doslovce  su mi promijenile život. Bilo je nevjerovatno vidjeti koliko mi se ljudi zahvalilo. I shvatila sam da to što sam se otvorila o vlastitoj priči nije pomoglo samo meni, nego i drugima', rekla je.

Želim odgojiti svoju djecu znatno drugačije od toga kako su mene odgajali. Imati obitelj nam je definitivno u planu

 'Borila sam se s depresijom više od 10 godina i gotovo sam počinila samoubojstvo u jednom trenutku. Zbog toga je mentalno zdravlje veoma važno za mene i znam koji su moji okidači. Kada sam anksiozna ili neraspoložena, odmorim od svega i posvećujem se sebi. Pokušavam slušati što mi tijelo govori i to je nešto što mi je zaista pomoglo', priznala je i dodala kako nije bitno da svaki dan bude savršen, poneki pad se dogodi tu i tamo, ali važno je da ustanemo.

Otkrila je i kako joj je u teškim trenutcima najveći oslonac bio dečko Tin Bikić: 'On je prošao toliko toga sa mnom. Mi smo pomalo neobični jer smo se 'spandžali' kada smo imali 20 godina i 16 godina kasnije i dalje smo zajedno. On je velika podrška i od mene traži samo da budem zdrava, zbog mene, zbog nas i zbog naše budućnosti. Nikada me nije osuđivao ili kritizirao'.

 Za kraj je priznala kako razmišljaju o braku u budućnosti. 'Brak je na listi! I iako ne planiramo imati djecu sada, to je jedna od jako važnih stvari. Želim odgojiti svoju djecu znatno drugačije od toga kako su mene odgajali. Imati obitelj nam je definitivno u planu', kazala je.