Ukusno jelo Larise Lipovac Navojec bez kojeg joj je Uskrs nezamisliv

Podijelila je svoj recept i otkrila kako će njen obitelj proslaviti Uskrs u ovim kriznim uvjetima

Robert Gašpert

Domaća koreografkinja, plesačica i plesna pedagoginja Larisa Lipovac Navojec rijetko je imala slobodnog vremena jer je obično istovremeno radila na više projekata. Sada kada je zbog pandemije sve stalo, našla je više vremena za sebe i svog devetogodišnjeg sina Grgura kojeg je dobila u braku s glumcem Goranom Navojcem. Ovaj 'krizni' Uskrs 43-godišnja Larisa će provesti u svom domu, a kako će izgledati njihove pripreme za blagdanski stol, zašto se na njemu obavezno mora naći šunka u kruhu te kako psihički podnosi izolaciju i socijalnu distancu, Larisa je otkrila samo za Story.hr.

Možete li s nama podijeliti recept jela koji se baš uvijek nađe na vašem blagdanskom stolu za Uskrs?

Tradicionalno na našem stolu mogu se naći jaja, francuska, slatki kruh, mladi luk, rotkvice, kuhana šunka, rižoto od kozica, kasnije u danu svinjska rebra sa povrćem. Volimo jako slatki kruh koji je ostao u mojoj obitelji kao običaj još od moje none Liliane. Uglavnom puno jedemo taj dan, obilazimo obitelj. Svatko pripremi nešto svoje, pa razmjenjujemo hranu i specijalitete. Tako je bilo do ove godine.

Hoće li ova situacija puno poremetiti vašu dosadašnju tradiciju?

Obzirom da imamo trenutno drugačiju situaciju i ovaj Uskrs većina provodi u karanteni.
Imamo svi više vremena. Svaki dan isprobavamo nešto novo u kuhinji. Kuhamo zajedno. Puno kvalitetnije jedemo.Moram priznati da je drugačije, ali je lijepo i smireno. Tako da smo ove godine povodom Uskrsa odlučili napraviti šunku u kruhu po receptu Hrvojeve mame.

Profimedia 

Šunka u kruhu

U 4,5 dcl mlake vode stavite 1 veliku žlicu suhog kvasca i 1 veliku žlicu šećera.

Zamiješate i pustite 10 min. da stoji. Za to vrijeme pripremite 75 dkg brašna ( po želji sve može biti glatko brašno ili miješano 20dkg oštrog i ostalo glatko ).

Nakon što se kvasac digao u njega postepeno dodavati brašno, polako miješati. Paziti da se ne naprave grudice. Na pola procesa dodati 2 žličice soli. Mijesiti cca 10 min. da dobijete podatno tijesto.

Po želji možete dodati i malo ulja. Umiješano tijesto ostaviti prekriveno folijom cca 50-ak min. (ovisno od tijestu). Za bolje podizanje tijesta kao podlogu možete koristiti zdjelu s vrućom vodom. Šunka se kuha u vodi 20 - 30 min. u velikom loncu.

Cijela šunka mora biti prekrivena vodom. Nakon kuhanja ostavite šunku u vodi da se ohladi. Dobro ju osušite i prebrišite. Skinite mrežicu.

P.S. možete tako suhu šunku premazati umućenim jajetom kako bi se bolje primila za kruh pri pečenju!

Pobrašnite radnu površinu. Uzdignuto tijesto razvaljate po radnoj površini. U sredinu stavite šunku, omotate tijesto oko nje. Paziti da spoj tijesta bude na dnu šunke da se ne bi otvorilo pri pečenju. Limenu podlogu za pečenje premažite uljem, maslacem ili stavite podlogu za pečenje. Preko toga prosipajte malo brašna.

Položite kruh na podlogu. Ukoliko želite premažite ga žutanjkom. Kruh stavite u hladnu pečnicu. Pecite 40 - 50 min na 180 C. Možete nakon 20 min. pečenja prekriti kruh aluminijskom folijom da dobije lijepu koricu.

Na kraju pustite da se sve ohladi i poslužite ju!

Dobar tek!

Radite li s Grgurom uskršnje ukrase/pisanice?

Grgur najviše voli farbati jaja i pripremati ih za natjecanje u razbijanju. To su uvijek njegova mala umjetnička dijela. Svake godine isprobavamo nešto novo od flomastera, boja, tempera. Jako voli obići cijelu obitelj i sa svakim se okušati u razbijanju jaja. Uvijek sa sobom nosi svoje sretno pobjedničko jaje.
Prije dvije godine smislio je trik, koji i danas koristi.
Pofarbao je drveno jaje i na taj način si osigurao pobjedu kod svih članova obitelji.

Postoji li neka tradicija koje se za Uskrs držite još od malena?

Da, skrivanje pisanica i natjecanje u razbijanju. Tradicionalno pobjednik natjecanja u našoj obitelji tokom godine ima benificije, a kao što sam gore navela Grgur to uvelike koristi, već zadnjih par godina...hahhaha.

Kako se nosite s ovom situacijom? Koliko je utjecala na vašu svakodnevicu?

U početku mi je bilo čudno moram priznati. Kao da ti je netko oduzeo pravo na život, rad, druženje sa prijateljima i obitelji. Pa si malo ljut, zbunjen.
Sada nakon mjesec dana karantene, shvatila sam da su generalno ljudi počeli više cijeniti trenutke, detalje, sitnice. Kreativniji su. Posvetili su se sebi, a tako će biti bolji i drugima. Kao da smo svi malo usporili. Ja sam isto u srednjem tempu. Razmišljam o budućnosti. Preispitujem što i kako dalje, što mogu preorganizirati? Smišljam , stvaram. Ove godine je simbolično 20 godina djelovanja mog Plesnog Centra Tala. Od početka godine se događaju promjene, uglavnom pozitivne, pogotovo na poslovnom planu. Osjećala sam da će svakako 2020 biti drugačija. Da donosi neko novo vrijeme. Drugačiji ritam. Ova cijela situacija je samo potvrdila da ništa nije trajno. Da sve ima granice.
Potrebno je učiti iz svega što se događa.
Ja se iskreno nadam da su iz ovoga ljudi naučili i da neće nastaviti raditi sve po starom! Od ekonomije, gospodarstva i politike do međusobnih odnosa.

S obzirom na to da znamo da ste prije ovoga bili pretrpani poslovnim obavezama, kako Vam danas teku dani? Kako kratite ovo vrijeme?

Da, nema javnih nastupa, predstava, putovanja, turneja, treninga u dvoranama. Ali nije stala kreativnost. Ja radim na svojim projektima i dalje. Koristim digitalne platforme i on line komunikaciju sa svojim studentima, polaznicima, suradnicima....pokrećemo nove projekte. Uskoro ćete me vidjeti u potpuno novom svjetlu.
Nova stara ja!