'Ne znam što donose mjeseci koji slijede'

Glumac splitskog HNK među prvima je u Hrvatskoj, ali i Europi dobio priliku nakon izolacije vratiti se na daske što život znače. Opisuje kako je za njega izgledalo to iskustvo.

Miranda Cikotic/PIXSELL

Nakon što je 11. ožujka sve stalo zbog pandemije koronavirusa, publika i izvođenje predstava ponovno su se vratili u splitsko Hrvatsko narodno kazalište. Prvi kazališni komad koji je u Hrvatskoj (i među prvima u Europi) izveden sukladno novim preporučenim preventivnim mjerama komična je drama ‘Laponija’. U predstavi je riječ o dva bračna para - supružnici Monika i Robi iz Dalmacije odlaze u Finsku posjetiti Monikinu sestru Neli koja je udana za Olavija, a umjesto mirnog okupljanja, uslijede brojne svađe i sukobi. Finca Olavija utjelovio je Nikša Arčanin koji nam je otkrio je li se u predstavi što moralo mijenjati, ali i kako je proveo tjedne izolacije.

Story: Nakon više od dva mjeseca kakav je osjećaj ponovno stati na kazališne daske i pred publiku?

Kao i uvijek. Bez obzira na situaciju, glumcu se zna dogoditi da ima dulju pauzu, a pogotovo nakon Splitskog ljeta kad smo svi na odmoru.

Story: Jeste li prije prve izvedbe nakon 11. ožujka imali probe? Razlikuju li se one u odnosu na rad prije globalne pandemije?

Da, imali smo dva dana probe. Svakako je bila prilagodba jer se predstava s male scene prebacila na veliku.

Story: Je li se promijenila gluma na pozornici? Morate li poštovati socijalnu distancu dok glumite, na primjer što ako scena zahtijeva zagrljaj ili poljubac?

Gluma se ne mijenja. Ne bih upotrijebilo riječ socijalna nego fizička distanca. Zagrljaji i blizina u ovoj predstavi ostaju, a poljubac je izbačen jer nije ni ključan.

Story: Kada je riječ o poslu, znate li što nose mjeseci koji slijede?

Ne.

Story: Kako ste proveli vrijeme izolacije?

Svaka fuga je blistala, a ručkovi su imali više sljedova.