Preminuo domaći glumac iz legendarnih Gruntovčana

Proslavio se ulogom Tune Pišpeka

Instagram

Poznat po ulozi Tune Pišpeka u kultnoj domaćoj seriji 'Gruntovčani', glumac Nikola Novosel Miško preminuo je nakon višegodišnje borbe s teškom bolesti, javlja portal Križevci.info. U seriji se pojavljivao uz bok legendarnim likovima Dudeka i Regice, koje su glumili Martin Sagner i Smiljka Bencet-Jagarić. Nikola je rođen 8. studenog 1941. u Zagrebu kao najmlađi od devetero braće. Odrastao je u Ludbregu gdje je prijateljevao s književnikom Mladenom Kerstnerom, scenaristom popularnih televizijskih kajkavskih serija, među kojima i 'Gruntovčana', koji su se snimali 70-ih u Podravini.

Kao naturščik glumio je i u 'Mejašima', 'Dirigentima' i 'Mužikašima' te brojnim drugim filmovima i serijama. Jedan je od osnivača Križevačkog velikog spravišča. Kao tenor pjevao je u zagrebačkim i križevačkim zborovima, u studentskom zboru Ivan Goran Kovačić i Goranovcima u Zagrebu, u HPD-u Kalnik i Križevačkom katedralnom zboru. Bavio se znanstvenim i stručnim radom kao inženjer, magistar i predavač poljoprivrednih znanosti. Bio je društveno i politički aktivan.

Bio je aktivist Hrvatskog Crvenog križa, a posebno se posvetio borbi protiv alkoholizma. Za svestrani društveni i kulturno-umjetnički rad nagrađen je odlikovanjem predsjednika RH Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Počasni je građanin Ludbrega. Dobitnik je nagrada za životno djelo Koprivničko-križevačke županije i grada Križevaca. Bio je čitavog života skroman i znao je reći da bi želio za sobom ostaviti sjećanje da je bio 'jednostavno čovjek'.