Novinarka iskreno o teškom djetinjstvu uz nasilnog oca: 'Kako te prezirem'

'Jedva je čekao da izazove svađu kako bi me mogao udariti remenom ili šakama po glavi'

Instagram

Popularna britanska novinarka, 52-godišnja Victoria Derbyshire, nije imala nimalo lagano djetinjstvo. Naime, Victoria je odrasla uz oca koji je nju i majku fizički i psihički zlostavljao, a sada je 'otvorila dušu' i iskreno progovorila o svemu kroz što je prošla, piše The Times.

Naime, u intervju za spomenuti medij Victoria je priznala kako je njezin otac maltretirao nju, njezinu majku, te njezinog mlađeg brata i sestru. Kada je nagrađivana novinarka napunila 16 godina, njezina je majka konačno odlučila otići s djecom. Od tada Victoria oca nije ni vidjela, ni čula. On je pak, od posljedica moždanog udara, preminuo proljetos, ali Victoria mu nije otišla na sprovod.

'Sjećam se, jednom sam sjedila i jela juhu od rajčice, a na sebi sam imala školsku uniformu. Vikao je na mene s druge strane stola. Pogledala sam ga i nisam ništa rekla, ali sam u sebi mislila: 'Kako te prezirem'. Vidio je to u mojim očima. Nagnuo se preko stola i polio vruću juhu po mojoj uniformi. Moj način suočavanja s njime bio je - nereagiranje. 'Nemoj vrištati. Nemoj plakati', mislila sam u sebi', prisjetila se Victoria.

'Svaki puta kada bih čula da ulazi u kuću, moje tijelo postalo bi napeto. Jedva je čekao da izazove svađu kako bi me mogao udariti remenom ili šakama po glavi', rekla je novinarka koja, dodaje, suosjeća sa svima koji su tijekom pandemije prisiljeni biti zatvoreni unutar 'četiri zida' sa svojim zlostavljačima.

'Kada je ministar rekao da moramo ostati kod kuće zbog pandemije, prvo sam pomislila na one koji žive sa svojim zlostavljačima. Žene, muškarci i djeca, doslovno zarobljeni, prisiljeni da ostaju u kući tjedan za tjednom - što će biti s njima?', pomislila sam tada', iskrena je Victoria, koja se tek nedavno posjetila kuću u Littleboroughu, gdje je živjela do svoje 16 godine.

'Dakle, to je kuća u kojoj sam odrasla. Čudno je, nisam tako dugo bila ondje i imam i lijepe uspomene, ali bilo je i jako teških trenutaka jer je moj otac bio nasilnik. Znate, to su bile sedamdesete i osamdesete. Nitko tada nije znao za frazu 'obitejsko zlostavljanje'. Nitko nije znaš što to znači i uključuje. Kada je on bio kod kuće, svi smo hodali 'kao po jajima'. Jednom je zaključao moju mamu u spavaću sobu, tukao ju je, bilo je jako glasno i bojala sam se', rekla je Victoria.

'Imala sam 12 ili 13 godina. Otrčala sam u najbližu policijsku postaju. Bilo me tako strah. Rekla sam: 'Moj tata tuče mamu. Možete li doći?', prisjeća se Victoria, koja, dodaje, ne žali što s ocem većinu života nije imala nikakav kontakt.