Preminula legendarna Milka Babović

Tužna sudbina voljene novinarke, komentatorice i atletičarke

Sandra Simunovic/PIXSELL

U 93. godini napustila nas je Milka Babović. Bivša atletičarka i dugogodišnja komentatorica na HRT-u, nakon što je prije dva mjeseca završila u bolnici zbog zdravstvenih tegoba, preminula je u Zagrebu. Ubrzo nakon toga se zarazila koronavirusom, koji je za nju nažalost bio koban. 

Iako su mnogi vjerovali da će se Milka, koja unatoč tome što spada u najrizičniju skupinu, vedrog je duha i lucidna kao i inače, u potpunosti oporaviti, nije se uspjela izboriti. Do samog kraja se isticao njezin borbeni duh jer je prije bila sportašica. Bavila se atletikom, a ostala je upamćena kao vrhunska sportska novinarka i jedna od osnivačica sportske redakcije tadašnje Televizije Zagreb, današnjeg HRT-a, zbog čega postaje prva sportska novinarka u Hrvatskoj.

Story arhiva 

Da je bila uspješna atletičarka, govore mnogi uspjesi iz njezinog doba. Kao članica Mladosti, bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dvaput svjetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama. Na Europskom prvenstvu u Bernu, 1954., bila je peta na 80 metara s preponama. Uz to, 17 puta bila je prvakinja Jugoslavije, 27 puta rušila je državni rekord (u nekoliko disciplina), 26 puta bila je članica reprezentacije, dva puta prvakinja Balkana.

Story 

Kasnije smo je gledali u poznatom showu 'Ples sa zvijezdama'. Posljednjih se godina poprilično povukla iz javnosti, samo je rijetko izlazila iz kuće i samo sebi svojstvenom skromnošću odbijala pomoć najbližih prijatelja, čak i obitelji. Podsjetimo, Milka je posljednjih godina imala problema s vidom, zbog kojih već neko vrijeme nije mogla gledati televiziju pa ni čitati. Unatoč tome, zadržala je dobro raspoloženje.

Milka Babović rođena je 27. listopada 1928. u Skoplju. Školovala se kroz vihor rata u Sarajevu i Rumi, maturirala u Beogradu. U Zagrebu živi od 1948. Studirala je kemiju na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu (1963.) sport i tjelesni odgoj, hrvatski i njemački jezik. Govorila je engleski i njemački, služila se francuskim i ruskim.