Luka iz Cambija: 'Za moje oko i udicu jedna je cura već zapela'

Luka Čulić, bivši prvak Hrvatske u leđnom plivanju, opisuje kako je povezao ljubav prema moru i pjevanje

Maja Maljković Zelalija

Kad su u ožujku prošle godine oformili Cambi, Sandro Gerbec, Luka Čulić, Jure Nikolić i Joško Tranfić svojom pojavom, snažnim glasovima i interpretacijama s pratećim bendom pokazali su da naše estradno nebo ozbiljno može računati na njih. Dosad su s Giulianom snimili klasik ‘Zovem prijatelje moje’, s Nenom Belanom ‘Oceani ljubavi’, a s mladim Rokom Blaževićem ‘Božić nam dolazi’. U kolovozu prošle godine s Nenom Belanom otpjevali su ‘Ne volin jugo’ i osvojili prvu nagradu žirija na Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku. U ovom su markantnom i svestranom društvu - koje ćemo uskoro gledati na Dori, izboru za pjesmu Eurovizije - kineziolog, statičar, bivši prvak države u leđnom plivanju i solist u HNK, a sve ih spaja ljubav prema višeglasnom pjevanju. O svom glazbenom putu, za Story u nastavku govori Luka.

Maja Maljković Zelalija 

Story: Kako ste se priključili Cambiju?

Prve suradnje s Cambijem bile su povremene; nastupao sam kad bi se ukazala potreba za dodatnim vokalom. Tijekom vremena suradnje su bile sve učestalije, a tome je sigurno pomoglo i dugogodišnje prijateljstvo sa Sandrom, koji je već bio član Cambija, pa se sve nekako prirodno odvijalo.

Story: Otkad gajite ljubav prema pjevanju? Koji glas pjevate?

Oduvijek me zanimala glazba

 Oduvijek me zanimala glazba, ali joj se nikad tijekom djetinjstva i rane mladosti nisam ozbiljno posvetio. Prije desetak godina Sandro me pozvao da se priključim klapi Vranjic. Neobavezno sam došao na probu, a tadašnji voditelj prepoznao je moj potencijal i pozvao me da se pridružim na mjesto prvog tenora. Ozbiljnije ulazeći u svijet glazbe, iskusio sam novu dimenziju višeglasnog pjevanja koje me posebno inspirira i zadovoljava.

Story: S mnogim domaćim pjevačima otpjevali ste duete, koja vam je suradnja najdraža?

Pjesma ‘Oceani ljubavi’ s Nenom Belanom. Cijelo snimanje bilo je opušteno, a Neno je iznimno profesionalan i jednostavan. Snimanje videospota bilo je posebna avantura i taj video ima nešto što morate vidjeti.

Story: Bili ste vrhunski sportaš, bivši prvak Hrvatske u leđnom plivanju, juniorski i seniorski. Zašto niste zagrizli jače i otišli na Olimpijske igre?

Bio sam član plivačkog kluba Mornar u Splitu i zaista sam postizao impresivne rezultate, ali sam se prestao profesionalno plivati time iz više razloga. Nažalost, u tom trenutku uvjeti za trening nisu bili idealni, smetao mi je manjak individualnog pristupa, a postojala je i želja za financijskim osamostaljivanjem, što plivanjem nisam mogao postići.

Story: I ovo je već impresivno. Gdje čuvate medalje?

Medalja i pehara imam stvarno mnogo pa je dio pohranjen na sigurnom, a dio ponosno držim u stanu.

Maja Maljković Zelalija 

Story: Kada, gdje i s kim odlazite u lov na lignje?

Veliki sam ljubitelj mora. Cijelo djetinjstvo proveo sam na brodu sa svojim roditeljima i naslijedio sam strast prema ribolovu. Opuštaju me sve morske i adrenalinske aktivnosti: lov na lignje ili tune te podvodni ribolov puškom. Imam svoj brod pa svaki slobodan trenutak koristim za odlazak na more, bilo sam, s obitelji ili prijateljima.

Story: Kako ih poslije pripremate?

Opuštaju me sve morske i adrenalinske aktivnosti

 Jednako ih uživam i pripremati i loviti. Ovisno o ulovu, društvu i okolnostima, pripremam ih na sve načine: od rižota i brudeta do pečenih, friganih, na mornarski. Svaki je način pripreme dobar i poseban tako da izbor prepuštam društvu.

Story: Što radite na Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu? Što ste po struci?

Zaposlen sam na Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, na radnome mjestu tehničar - laborant, u sklopu laboratorija za marikulturu. Moj se posao sastoji uglavnom od tehničke podrške različitim istraživanjima koja se bave morem. Ljubav prema moru pretočio sam i u ovaj posao jer me, uz glazbu, najviše privlači.

Story: I pitanje u ime svih dama: je li Luka zaljubljen i kakva cura mu može zapeti za oko?

U sretnom sam braku pa je za moje oko i udicu jedna već definitivno zapela.