LARISA LIPOVAC NAVOJEC 'Moguće je rušiti sve prepreke, ako postoji volja'

Uvijek pozitivna i vesela

Story Press

Ove godine obilježavaju 20 godina djelovanja svoje umjetničke organizacije, a TALA, osim što je prvi otvoreni plesni centar u Zagrebu, poznata je i po 20 autorskih predstava Larise Lipovac Navojec u kojima se često obrađuju tabu teme - kulturno politički dril, tjelesnost i seksualnost. Ovaj plesni centar zaista se ima s čime pohvaliti, a svakako valja spomenuti kako su u zaslužni za 40-ak izvedenih profesionalnh i amaterskih kazališnih plesnih predstava. Osnivačice i voditeljice Tale su Larisa Lipovac Navojec i Tamara Curić uspješno djeluju kao profesionalne plesačice, koreografkinje i pedagoginje, a školovale su se u SAD-u, Belgiji i Berlinu. Okupljaju umjetnike i s njima kreiraju nove projekte, a zaslužne su i za programe plesne edukacije uz petnaestak pedagoga iz područja suvremenog plesa i kazališta.

Film prenosi priču sagledanu iz više kuteva

 Za sve one koji se žele više upoznati s radom TALE svakako vrijedi pogledati dokumentarni film ‘Tala /za-jedno/’ koji je nedavno premijerno predstavljen na HRT-u. 'Naš film TALA /za-jedno/ premijerno je prikazan 10. siječnja u sklopu emisije Art a la carte na HRT - HTV 3. To je film o 20 godina djelovanja naše umjetničke organizacije Plesni Centar TALA. Fokus filma je na nastanku, stvaranju i razvoju TALE koji je obilježio važno razdoblje hrvatske plesne scene. Film prenosi priču sagledanu iz više kuteva, koja analizira i evaluira dva desetljeća djelovanja unutar kojih se dogodio razvoj scene, umrežavanje, iskorak prema regiji i Europi, nastanak novih formata festivala plesa, bezbroj inicijativa, mijenjanje kulturnih politika, otvaranje prostora za ples i na kraju, unutar koje su nastali novi modeli zajedništva. Težnja ka stvaranju boljih uvjeta za cijelu plesnu scenu obilježila je TALU, ali i cijelu zajednicu. Želja je filmom pokazati kako dvadesetogodišnja suradnja dviju umjetnica može poslužiti kao primjer kako različitosti (estetikom, interesom ili namjerom) mogu surađivati te kako je zajedno moguće rušiti sve prepreke ako postoji dobra volja i jasan cilj. Redateljica filma je naša kolegica, prijateljica, koreografkinja i plesna umjetnica Aleksandra Janeva Imfeld', govori Larisa Lipovac. 

Danas imamo umjetničku organizaciju koja prati i diktira trendove u plesnoj i izvedbenoj umjetnosti

 Nakon televizijske premijere, film je sada u procesu pripremanja za festivale dokumentarnog filma. Čim se pruži prilika, i zdravstvena situacija to dozvoli, biti će premijerno izveden u nekoj od kinodvorana u Zagrebu. 'Kada smo počinjali svoj umjetnički pu,t bili smo mladi, željni stvaranja prostora i uvjeta za plesnu umjetnost. Tada nije bilo toliko mogućnosti kao danas. Sve je bilo potrebno - od prostora za ples, mogućnosti izvođenja predstava, otvaranja prostora mladim plesačima i koreografima, osnivanja drugačijih formata festivala. Sve smo to kao TALA počeli stvarati, postavili smo dobre temelje kako bismo iz godine u godinu nadograđivali svoj rad i projekte. Danas imamo umjetničku organizaciju koja prati i diktira trendove u plesnoj i izvedbenoj umjetnosti, tu je kao servis i produkcijska kuća plesnoj sceni. Uz to, razvili smo jaki edukacijski plesni centar različitih stilova i plesnih tehnika za sve uzraste, amatere i profesionalce sa fantastičnim pedagozima. To je najveći motor i snaga naše organizacije, s obzirom na to da se kroz njega generira velik broj plesača, volontera, suradnika. Dakle, ples se mijenjao zahvaljujući radu i inicijativama umjetnika i umjetničkih organizacija koje su djelovale unutar njega. Promijenio se dosta, idemo u dobrom smjeru ali može i treba nastaviti dalje svoju promjenu, prča Larisa koji smo pitali i na što je najponosnija tijekom svih ovih godina profesionalnog djelovanja. 

 'Na plesače koje smo odgojili, čiji broj ne možemo prebrojati, projekte koje smo realizirali, na suradnje koje smo ostvarili, nagrade, festival Platfoma HR kojeg organiziramo preko 20 godina, a radi na promociji i vizibilitetu plesa te posebno na naš plesni centar koji daje mnogim umjetnicima prostor za rad i djelovanje te realizaciju projekta. PC TALA je utočište za velik broj ljudi. A takva podrška se ne nalazi često. Vodi nas ljubav prema plesu, veliko srce i pošten rad. Ljudi koji rade sa nama to znaju, a sada nakon ekranizacije filma, to zna i vidi šira javnost. Najveći izazov bio je zadržati kvalitetu, nastaviti raditi pomake u kulturnom sektoru, ne "izgoriti" i ne izgubiti entuzijazam.

 Dobro je poznato da je prošla, 2020. godina bila itekako zahtjevna za razna područja djelovanja, pa tako i umjetnost, no Larisa kaže kako su se, kao i uvijek, snašli te su reorganizirali TALU i planirane projekte. 'Dio programa postavili smo na digitalne platforme što uključuje treninge, predstave, proizvodnju videa i filmova sa našim polaznicima i plesačima, streamove, online projekte, sastanke i slično. Uspjeli smo realizirat sve planirano i više od toga jer smo pokrenuli nove projekte poput TALA VIRTUALNO! ili digiTALA. Nastavljamo raditi u tom smjeru kombinirajući multimedijalnost i umjetnost. Prostor u Odranskoj, unutar kojeg sada djelujemo, 'upgrejdamo', a uskoro otvaramo i novi prostor na Zavrtnici 'WESPA spaces', unutar kojem ćemo kroz partnersku suradnju nadograditi dosadašnji rad PC TALA i ponuditi izvedbenim i drugim umjetnicima, te našim korisnicima i publici nove mogućnosti. U oba prostora nastavljamo rad kreirajući svojevrsne inkubatore novih načina suradnje, modela i potencijala koji će se integriranjem podržavati i kreirati novi još neviđen sadržaj', priča nam. A, baš kao što joj na poslovnom planu teče sve glatko, Larisa nam je otkrila da je i tako i na privatnom polju te da se njezin sin Grgur i partner Hrvoje Jelinčić odlično slažu. 'Privatno je stabilno i lijepo. Iz toga crpim najveću snagu. Potiče me i podržava. Želja mi je da zauvijek bude ovako lijepo. Grgur i Hrvoje se savršeno slažu. Jedino mogu reći da sam presretna', zaključila je.