MJERE POPUŠTAJU Vraćaju li se poznati Hrvati u kafiće po kavu za van?

Od danas je dozvoljeno uzeti u kafiću kavu za van, no je li to motiviralo naše glazbenike, voditelje i glumce da se vrate u omiljeni kafić po prvu ili drugu jutarnju kavicu?

Instagram

Iako je još prehladno za sjediti na terasi kafića i ispijati kavicu s prijateljima - nešto što smo prije pandemije uzimali zdravo za gotovo - mnogi od nas ne mogu dočekati taj dan. No još ćemo morati strpjeti jer prema tom cilju idemo malenim koracima. Naime, od danas su na snazi mjere prema kojima je dozvoljeno uzeti kavu za van u kafiću, što je već otprije dozvoljeno benzinskim postajama, pekarnama i sličnim uslužnim objektima kojima posluživanje kave nije u primarnom opisu posla. Premda je ovim potezom Stožera konačno postignuta pravednost, pitanje je koliko će se Hrvata, pa tako i onih poznatih, odlučiti da svrate po jutarnju kavicu u svoj omiljeni kafić, gdje se ne smiju zadržavati niti družiti. Hoće li na ovaj simboličan način domaći celebovi pomoći ugostiteljima da se 'dignu na noge' ili su se već previše navikli da si kavicu sami kuhaju kod kuće? Odgovore na ta pitanja dali su nam Ivan Dečak, vođa grupe Vatra, voditeljica i bivša pjevačica Paola Valić Bekić, glumica Katarina Madirazza, koju gledamo u seriji 'Dar Mar', te blogerica i influencerica Sonja Kovač.

Dinko Darlinn 

Najvažnija kava mi je ona prva, jutarnja

 'Najvažnija kava mi je ona prva, jutarnja, koju uvijek ispijam kod kuće. Ostala ispijanja kave u tokom dana najčešće su se dešavali u kafićima i restoranima povodom razno-raznih sastanaka, intervjua ili neformalnih druženja', otkrio nam je Ivan Dečak. Rekao je kako će, usprkos tome, pružiti potporu ugostiteljima.

Dinko Darlinn 

Konzumirati ću kavu za van kako bih podržao ugostitelje

'Konzumirati ću kavu za van, čisto kako bih podržao ugostitelje, medutim, jedva čekam trenutak kada ću ponovno moći ispijati kavu u kafićima, restoranima ili na terasama istih, jer to će onda valjda značiti da i najzapostavljenija struka, ona glazbenika, konačno kreće u akciju', kazao nam je Ivan.

Kavu mozeš popiti i u parku na klupi

Voditeljica, 39-godišnja Paola Valić Bekić, koja na društvenim mrežama često voli  komentirati društvena zbivanja, priznala nam je kako joj kafići nikada nisu igrali značajnu ulogu u životu, kao većini Hrvata. 'Ah, mi Hrvati i kafići - stvarno se ponašamo kao da je kava najvažnija stvar na svijetu! Ja vam svaki dan pijem kavu s onima koji mi fale preko whatsappa. I evo, uskoro imam dogovor s mojoj Majom Bajamić - nama ne trebaju kafići. Kavu mozeš popiti i u parku na klupi', rekla je.

'Mislim da je kod nas taj trend ispijanja kave u nedogled precijenjen. Postoje mnogo bitnije stvari od kave u birtiji. Nisam ovisna o kafićima i kladionicama - mogu i doma napraviti svoj mini kafić, koji, u konačnici i imam svako jutro', zaključila je Paola.

Restorane i kafiće sam zamijenila prirodom, ali svejedno jedva čekam da se otvore

Glumica Katarina Madirazza priznala nam je pak da nikad nije uspostavila 'ljubavnu vezu' s kavom kao većina ljudi, no to znači da nije voljela zalaziti u kafiće. 'Ne pijem kavu i zapravo dosta rijetko idem u kafiće, ali svejedno trudit ću se što više podržati naše poduzetnike koji prolaze kroz stvarno teška vremena. Trudim se što više naručivati iz restorana i kako god mogu olakšati im ovu situaciju. A restorane i kafiće sam zamijenila prirodom, ali svejedno jedva čekam da se otvore!', rekla je.

Imam doma aparat za kavu i sama si ju radim

S druge strane, influencerica i blogerica Sonja Kovač nema dobre vijesti za ugostitelje. Nedavno se uselila u vlastiti stan s dečkom Goranom Mandićem i svu kavu koja joj je potrebna si sama skuha, u udobnosti svog novog doma. 'Ništa previse ne mijenja. Imam doma aparat za kavu i sama si ju radim tad da mi to ništa ne znači. Hladno je još vani i mislim da kafići bez grijanih terasa sada ne mogu opstati. Druženja kompenziram za sada telefonski, još malo dok ne zatopli i dođe proljeće i ljepše vrijeme', otkrila je.