HEDY LEMMAR Žena koja je spojila najbržu ribu s najbržom pticom

Slavna glumica i izumiteljica Hedwig Eva Maria zaslužna je što danas imamo WiFi, bluetooth i GPS

Profimedia

-Ljudski umovi su puno zanimljiviji od izgleda- rekla je 1990. godine Hedy Lemmar, jedna od najljepših glumica zlatnog doba Hollywoodu i žena bez koje je teško zamisliti današnji život, jer zahvaljujući njezinom patentu tehnologije izmjenjivih frekvencija danas imamo WiFi, bluetooth i GPS.

Profimedia 

Slavna glumica i izumiteljica Hedwig Eva Maria rođena je u Beču 9. studenog 1914. godine i bila je jedino dijete Emila i Gertrude Kiesler koji su se od malene upoznavali s prirodnim znanostima. Dar za matematiku naslijedila od oca, uspješnog bankara koji bi svojoj kćeri objašnjavao sve što ju je zanimalo- od procesa kako nastaju i tiskaju se novine do načina kako funkcioniraju električni tramvaji. Bio je zaljubljenik u tehnologiju i tu strast prenio je na svoju kćer doku ju je majka pijanistica naučila svirati klavir. Svojim roditeljima stalno je priređivala predstave, a s 15 godina na jednoj zabavi je upoznala redatelja Maxa
Reinhardta nakon čega je znala da će gluma biti iznimno važan dio njezina života. Glumila je u jednoj sceni filma 'Geld auf der Strasse', a nakon snimanja roditeljima je rekla da sa 16 godina prekida školovanje kako bi postala profesionalna glumica. Podržali su njezinu odluku, ali se nikada nisu prestali nadati da će se jednog dana vratiti školovanju. To se nije dogodilo, no nikada nije prestala učiti i upijati znanje, čak ni kada se proslavila kao glumica svjetskog glasa. Prvi uspjeh postigla je filmom 'Ekstaza' i postala prva glumica koja je na filmu glumila orgazam, a sve kopije filma pokušao je kupiti trgovac oružjem i jedna od najbogatijih ljudi u Austriji Friedrich Mandel. Bio je opsjednut s tada 18-godišnjom djevojkom i iako ga je isprva odbijala, na kraju je ipak pristala udati se za njega. Zabranio joj je da se bavi glumom, ali bio je svjestan koliko je spretna s brojevima i koliko se razumije u tehničke stvari te je želio da bude uz njega na sastancima s raznim znanstvenicima i ljudima koji su koji su razvijali vojnu tehnologiju. Uz njega jako je puno naučila o toj grani industrije i već je tada počela razmišljati kako bi neke od uređaja mogla poboljšati.

Profimedia 

Brak nije bio sretan i od supruga je 1937. godine pobjegla u Pariz, a kako bi uspjela u svome naumu morala se maskirati u služavku. Tamo je upoznala Louisa B. Mayera koji joj je ponudio ugovor i nakon preseljenja u SAD- počela je snimati holivudske filmove pod novim imenom Hedy Lamarr. Tamo se nije ponašala kao ostale zvijezde kojima su na pameti bile samo glamurozne zabave već je vrijeme radije provodila kod kuće radeći na izumima, a isprva joj je velika pomoć bio njezin tadašnji dečko, redatelj i inovator Howard Huges.

Radila je na tableti koja bi se otopljena u vodi pretvarala u ukusnu gazirano piće, a Howard joj je na raspolaganje stavio cijeli tim svojih inženjera i znanstvenika. U svojem domu imala je radnu sobu s velikim stolom za izradu nacrta, a police su bile pune raznih inženjerskih i tehničkih knjiga i priručnika.
-Toliko je bila kreativna i stalno je tragala za novim rješenjima. Ako ste imali problem, znajte da je ona za njega imala rješenje- rekao je njezin sin Anthony, a kako bi mogla raditi i tijekom snimanja Hughes se pobrinuo da u svojoj garderobi ima sve potrebno za nove ideje i izume. Tableta ipak nije bila uspješna i godina kasnije kroz smijeh je priznala da je imala okus kao otopljeni aspirin. To je nije pokolebalo i nastavila je stvarati, a Hughes ju je zamolio da mu pomogne oko dizajna brzog aviona koji je želio prodati vojsci.

Profimedia 

Spojila sam najbržu ribu s najbržom pticom

 -Oslanjao se na mene. Vidjela sam da su avioni previše spori i da su krila previše četvrtasta. To mi se nije činilo ispravnim i kupila sam knjigu o ribama i pticama. Spojila sam najbržu ribu s najbržom pticom, to nacrtala i pokazala Howardu koji mi je rekao da sam genij- opisala je, a naučena znanja o aerodinamici primijenila je na svojem najpoznatijem izumu, patentu US 2292387 za „tajni komunikacijski sustav“ kojeg je izumila u jeku Drugog svjetskog rata.

Znala je da su torpeda koja se navode radijskom vezom iznimno važni u mornaričkom ratovanju, ali i da se signali vrlo lako mogu omesti zbog čega često ne završe tamo gdje bi trebali. Kako oni funkcioniraju naučila je još za vrijeme prvog braka (tada je već bila drugi put udana za scenarista i producenta Gene Markeya), a nakon što je susrela skladatelja i pijanista Georgea Antheila odlučili su pomoći američkoj vojsci u njihovim naporima protiv Osovina zla.
-U kasno ljeto 1940. počeli smo pričati o ratu koji se tada činio vrlo mračnim. Hedy je rekla joj nije ugodno sjediti u Hollywoodu i zarađivati dok je svijet u takvom stanju. Rekla je da zna jako puno o naoružanju, municiji i raznim tajnim oružjima, te da ozbiljno razmišlja o tome da da otkaz u MGM-u i ode u Washington kako bi ponudila svoje vrijeme i znanje novo osnovanom Nacionalnom vijeću izumitelja- prisjetio se Georgea. Pomoću rola za samosvirajuće klavire uspjeli su postići preskakanje i izmjenu frekvencija, odnosno njihov sustav koristio je 88 frekvencija koje su se mijenjale po upisanom obrascu, a taj princip mogao se koristiti kako neprijateljski tehničari ne bi mogli ometati radijsko navođenje torpeda. Izum su patentirali 11. kolovoza 1942. godine i odmah ga ustupili vojsci i mornarici, ali ta tehnologija je bila toliko napredna da ju je bilo teško implementirati i njihov trud godinama je ostao neiskorišten.

Profimedia 

-Na početku rata britanski piloti su bili iznad neprijateljskih položaja čim bi preletjeli Kanal, ali njemački piloti su letjeli iznad prijateljskog teritorija gotovo cijelo vrijeme sve dok ne bi došli do Engleske. Ideja za moj izum došla mi je kada sam pokušala smisliti neki način kako bi izbalansirali takvo stanje i pomogli Britancima. Mislila sam da bi u tome bio učinkovit torpedo koji bi se radijski navodio. Kontrolni uređaj funkcionira za avionska i podmornička torpeda. Bilo je jako zabavno planirati ovaj izum i gledati što su sve za njega koristili i sklapali ga- u studenom 1945. godine opisala je zvijezda filmova 'Ziegfield Girl' i
'Samson i Dalila' kako je nastao izum i dodala da joj je bilo puno zabavnije baviti se znanošću nego odlaziti u kino. Ponudila je svoje vrijeme, znanje i inovativno razmišljanje Vijeću izumitelja koji za nju nisu imali sluha, već joj rekli da će biti korisnija ako iskoristi svoju slavu i prodaje ratne obveznice, na što je pristala jer je željela što više pridonijeti ratnim naporima Saveznika. U tome je bila iznimno uspješna i u jednoj humanitarnoj večeri prodavala je kupcima obveznica svoje poljupce i prikupila 7 milijuna dolara.

Iako se godinama ignorirao njezin doprinos bežičnoj tehnologiji na kojoj su se obogatile brojne tvrtke, ali ne ona i George, par je 1997. godine dobio nagradu EFF (Electronic Frontier Foundation Pioneer Award). Kada su je nazvali i rekli joj za priznanje, odgovorila im je: „Pa već je bilo i vrijeme“, a nagradu je preuzeo sin. Godinu kasnije Hedy, koja je preminula 19. siječnja 2000. godine, postala je prva žena kojoj je dodijeljena BULBIE™ Gnass Spirit of Achievement Award, prestižna nagrada za životno djelo koja se smatra Oskarom za izume.