PHILIP JE TAKO HTIO Na sprovodu će se odati počast i princezi Diani

Imali su posebnu povezanost

Profimedia

Na sprovodu princa Philipa odat će se, kako britanski mediji ističu, suptilna počast preminuloj princezi Diani i njezinom djecom, unucima preminulog princa. Naime, riječ je o pjesmi Rhosymedre, autora Vaughna Williamsa koja je prije 24 godine izvedena na Dianinom sprovodu. Tu informaciju otkrila je Buckinghamska palača. 

Profimedia 

Pjesma je inače puštena početkom rujna 1997. godine, kada se javnost okupila na sprovodu princeze od Walesa. Ova pjesma također ima veze s princom Harryjem i princom Williamom. Naime, oba brata odlučila su izrazito emocionalno reproducirati ovu tradicionalnu britansku narodnu pjesmu tijekom njihovih vjenčanja, odnosno 2018. i 2011. godine. Među ostalim pjesmama koje će se izvoditi tijekom službe koja počinje danas u 15 sati, tu je himna Eternal Father, Strong to Save - tradicionalno povezana s pomorcima i pomorskim oružanim službama.

Ovu je pjesmu 1860. napisao William Whiting, a bio je nadahnut opasnostima od mora. Predstavlja duboke osobne veze s pokojnim princem. Princ Philip, bivši mornarički časnik koji se borio u Drugom svjetskom ratu, otpjevao je himnu na sprovodu svog voljenog ujaka i mentora, grofa Mountbattena od Burme, kojeg je IRA ubila 1979. godine. Ljubav prema moru i povezanost s Kraljevskom mornaricom. 

Profimedia 

Inače, sve je započelo danas u 11 sati, po britanskom vremenu, kada je lijes bio iznesen na ulaz dvorca Windsor, nakon čega je krenuo protokol. U 14.15 predstavnici oružanih snaga postavit će se u posebnu formaciju, a u 14.20 članovi kraljevske obitelji i Filipovi rođaci kreću automobilima prema kapelici. U 14.27 Land Rover s lijesom pokojnika doći će do vrata uz formaciju predstavnika oružanih snaga, nakon čega će krenuti do izlaza. U 14.36 nosači će prenijeti lijes kroz hodnik do glavnog ulaza i vratiti u Land Rover, a četiri minute kasnije ljudi koji su radili za Filipa stat će na zadana mjesta u procesiji, nakon čega će glazba utihnuti.

Profimedia 

U 14.41 članovi kraljevske obitelji stat će na svoja mjesta i započeti procesiju, a u 14.44 pridružit će im se kraljica Elizabeta II. u službenom Bentleyju i krenuti prema kapelici, nakon čega će se ispaliti počasna paljba. U 15 sati bit će održana minuta šutnje, nakon čega će počinje sprovod.