NAJMUČNIJE TRAUME IZ DJETINJSTVA Oprah iskreno: 'Osjećala sam se kao teret'

U svojoj novoj knjizi legendarna voditeljica progovorila je o svom teškom djetinjstvu i priznala kako su joj trebala desetljeća da se pomiri s prošlosti

Profimedia

Legendarna 67-godišnja voditeljica Oprah Winfrey proslavila se razgovornom emisijom 'Oprah Show' te je danas jedna od najbogatijih žena u Hollywoodu. Iako sada živi mirnim životom, voditeljica je u djetinjstvu proživjela velike drame. O svemu je progovorila u svojoj novoj knjizi 'What Happened to You?: Conversations on Trauma, Resilience, and Healing' koja je nedavno izašla.

Oprah se tim povodom oglasila na društvenim mrežama i izdvojila nekoliko traumatičnih iskustava koja su joj se dogodila dok je još bila djevojčica. 'Većina borbi koje sam prošla u djetinjstvu rezultiralo je traumom koje je definirala mnoge moje odnose, interakcije i odluke u životu. Bila su potrebna desetljeća rada, razgovora i liječenja kako bih sve prebrodila i pomirila se sa svojom prošlošću', naglasila je voditeljica pa podijelila nekoliko redaka iz svoje knjige.

'Najprožimajući osjećaj kojeg se sjećam iz djetinjstva je usamljenost. Prvih šest godina života živjela sam s bakom, a potom sam se kretala na relaciji između dva grada jer su moji roditelji živjeli odvojeno. Mama je radila kao sluškinja za tri dolara tjedno kako bi nas mogla prehraniti. Nije bilo vremena za druženje. Tata je bio distanciran i hladan prema potrebama ove malene djevojčice. Osjećala sam se kao teret i rijetki su trenuci kada sam se osjećala voljeno', započela je Oprah pa nastavila:

'Kao djevojčica bila sam često udarana šibom. U to vrijeme to je bila kazna kako bi se djeca naučila disciplini. I moja baka je to prakticirala. No bila sam kažnjavana iz najmanjih razloga - zbog prolivene vode, razbijene čaše ili jer nisam bila tiha', otkrila je voditeljica pa dodala kako je o svemu morala šutjeti i samo biti nasmiješena.

Potom je otišla živjeti kod mame, no nije se osjećala dobrodošlom, a prvu noć morala je spavati na trijemu. 'Osjećala sam se užasno usamljeno, plakala sam. Bojala sam se da će doći provalnik i nauditi mi. Provela sam noć na koljenima moleći Boga da mi pošalje anđela koji će me zaštititi. To se i dogodilo, jer sam shvatila prvu lekciju u životu - razočarat će te svi, pa čak i mama, ali Bog neće', napisala je Oprah. Dijelove iz knjige i dalje će objavljivati na društvenim mrežama. Napomenula je kako pomoću svoje ispovijesti želi potaknuti ljude na empatiju te lakše spoznavanje vlastitih trauma.