VIDEO U emisiji uživo prvi put progovorio o sindromu s kojim se bori

Elon Musk pred kamerama: ‘Bolujem od Aspergerova sindroma‘

Profimedia

Milijarder, poduzetnik koji stoji iza Tesle i SpaceX-a i najbogatiji čovjek na svijetu Elon Musk je u američkom televizijskom showu 'Saturday Night Live' (SNL) po prvi put progovorio od čega boluje. Naime, Elon je u nizu poznatih lica koji se u spomenutom showu našao kao kao gost-domaćin. U uvodnom monologu je odlučio otkriti da ima Aspergerov sindrom - neurobiološki razvojni poremećaj iz skupine autističnih poremećaja koji je povezan sa socijalnim poteškoćama. 

Elon Musk: ‘Bolujem od Aspergerova sindroma‘  YouTube

'Pozdrav svima, jako mi je drago što sam dobio ovu priliku. Vjerujte mi, mislim to. Inače, prva sam osoba s Aspergerovim sindromom koja vodi ovaj show. Ili barem prva osoba koja to priznaje. Zbog toga ću danas vjerojatno imati puno direktnih pogleda s ostatkom ekipe na showu', rekao je na samom početku monologa, a onda se okrenuo govoru o budućnosti. Kasnije je komentirao i trolove s kojima se susreće na Twitteru. S obzirom na to da je njegov mozak okrenut budućnosti, modernim automobilima i raketama, kaže za sebe: 'Mislim da je ok da uz sve to nisam i 'normalan' zabavan muškarac'. 

No kasnije se pokazalo da to nije točno da je prvi gost-domaćin popularnog showa s ovim sindromom, jer je prije njega to bio kanadski glumac Dan Aykroyd godine 2003. godine. Američki Daily Beast piše da je glumac tada otvoreno progovorio o bolesti.

Aspergerov sindrom je neurobiološki razvojni poremećaj iz skupine autističnih poremećaja i povezan je sa socijalnim poteškoćama. Češće se javlja u osoba muškog spola, a prvi simptomi poremećaja mogu se primijetiti već oko treće godine djetetova života, premda se u većini slučajeva dijagnoza postavlja nešto kasnije, najčešće između pete i devete godine života.

Podsjetimo, Elon je početkom svibnja prošle godine dobio sedmo dijete. Claire Elise Boucher, poznatija kao Grimes i Elon su sina nazvali X Æ A-12 Musk, što je mnoge zbunilo, no vjerovali su kako je to samo reklamni trik. Ime djeteta se izgovara kao XAI, no nije otkriveno hoće li se koristiti i nastavak A-12. 'Samo X kao slovo X. Onda A.I. kao što bi izgovorio A pa I', napisala je. Društvene mreže i dalje su prepune šala na račun djeteta slavnog para, a nakon 'promjene' imena mnogi su se šalili kako je stigao prvi update (prva nadogradnja) za bebu. Naime, automobili Tesla poznati su po tome što svakih nekoliko mjeseci dobivaju updateove.