PRIJE NAPADA ZATRAŽIO ZAŠTITU POLICIJE Na ulici upucan poznati novinar

Vrlo brzo je prevezen u bolnicu

Profimedia

Peter Rudolf de Vries je nizozemski istraživački novinar i izvjestitelj o kriminalu. Njegov televizijski program Peter R. de Vries, misdaadverslaggever, pokrivao je važne slučajeve i postavio nizozemsku gledanost televizije. S obzirom na opis posla, morao je brinuti o policijskoj zaštiti. Nažalost, iako ju je zatražio nedavno, teško je ranjen na ulicama Amsterdama, gdje je ustrijeljen nekoliko puta. 

Profimedia 

Policija kaže da je Peter R de Vries prebačen u bolnicu u ozbiljnom stanju nakon što je u utorak navečer ustrijeljen u centru grada, nekoliko minuta nakon što se pojavio u TV emisiji. Pet je hitaca ispaljeno iz neposredne blizine, a 64-godišnjak je pogođen u glavu, izvještavaju lokalni mediji. Iako nisu poznati detalji, poznato je da su uhićene tri osobe. Dvoje osumnjičenih uhićeno je u automobilu na autocesti A4 kod Leidschendama, a treći u Amsterdamu, među kojima je i napadač.

Novinar je prethodno dobio policijsku zaštitu nakon što je dobio prijetnje zbog sudjelovanja u kaznenim predmetima kao istraživački novinar. Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema rekla je da se Peter bori za život i osudila je ovaj čin kao okrutni, bezdušni napad. Policija apelira na svjedoke i CCTV snimke pucnjave, ali moli ljude da ne dijele materijal na društvenim mrežama. 

Profimedia 

Pucnjava je potresla Nizozemsku, a poruke podrške novinaru stigle su od mnogih poznatih osoba, uključujući kraljevsku obitelj. Kralj Willem-Alexander i kraljica Máxima rekli su da su duboko šokirani i da novinari moraju biti u mogućnosti raditi bez prijetnji i slobodno, s obzirom na važnost njihovog posla.