INSPIRATIVNA PRIČA SLAVENA ŠKROBOTA: Zbog nesretnog skoka ostao je u kolicima, to ga nije spriječilo da putuje svijetom

Donosimo priču blogera Slavena Škrobota, jednog od junaka knjige ‘Krijesnice’ koji je sve opisao vlastitim riječima. Naime, knjiga 'Krijesnice' izdana je s namjerom podizanja razine svijesti i razbijanja predrasuda društva o osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju

Instagram Slaven Škrobot

Legenda kaže: “Kada sanjaš da krijesnice lete - otkrit ćeš nešto važno.” Ako je tako, onda se pred tobom, među ovim koricama kriju krijesnice. Na tebi je da im dopustiš poletjeti i zasvijetliti - da im dopustiš da ti otkriju nešto važno. Možda skriveni kutak u tvome srcu, neke nove poglede na svijet i svrhu života.

Prije dvanaest godina nesretnim sam skokom i pri padu na prijatelja nastradao te strgao vrat i trajno ostao oduzet od prsa naniže. Taj trenutak volim nazvati početkom svog drugog života jer život mi se doslovno u sekundi okrenuo naglavačke. Godinu dana vucaranja po bolnicama baš i nije divna priča, ali nakon povratka u svoj dom, neki sada meni novi svijet, bilo je potrebno pokrenuti svoj život ispočetka. Da je bilo lako, nije, ali znao sam da će mi od tog trenutka moja glava biti najjače oružje i da prije svega moram biti psihički jak kako bih mogao živjeti tako.

Instagram  Slaven Škrobot

Boreći se u četiri zida gledao sam na društvenim mrežama prijatelje kako putuju, druže se i igraju razne sportove. To je u meni pobudilo neku vatru i glad i znao sam da nešto po tom pitanju trebam učiniti. Znao sam da će mi život biti dvaput teži, ali da nemam ništa od njega ako budem razmišljao negativno, odustao i ne borio se. Znao sam da se moram pokrenuti!

Tako je došlo do mojeg prvog glazbenog festivala te prvog putovanja, u Sarajevo za Novu godinu. Uslijedio je prvi let avionom u Madrid i ubrzo je putovanje Europom postalo dio mojeg života. Bez obzira na to što sam putovao Europom, želio sam nešto više, nešto dalje, ekstremnije i egzotičnije. Tada je došla ideja za put u Maroko u kojem smo proveli nevjerojatnih petnaest dana. Nakon toga sam shvatio da su putovanja ono u čemu istinski uživam.

Nakon Maroka prijavio sam se na jedan natječaj i poslao svoju priču iz Maroka te kako je taj put promijenio moj život. Na kraju svega moja je priča pobijedila i osvojio sam dvije povratne karte za Australiju. Čitajući moju priču puno mi se ljudi javilo s oduševljenjem i porukama kako bih trebao nastaviti pisati o svojim avanturama. Bio je to tada veliki vjetar u leđa nakon kojeg sam stekao samopouzdanje te sam odlučio otvoriti svoju Facebook stranicu, Instagram i blog.

Od tada sam, osim Europe i Maroka, putovao u Australiju, Jordan, Egipat, Rusiju, Tanzaniju, Dubai, Abu Dhabi i Šri Lanku. Osim što pišem o svojim putovanjima na svojoj stranici i blogu, pišem blog i za Večernji list te držim putopisna i motivacijska predavanja.

Od početka mojeg ‘javnog’ života javili su mi se brojni ljudi. Neki su mi se obratili za pomoć, neki za savjet, a neki da mi kažu da sam ih time što radim motivirao, potaknuo i pokrenuo. To mi znači mnogo i nema ljepšeg osjećaja nego raditi ono što voliš i pritom nekome pomoći ili ga inspirirati.

Instagram  Slaven Škrobot

Nedavno su mi se tako javili da napišem svoju priču za ‘Krijesnice’, knjigu koja predstavlja potpuno drukčiji svijet, stvaran životnim pričama osoba s invaliditetom, djece s teškoćama u razvoju i osoba koji su dio njihova života. Taj svijet govori o prihvaćanju i razumijevanju, empatiji i različitosti.

Naime, obratili su mi se kako bi i moja priča ispunila stranice ove knjige. Oduševljen idejom pristao sam bez pitanja te za ‘Krijesnice’ napisao svoju priču. Drago mi je što sam dao svoj maleni doprinos i što sam maleni dio toga svijeta. Nadam se da će moja priča, a i druge, pomoći nekome tko se nalazi na početku ili između nečega te se nadam da će mu pomoći pronaći svoj put. Nadam se da će vidjeti da nije sam, da je sve moguće i da se sve može kada se uistinu želi.

Story  Knjiga 'Krijesnice'

Neka ova knjiga bude jedna velika krijesnica koja čuva još mnogo onih malih, lijepih, čudnovatih krijesnica. Neka one unesu svjetlo u mrak i osvijetle puteve razumijevanja, empatije i prihvaćanja. Prilijepi prste za njezine korice i nakvasi suzama njezine stranice. Zaodjeni se strpljivošću i upoznaj ovaj šareni svijet. Jecajući, u pauzi od čitanja, reci samome sebi: “Život je lijep!” Dopusti da te prožme svako ovo crno slovo i svaka ova priča, jer pisali su je ONI...