OBJAVILA DA JU JE MOĆNI POLITIČAR PRISILIO NA SEKS PA NESTALA: Iako se sad javila, mnogi i dalje sumnjaju na najgore

Tenisačica Shuai Peng optužila je jednog od najmoćnijih kineskih političara da ju je prisilio na seks, a priča nakon toga postaje sve bizarnija.

Profimedia

Kad je kineska tenisačica Shuai Peng (35) izašla u javnost s optužbama da ju je seksualno zlostavljao jedan od najmoćnijih ljudi u Kini, zatim netragom nestala iz javnosti, za nju su se zabrinuli mnogi.

Tim više što su kineski mediji objavili njen navodni mail u kojem stoji da te optužbe nisu istinite, te da je s njom sve u redu. Tenisačica se u međuvremenu javila i potvrdila da je živa, no neke institucije i dalje zahtijevaju detaljnu istragu. 

Sve je počelo kad je Shuai na kineskoj društvenoj mreži Weibo objavila da ju je prije tri godine na seks prisilio bivši kineski vicepremijer, 40 godina stariji, Zhang Gaoli. Inače, Gaoli je od 2013. do 2018. bio zamjenik kineskog premijera, a i sad se smatra jednim od najmoćnijih političara u Kini, te je blizak prijatelj trenutnog premijera Lija Keqianga.

Međutim, Peng je u svojoj objavi napisala kako je sa Zhangom bila u vezi prije 10 godina, te da ju je on odbacio kad se počeo penjati u rangovima unutar komunističke partije.

Profimedia 

Prije tri godine ju je, navodi, Zhang iznenada pozvao u svoju rezidenciju u Pekingu kako bi zajedno igrali tenis, nakon čega ju je on navodno prisilio na seksualni odnos, a njegova je supruga, tvrdi Peng, čuvala stražu.

Odbila sam ga i nisam mogla prestati plakati. Bila sam u panici i uplašena, no naposljetku sam to učinila zbog osjećaja koje sam imala prema njemu prije sedam godina’, stoji između ostalog u objavi koja je u međuvremenu izbrisana.

Navela je i da je nakon toga obnovila vezu sa Zhangom, koju je on pod svaku cijenu želio držati u tajnosti, no da je pretrpjela ‘previše uvreda i nepravde’, te da ju je nedavno on ponovo odbacio.

Zašto si se vratio i doveo me u svoj dom, a onda me prisilio da spavam s tobom? Da, nemam nikakvih dokaza, bilo je nemoguće nabaviti dokaze’, piše ona i dodaje: ‘Ne mogu opisati koliko sam se odvratno osjećala i koliko puta sam se zapitala jesam li još uvijek ljudsko biće? Osjećala sam se kao zombie. Svaki dan sam glumila.’

Njena objava nestala je s društvene mreže, prema pisanju CNN-a, u roku od 30 minuta, a iako su neki od pola milijuna njenih pratitelja uspjeli napraviti screenshot, njen profil je trenutno nemoguće naći, te su izbrisani svi komentari s njenih ranijih objava. Cenzura je toliko jaka da se brišu i najmanje reference o skandalu. CNN navodi da je čak i na nekim stranicama na Weibu posvećenim tenisu zabranjeno komentiranje, a na kineskoj verziji IMDb-a uklonjene su recenzije jednog filma jer se ispod njih raspravljalo o ovom slučaju.

Profimedia 

Situacija je postala još bizarnija nekoliko dana kasnije kad je francuski Le Monde objavio da je Peng nestala, što je izazvalo veliku zabrinutost, te se raspravljalo o tome što joj se dogodilo, a postojala je i teorija da je tenisačica bila prisiljena pobjeći iz države.

Ubrzo su kineski mediji objavili pismo koje je navodno tenisačica napisala i u kojem stoji da optužbe nisu istinite, da ona nije nestala, te da je na sigurnom, no mnogi su sumnjali da je Peng to zaista napisala, te su pozivali kinesku vladu da dokaže kako je tenisačica živa i zdrava. Oglasili su se i mnogi slavni tenisači među kojima su bili Serena Williams, Stanislas Wawrinka, Martina Navratilova, Naomi Osaka...

Ipak, nakon nekoliko dana neizvjesnosti ona se videopozivom javila predsjedniku Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasu Bachu. Objasnila je da je dobro i na sigurnom, u svom domu u Pekingu, no da moli da se poštuje njena privatnost.

Profimedia 

Osjetila sam olakšanje kad sam se uvjerila da je ona dobro, to nam je bila glavna briga. Čini se da je opuštena. Ponudila sam joj našu potporu i zamolila je da ostane u kontaktu s nama na čemu je bila zahvalna’, rekla je Emma Thero iz Međunarodnog olimpijskog odbora.

Iako je tenisačica pokazala da je živa i u dobrom stanju, CNN navodi da nisu uspjeli doći do snimke razgovora, a u dopisu koji je Međunarodni olimpijski odbor proslijedio medijima ne spominje se je li što učinjeno povodom njenih optužbi, te neke institucije pozivaju na daljnju istragu.

Bilo je dobro vidjeti Peng Shuai u nedavnom videozapisu, ali to ne rješava problem. I dalje brinemo za nju. Teško je utvrditi komunicira li bez cenzure ili prisile’, rekao je za CNN glasnogovornik WTA.