MARIJANA MIKULIĆ O SINU S POTEŠKOĆAMA: 'Ne zove nas mama i tata, braću ne zove imenom, ali sinoć...'

Marijana Mikulić pohvalila se velikim napretkom sina Jakova koji ima poteškoće u razvoju.

Instagram

Glumica Marijana Mikulić na društvenim mrežama otvoreno govori o poteškoćama u razvoju s kojima se suočava njen najmlađi sinčić Jakov. Već je ranije otkrila da dječak ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, te da s njim privatno ide na terapije kod logopeda.

Svaki napredak svog mališana Marijana proslavi i na društvenim mrežama, a ovaj put je otkrila kako se oduševila kad je dječak uspio izgovoriti rečenicu s tri riječi.

'Sinoć smo dobili prvu rečenicu s tri riječi. Ne ide to samo od sebe - mi govorimo nešto i tražimo da ponovi. Najčešće je to kad nešto želi pa je motiviran ponoviti traženo. I svaki put kad ponovi i jednu riječ sreća je nemjerljiva, pogotovo ako tu riječ prije nije nikad ponovio. A sinoć je prvi put ponovio rečenicu od tri riječi "mama, daj još". Jaki nas ne zove mama, tata; braću ne zove imenom, ali tu i tamo na traženje i pokazivanje slike ponovi njihovo ime. Tim više je moje srce ko kuća! U moru svega, ovo je nešto što želim da mi iskače svake godine kao uspomena! 'Mama da još’, napisala je uz fotografije sina na Instagramu.

Instagram 

 Budući da o sinovim poteškoćama redovito javno govori, Marijana često dobiva možda dobronamjerne, ali svakako neželjene savjete putem društvenih mreža, na koje se ne ustručava odgovoriti.

'Nakon objave neki dan stižu poruke: kako to da se Jaki još hoće voziti u kolicima? Pa zar se to još vozi? Zašto se još vozi? U šetnji je nedavno naišla pored nas starija gospođa koja je za ruku držala curicu dosta manju od Jakova i kaže 'uh, vidi kako je ovaj dječak velik a još se vozi u kolicima', napisala je jednom prilikom.

'Normalno je to u našem društvu da komentiramo i zaključujemo po vlastitom iskustvu, a nemamo pojma kako komentar utječe na onoga kome ga upućujemo. Mi smo proljetos prerasli triciklić i proslijedili ga, guralicu za bebe još davno, ljetos kišobran kolica.. Ali jako brzo smo se pokajali za kolica. Jer s Jakijem su šetnje postale... nazovimo to - avanture! Odlazak na plac bez kolica završava u suzama, što njegovim što mojim. Ta borba s rukama punim vrećica još tegliti i njega dok vrišti, svi gledaju', objašnila je.

Stoga je odlučila izbaciti lizalice, bombone i ostale stvarčice za potkupljivanje, i vratila se kolicima.

'Jednostavnije dođemo od točke A do točke B, idemo do mjesta gdje se on može istrčati, pa ga tamo pustimo, u korpu trpam namirnice, nemam teglenja ni njega ni stvari. I, eto, zato mi s tri godine još trebamo kolica, i trebat ćemo još neko vrijeme. Da pojednostavimo život i njemu i nama. Ne moramo uvijek sve zapitkivati, komentirati, dijeliti savjete, jer ne znamo kakve su borbe s druge strane i zašto se osoba ponaša kako se ponaša, zašto radi to što radi.Možemo nekad reći nešto lijepo, a ako nam se ne da, možemo i šutjeti. Možemo svoju pamet i savjete nekad zadržati za sebe. Sve super, sve pozitivno, al nemojte mi s 'da sam ja ti', jer, maco, nisi', zaključila je Marijana Mikulić.

Još obiteljskih fotografija Marijane Mikulić pogledajte u galeriji. 

Instagram Marijana Mikulić ima tri sina sa suprugom Josipom.