FATALNA PLAVUŠA, UBIJENI SUPRUG I LJUBOMORNA ŽENA: Priča koja je jednako potresna i nakon 90 godina

Suprug Jean Harlow, Paul Bern, pronađen je upucan dva mjeseca nakon njihovog vjenčanja, a dugo se sumnjalo da ga je upucala bivša supruga.

Profimedia

Suprug Jean Harlow, Psul Bern, pronađen je upucan dva mjeseca nakon njihovog vjenčanja, a dugo se sumnjalo da je upucala Dorothy Milette, žena s kojom je još uvijek bio u braku.

Bilo je to 6. rujna 1932. godine, jednog naizgled običnog i pomalo sporog dana babljeg ljeta, kada se nakon što je na radiju čula da je suprug Jean Harlow mrtav, Dorothy Millette odjavila iz hotela Plaza u San Franciscu u kojem je živjela posljednja četiri mjeseca. Platila je račun i rezervirala kabinu riječnog broda Delta King na koji se istog dana ukrcala.

Nekoliko članova osoblja broda sjeća se kako ju je te večeri vidjelo. Konobar se prilično živopisno sjećao žene koja je jedva jela večeru, ostavljajući dojam iscrpljenosti i usamljenosti, a jedan od putnika vidio ju je oko 2,30 ujutro kako sama sjedi i plače na gornjoj palubi broda. No, nešto kasnije, kada je noćni čuvar obilazio brod, na palubi je pronašao tek ženski kaput i cipele.

U jutarnjim satima osoblje broda krenulo u potragu za njom shvativši nakon što je brod pristao u luku da Dorothy nije bila među iskrcanim putnicima, a u isto vrijeme potraga za njom krenula je i od strane policije Beverly Hillsa koja je, istražujući smrt već spomenutog supruga Jean Harlow - Paula Berna, pronađenog ustrijeljenog u glavu u njihovoj kupaonici, otkrila kako Jean nije bila njegova jedina supruga. Paul je, naime, zakonski još uvijek bio u braku upravo s Dorothy Millette.

Profimedia 

Mnogo je bilo onih koji su se pitali što je Jean vidjela u Paulu. 22-godišnja ljepotica platinasto plave kose i zavidnih oblina, nakon uloge u filmu ‘Hell’s Angels’ i na samom početku obećavajuće karijere upoznala je 40-godišnjeg Paula, njemačkog filmskog direktora u MGM-u koji možda nije imao puno šarma i osobnosti, ali je imao ono nešto što je Jean u tom trenutku smatrala puno važnijim - veze i poznanstva.

Uspio ju je nagovoriti da potpiše ugovor s MGM-om uvjerivši je kako će postati ozbiljna filmska zvijezda, a nakon nekoliko mjeseci veze, par se vjenčao u srpnju 1932. Dva mjeseca kasnije, činilo se kako je Paul počinio samoubojstvo tijekom noći koju je njegova supruga provela u kući svoje majke. Njegovo tijelo pronašlo je kućno osoblje, nakon čega su pozvali MGM koji se potrudio pročešljati mjesto tragičnog događaja ne bi li zaštitili svoju zvijezdu prije dolaska policije.

Iako se MGM trudio zamesti tragove, policija ih je uspjela prikupiti zahvaljujući Georgeu G. Clarkenu, Paulovom savjetniku za osiguranje u Los Angelesu. Clarken je priznao da se Paul nikada nije razveo od Dorothy i da je zapravo osnovao fond za nju, a Paulov tajni brak potvdio je i njegov odvjetnik iz New Yorka rekavši kako je prije više od deset godina sastavio oporuku za Dorothy.

Novinari su potom pronašli Paulovu sestru koja je ispunila ostatak priče. Paul je upoznao Dorothy u Torontu, kada su oboje radili kao glumci u kazališnoj družini. Vjenčali su se i preselili u New York kako bi Paul mogao nastaviti karijeru scenskog menadžmenta. Nakon što se Dorothyino zdravlje pogoršalo i ona se, prema novinskim izvještajima, preselila u sanatorij, Paul se bez nje odselio u Kaliforniju.

Dok je Paul gradio svoju karijeru u MGM-u, nastavio je uzdržavati svoju suprugu koja je i dalje živjela u New Yorku. Nakon što joj se zdravlje popravilo, preselila se u hotel Algonquin, a Paul joj je svakog mjeseca slao 350 dolara, što je nešto više od 5000 dolara vrijednosti u današnje vrijeme. Često su slali pisma jedno drugom.

Jedno od pronađenih pisama napisano je nekoliko mjeseci prije nego su se Paul i Jean vjenčali, a u njemu je Paul preporučio Dorothy da tijekom odmora u San Franciscu odsjedne u hotelima Plaza ili Clift rekavši kako će financirati njezino putovanje. ‘Ako ipak odeš’, napisao joj je Paul, ‘nadam se da će to biti sretna promjena’, potpisavši pismo s ‘moja ljubav i najbolje želje, uvijek’.

Tijelo Dorothy Millette pronašli su kako pluta rijekom Sacramento dva lokalna ribara. U to su vrijeme već kružile glasine kako je Dorothy lažirala svoju smrt, a zahvaljujući pričama o tajanstvenoj ženi koja je dan prije Paulove smrti viđena s njim, špekuliralo se i kako ga je ona ubila, iscenirala samoubojstvo, a zatim se dala u bijeg. Iako se ni 90 godina kasnije prava istina ne može sa sigurnošću potvrditi, ona je najvjerojatnije puno manje dramatična, iako jednako tragična. Paulove su kolege potvdile kako se dugo borio s depresijom i razmišljao o samoubojstvu, a publicitet koji je privukao ženidbom s jednom od najvećih zvijezda tog doba, nije mu išao u prilog.

Profimedia 

Tijekom istrage, Paulov osobni liječnik, Howard P. Jones, rekao je da točno zna što je bio razlog suicidalnih ideja svog prijatelja, ali iz poštovanja prema njemu, nikada to nije htio javno otkriti. Ipak, cijelog je života tvrdio kako to nema nikakve veze ni s Dorothy Millette niti bilo kojom drugom ženom.

Nikakve velike misterije nije bilo ni oko smrti Dorothy Millette. Ona je skočila s Delta Kinga tjedan dana prije nego je njezino tijelo pronađeno, znavši da je Paul promijenio svoju oporuku i postavši svjesna kako Paulovom smrću istog trenutka ostaje bez novca. Izgubivši i muža i financijsku potporu, odlučila se na očajnički potez koji joj se, u tom trenu, jedini činio logičnim.

Iako su se povremeno pojavljivale glasine da je Dorothy ubila Paula, nikada nije bilo čvrstih dokaza koji bi na to upućivali. I sama vremenska linija događaja to isključuje: Dorothy bi morala otići na Beverly Hills, ubiti Paula u sitne jutarnje sate i vratiti se u San Francisco prije podneva kako bi je vidjeli kako se odjavljuje iz hotela Plaza, a što je, složili su se mnogi, teško izvedivo.

Jean se udala godinu dana nakon Paulove smrti, a ovaj, njezin treći brak, završio je razvodom 12 mjeseci kasnije. 1937. godine, u dobi od tek 26 godina, Jean se naglo razboljela. Iako se prvotno mislilo da je oboljela od gripe, nadutost, gubitak vida i siva nijansa tena upućivali su na zatajenje bubrega od kojeg je pala u komu i preminula tjedan dana kasnije. Sahranjena je u privatnom trezoru, koji je platio njezin tadašnji dečko William Powell, u Forest Lawn Memorial Parku u Glendaleu. Mramorni mauzolej stajao ga je 25.000 dolara i imao je dodatni prostor u kojem je William želio biti sahranjen nakon svoje smrti. Ipak, nakon što je 1984. godine preminuo, sahranjen je uz svoju treću suprugu. Na njezinom pak grobu, unatoč tome što počiva sama, daleko od bilo koga koga je za života voljela, i danas stoji ‘Dorothy Millette Bern’.