IVICA RAČAN JE SANJAO O GLUMAČKOJ KARIJERI: Ženio se tri puta, a preminuo je nakon borbe s teškom bolešću

Ivica Račan preminuo je 29. travnja 2007., a imao je važnu ulogu u stvaranju demokratske Hrvatske i bio je premijer.

Profimedia

Ivica Račan bio je jedan od najistaknutijih hrvatskih političara, a preminuo je 29. travnja 2007. nakon borbe s teškom bolešću.

Prvi predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske, koji bi danas proslavio 78. rođendan da je živ, rođen je u njemačkom mjestu Ebersbach, a njegov otac Ivan, porijeklom iz Osijeka, radio je kao sudski tumač u radnom logoru. Njegova majka Marija je u to vrijeme bila zatvorena u radnom logoru u Lici. 

Upravo ih je to stravično mjesto spojilo, no njega su uskoro odveli u koncentracijski logor. Marija je imala malo sreće u nesreći pa ju je iz logora u visokoj trudnoći spasila Njemica za koju je obavljala kućanske poslove. 

Profimedia 

Odrastanje

Ondje je 24. veljače 1944. rodila sina Ivicu, a Njemica ju je poslala sestri u Dresden gdje je trajalo bombardiranje od strane saveznika. Ivan je uskoro također spašen iz logora i par je živio u Bratislavi, a onda su se odlučili na povratak u Hrvatsku. Živjeli su na farmi u Slavonskom Brodu. 

Ivičin otac, Ivan je preminuo 1966. od moždanog udara i supruga Marija se nakon njegove smrti preselila u stan. U to vrijeme je Ivica išao na studij. 

Naime, on je nakon uspješno završene osnovne i srednje škole pokušao upisati Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu jer je sanjao o glumačkoj karijeri. No nije uspio proći prijemni ispit i onda se odlučio za Pravni fakultet. Zaposlio se 1967. u Institutu kao znanstvenik za društvena istraživanja, a diplomirao je 1970.

Profimedia 

Politička karijera

Račan je nakon toga obnašao niz uglednih uloga kao što je pozicija direktora političke škole u Kumrovcu 'J. B. Tito', bio je urednik časopisa 'Kumrovečki zapisi', a od 1986. do 1989. je djelovao član Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije.

Ivica je 1989. izabran na funkciju predsjednika SKH, a u 23. siječnja 1990. sukobio se sa Slobodanom Miloševićem u Beogradu. Otišao je s Kongresa skupa s hrvatskim izaslanstvom i tu je bio kraj nekadašnjoj Jugoslaviji.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) je odnijela pobjedu na prvim višestranačkim izborima, a Račan je osvojio 75 mandata u Saboru. Ivica se za pobjedu sa Socijaldemokratskom partijom Hrvatske izborio 2000. godine s koalicijskim partnerima. Postao je premijer, a nedugo potom mu je umrla majka Marija.

Privatni život

Kod Račana je uvijek bilo u fokusu njegovo političko djelovanje i rijetko se spominjalo njegov privatni život. Domaći političar i pravnik se ženio tri puta.

S prvom suprugom Agatom je bio u braku od 1967. do 1984. i dobili su sinove Ivana i Zorana. Drugi put je sudbonosno 'da' izgovorio knjižničarki Jeleni Nenadić s kojom se razveo nakon četiri godine.

Profimedia 

Njegova treća supruga je bila profesorica sociologije na sveučilištu Ohio Dijana Pleština kojom se oženio 1993. i bili su u braku do njegove smrti 29. travnja 2007. Tri mjeseca prije nego što je preminuo, objavio je da se povlači iz političkog života zbog svoje teške dijagnoze, karcinoma bubrega. Dao je i 11. travnja ostavku na mjesto predsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Ivica i Dijana su se povezali već pri prvom susretu i ona je svojedobno rekla da su već tada htjeli ostati zauvijek zajedno. Nije se odvajala od njega tijekom liječenja, a bila je kraj Račana i kada je preminuo mirno u snu.

Zanimljivo je da je on zahvaljujući njoj jednom prilikom otišao u Njemačku da sazna više o svom porijeklu. Posjetio je i grob žene koja je spasila njegovu majku iz logora.

Inače, Račan se smatra jednim od političara velikog značaja za Hrvatsku jer je imao ulogu u njezinu pretvaranju u samostalnu i demokratsku državu. Mnogi smatraju da ga nitko neće kvalitetno zamijeniti na domaćoj političkoj sceni i da je lijeva strana spektra trajno osiromašena.

Neke je osvojio i svojom liberalnom stranom i priznanjem još 1998. da je u Amsterdamu konzumirao marihuanu. Pojedini zastupnici HDZ-a, kako su pisali domaći mediji, su ga zbog toga nazivali glavnim dilerom u zemlji.

Više fotografija Račana pogledajte u galeriji. 

Profimedia Ivica Račan preminuo je 29. travnja 2007. od karcinoma bubrega