MEKUŠAC JE SLETIO NA TRON? Svi su čekali Charlesov govor o Harryju i Meghan, a riječi su iznenađujuće

Charles će uskoro i službeno postati novim britanskim kraljem, a održao je i govor nakon smrti svoje majke kraljice Elizabete.

Profimedia

Nakon što je 8. rujna preminula najdugovječnija britanska kraljica Elizabeta II., novim kraljem postao je njezin sin - kralj Charles III.

Dan nakon, oglasio se za javnost.

'Obraćam vam se s osjećajem duboke tuge. Njezino Veličanstvo je tijekom života bilo nadahnuće i inspiracija cijeloj obitelji te joj dugujemo mnogo toga jer nam je pružila toliko ljubavi, nježnosti, razumijevanja i bila nam je primjer i inspiracija. Živjela je dobar život. Osim osobne tuge s većinom od vas dijelimo dubok osjećaj zahvalnosti tijekom kojih je moja majka služila narodima.

Charlesov govor nakon smrti kraljice Elizabete II.  YouTube

Kao moj nasljednik William sad preuzima odgovornosti i dužnosti za vojvodstvo Cornwella koje sam imao više od 50 godina. Ponosno ga proglašavam princem od Walesa', započeo je novi kralj, a mnoge je najviše zaintrigirao dio u kojem je govorio o svom mlađem sinu, princu Harryju, i njegovoj supruzi Meghan Markle.

'Želim izraziti ljubav za Harryja i Meghan koji nastavljaju graditi život u inozemstvu', rekao je Charles. Inače, poznato je da supružnici nisu baš u najboljim odnosima s ostatkom kraljevske obitelji i da je Meghan često otvoreno govorila protiv njih. Mnogi su sada zaključili da ovom rečenicom želi primiriti situaciju među njima ili barem pokazati da ne postoji zla krv. 

Profimedia 

'U ime cijele obitelj kažem najiskrenije hvala za vaše izraze sućuti i podršku to mi neizmjerno znači. Mojoj dragoj majci dok počinješ svoj put da se pridružiš mom ocu. Hvala ti na ljubavi i predanosti našoj obitelji. Hvala ti što si tako marljivo služila našoj naciji i državi. Neka te anđeli odvedu na tvoj vječni počinak', zaključio je Charles.

Inače, nakon kraljičine smrti došlo je do mnogo promjena u obiteljskom poretku i titulama. Najviše se promijenilo stanje djece Meghan i Harryja. 

Princ Harry koji još uvijek može postati kralj iako se odrekao kraljevskih dužnosti, a nakon njega dolaze njegova djeca Archie i Lilibet. Oni su kraljičinom smrću od praunuke vladarice postali unuci vladara što znači da automatski dobivaju titule princa i princeze, bez obzira na to koristili njihovi roditelji svoje titule ili ne. Ovo je pravilo uspostavio još kralj George V., djed kraljice Elizabete II. 1917. godine.