PRVO SLUŽBENO PUTOVANJE: Charles održao emotivan govor na posebnoj lokaciji, Camilla ga zaljubljeno gledala

Kralj Charles III. i Camilla, kraljica supruga posjetili su grad Dunfermline u Škotskoj.

Profimedia

Kralj Charles III. i Camilla, kraljica supruga, krenuli su s prvim zajedničkim javnim angažmanima nakon što je završilo razdoblje kraljevske žalosti za kraljicom Elizabetom II.

Profimedia 

Kraljevski par stigao je u posjet kako bi službeno dao status grada Dunfermlineu, rodnom mjestu još jednog kralja Charlesa: Charles I., koji je vladao u 17. stoljeću prije pogubljenja, bio je posljednji britanski monarh rođen u Škotskoj.

Dobrodošlicu u novi grad, koji je svoj status stekao kao dio proslave platinastog jubileja pokojnog monarha, poželjele su im grupe lokalne zajednice, uključujući frulaški sastav i školarce.

Charles i Camilla nazočili su službenom sastanku vijeća u gradskim dvoranama, gdje je kralj službeno označio dodjelu statusa grada Dumferlineu i održati kratki govor.

Profimedia 

Charles, koji je tijekom posjeta nosio kilt i proveo vrijeme rukujući se s okupljenim građanima nakon što je pozdravio škotsku prvu ministricu Nicolu Sturgeon i druge čelnike.

Dunfermline je bio među osam gradova koji su osvojili status grada u sklopu proslave platinastog jubileja ranije ove godine kojom se obilježava Elizabethinih 70 godina na prijestolju.

Profimedia 

'Ne postoji prikladniji način da se obilježi izuzetan život moje voljene majke u službi nego da se ova čast dodijeli mjestu koje je postalo poznato po svojoj dugoj i istaknutoj povijesti, i po nezamjenjivoj ulozi koju je odigralo u životu naše zemlje', rekao je Charles u govoru.

'Okupljamo se kako bismo proslavili ovu veliku prigodu, ali i kako bismo obilježili život Njenog pokojnog Veličanstva, čija je duboka ljubav prema Škotskoj bila jedan od temelja njezina života', dodao je.

Profimedia 

Kasnije toga dana, Charles i Camilla priredili su prijem za oko 300 gostiju u Edinburghu kako bi proslavili britansku južnoazijsku zajednicu. Susreli su se s britanskim Indijcima, Pakistancima i mnogima drugima i odali počast njihovom doprinosu Ujedinjenom Kraljevstvu.

Charles (73) postao je monarh odmah nakon smrti majke Elizabete u dvorcu Balmoral u Škotskoj 8. rujna. Britanija je održala 10 dana nacionalne žalosti, dok je kraljevska obitelj produljila razdoblje žalosti za tjedan dana nakon kraljičina sprovoda 19. rujna.

U galeriji pogledajte više fotografija kralja Charlesa III. i kraljice supruge Camille.

Profimedia Princ Charles i Camilla Parker Bowles su imali skromno vjenčanje 9. travnja 2005.