CAMILLA UKINULA ONO U ČEMU JE ELIZABETA UŽIVALA: 'Kraljica supruga nije ih željela niti trebala'

Kraljica supruga Camilla ukinula je ulogu dvorskih dama te ih je zamijenila kraljičinim pomoćnicima.

Profimedia

Supruga kralja Charlesa III., kraljica Camilla, prekinula je stoljetnu tradiciju Buckinghamske palače, te ukinula položaj dvorske dame.

U društvu dvorskih dama rado je uživala pokojna kraljica Elizabeta, a služile su joj kao savjetnice i tajnice te su je često pratile na njezinim turnejama i dužnostima. Kako bi pojednostavila službu, kraljica supruga Camilla dvorske je dame zamijenila 'kraljičinim pomoćnicima'.

'Kraljica supruga nije željela niti je trebala dvorske dame, a kraljičini pratioci imat će drugačiju ulogu i biti ovdje da Njezinom Veličanstvu pruže podršku i društvo. Na kraju vrlo napornog dana, lijepo je imati dugogodišnjeg prijatelja pored sebe', ispričao je kraljevski izvor.

Profimedia 

S obzirom na promjenjive potrebe kraljice supruge, od njezinih pomoćnika neće se tražiti redovita prisutnost, a njihova najvažnija uloga bit će pružanje podrške Camilli u njezinim kraljevskim dužnostima.

Kraljičine pomoćnike palača je imenovala prošle nedjelje, a među njima se nalazi pet žena koje spadaju u najuži krug prijatelja kralja i supruge kraljice Ujedinjenog kraljevstva.

Među odabrane spadaju: dizajnerica interijera Lady Lansdowne, poznatija kao Fiona Shelburne, Jane von Westenholz, nadimka 'Lofty', kći bivše dvorske dame Lady Katharine Brooke, zatim rođakinja preminule kraljice Elizabete i prva žena koja je obnašala dužnost Lorda-namjesnika od Wiltshirea Sarah Troughton, najstarija Camillina prijateljica Lady Sarah Keswick, te barunica Carlyn Chisholm, inače bivša medicinska sestra i doživotna plemkinja.

Profimedia 

Ollie Plinkett, odani plemić kraljice supruge koji se brine o konjima, obnašat će ulogu savjetnika, a to je prvi put da je takvu ulogu dobio muškarac.

Dvorske dame, koje su svoju službu obavljale za vrijeme vladavine kraljice Elizabete, od sada će raditi kao dame u kućanstvu.