NOVI UDARAC ZA HARRYJA I MEGHAN: Kralj Charles svoj veliki dan odlučio upriličiti baš na važan datum za malog Archieja

Krunidba kralja Charlesa pada na rođendan njegovog unuka, sina princa Harryja, Archieja.

Profimedia

Kako se bliži kraj ove godine, mnogi već polako u svoje kalendare bilježe obaveze za iduću godinu, a to su sasvim sigurno već učinili članovi britanske kraljevske obitelji budući da se 6. svibnja 2023. održava krunidbakralja Charlesa, a uz njega će biti okrunjena i kraljica supruga Camilla Parker Bowles.

Britanski mediji su još ranije pisali da će novi monarh biti službeno okrunjen u smanjenoj verziji drevne ceremonije koju će voditi nadbiskup od Canterburyja u Westminsterskoj opatiji. Charles želi da krunidba traje manje od sat vremena, planira smanjiti popis gostiju i odrediti manje formalno odijevanje za uzvanike.

Profimedia 

'Krunidba će odražavati današnju ulogu kralja i pogled prema budućnosti dok će biti ukorijenjena u dugogodišnjoj tradiciji i raskoši', potvrdila je palača kada je službeno objavila datum ceremonije.

Zasad nije poznato hoće li krunidbi biti prisutne crne ovce kraljevske obitelji, princ Harry i Meghan Markle, no nakon njihovog dokumentarca na Netflixu ni britanski građani nisu ni najmanje oduševljeni tom opcijom.

Međutim, Harry i Meghan i sami bi na taj dan mogli imati druge obaveze, budući da će tada njihov sinčić Archie proslaviti četvrti rođendan.

Profimedia 

Ranije ove godine Buckinghamska palača je otkrila da je datum odabran u konzultaciji s vladom, engleskom crkvom i kraljevskim kućanstvom, no nisu otkrili zašto je baš taj datum određen kao dan krunidbe.

Podsjetimo, princ Harry i njegov otac kralj Charles posljednjih nekoliko godina imaju turbulentan odnos, a do udaljavanja je došlo nakon što su on i Meghan Markle napustili kraljevske dužnosti i preselili se u SAD.

Na početku veze s Meghan Harry je bio blizak s ocem Charlesom koji je čak uskočio i predao Meghan na njenom vjenčanju s njegovim sinom kad njen otac nije bio prisutan. Charles se, kako piše britanski Mirror, navodno trudio održati vezu sa sinom i nakon što se ovaj preselio u Ameriku, no intervju s Oprah je tu također uzburkao situaciju.

Profimedia 

U intervjuu Harry je rekao da mu je otac uskratio pomoć u financiranju i da je prestao odgovarati na njegove pozive. Charlesu to, jasno, nije lako palo, a Harry je kasnije kritizirao svog oca tvrdeći da se od njega i Williama očekivalo da trpe pritiske kraljevskog života i okrivio Charlesa za njihovu ‘bol i patnju’.

Puno se nakon kraljičine smrti raspravljalo oko titule malenog Archieja, osobito nakon što je Meghan javno govorila da su njenom sinu uskratili titulu princa, a nije je, prema pravilima, ni mogao dobiti prije kraljičine smrti. Stupanje Charlesa na prijestolje bi, tehnički, trebalo značiti da Harryjeva i Meghanina djeca nisu praunuci kraljice, već unuci kralja i kao takvima bi im titule princa i princeze trebale pripasti automatski.

Zasad nije potvrđeno ni iz Buckinghamske palače, niti od strane Harryja i Meghan hoće li Archie i Lilibet koristiti titule.

U galeriji pogledajte više fotografija Harryja, Meghan i njihove djece.

Profimedia Princ Harry i Meghan Markle imaju sina Archieja i kći Lilibet