UDAVALA SE ČETIRI PUTA, A POSLJEDNJI PUT S 80: Žuži Jelinek imala je brojne ljubavnike i buran život kao iz filmova

Na današnji dan prije osam godina napustila nas je Žuži Jelinek.

Slavko Midžor / Pixsell

Žuži Jelinek bila je poznata hrvatska dizajnerica i modna stilistica čije su kreacije nosile i neke od najpoznatijih dama tog vremena poput Jovanke Broz i Bele Krleže. Osim po svojoj karijeri, poznata je i po svom burnom ljubavnom životu kao i po, često kontroverznim savjetima, koje je dijelila o ljubavi i braku. Ona sama udavala se četiri puta, a kako je i sama priznala, dva puta je pred matičara stala iz ljubavi, a dva puta iz koristi.

Rođena je 17. srpnja 1920. godine u Budimpešti, u tadašnjoj Kraljevini Mađarskoj, u siromašnoj židovskoj obitelji, a ubrzo nakon njenog rođenja obitelj se preselila u Hrvatsku gdje su živjeli u teškim uvjetima. Žuži je već u ranoj mladosti odlučila da joj takav život ne odgovara te se bacila na posao kako bi promijenila svoje okolnosti.

You Tube  Žuži Jelinek

Završila je školu za krojačice u Zagrebu, a sa samo 17 godina je otišla raditi u Pariz. Tamo je upoznala i legendarnu Coco Chanel za koju je kratko i radila. 1939. godine vratila se u Zagreb gdje je otvorila krojačku radnju u kojoj je šivala za bogate židovske obitelji.

Dvije godine kasnije udala se za svog prvog supruga, Eriha Jelineka, imućnog zagrebačkog stomatologa koji je od nje bio stariji 10 godina. S njim je u braku ostala 22 godine, a dobili su dvoje djece, sina Ivicu i kćer Dijanu. S njim je početkom Drugog svjetskog rata iz Zagreba preselila u Sušak. Iste godine kad se udala ubijena su joj sva tri brata, a Žuži je uspjela spasiti svoje roditelje tako da je, kad je saznala da će biti deportirani, zavela talijanskog časnika i nagovorila ga da im pomogne.

Nel Pavletić/ PIXSELL 

Od supruga Eriha razvela se nakon što je saznala da ju je varao s dadiljom dok je ona, neko vrijeme, živjela u SAD-u. Kasnije je priznala da je požalila što mu se nije vratila. Žuži se nakon toga preselila u Ženevu s djecom, a tamo se udala za švicarca Franka Lütyja, kako je i sama priznala, da bi dobila švicarsko državljanstvo. Brak nije dugo potrajao, a suprug joj je preminuo.

Treći brak je bio s Vladom Majerom. O njihovom se braku malo toga znalo, a ona je ponekad govorila da se za njega udala iz osvete, ali nije objašnjavala o čemu se točno radilo. Brak također nije dugo potrajao. Za svog posljednjeg supruga, suca Milorada Ronkulina udala se kad joj je bilo 80 godina, a jednom je prilikom rekla da ga je zavela- seksom.

Story arhiva 

Nije skrivala ni da je imala brojne ljubavnike i isticala je da bi i ostale žene trebale tako razmišljati. Za Milorada je govorila da ju je podsjećao na prvog supruga i da pred njim nema nikakvih tajni. S njim je ostala sve do svoje smrti 23. siječja 2016. godine. Preminula je s 96 godina.