'Zato mnogi odustaju od glazbe': Konstrakta za Story progovorila o najgorem dijelu karijere, ali i o djeci te suprugu

Razgovarali smo s karizmatičnom umjetnicom ususret zagrebačkom koncertu.

Profimedia

Anu Đurić Konstraktu ćemo 7. lipnja gledati na ovogodišnjem izdanju 'Ljeta u MSU'. Ranije je skrenula pažnju sjajnim performansima spretno uklopljenima u strukturu koncerta i pop pjesama. Naslanja se na poetiku jedne od vodećih svjetskih umjetnica performansa Marine Abramović, potvrđujući (i) u praksi teoriju o dodirnim točkama suvremene umjetnosti i pop kulture. Hitovima 'In corpore sano' i 'Novo bolje' oduševila je cijelu Europu.

Razgovarali smo s karizmatičnom umjetnicom ususret zagrebačkom koncertu.

Ostalo je još malo vremena do nastupa u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu? Zašto baš taj prostor?

Tako se namjestilo. Tog dana otvara se manifestacija Ljeto u MSU i drago nam je da je naš nastup upravo na otvorenju. Ljeto u MSU spaja aktualne izložbe u MSU, filmske projekcije, performanse i na kraju večeri koncerte nekih od bendova iz regije na muzejskom platou kraj tobogana. Koliko sam shvatila, 7. lipnja je i otvorenje animefesta i nadam se da ćemo ga uspjeti koliko-toliko proslaviti. Divno je što Zagrepčani imaju priliku prisustvovati ovakvom sadržaju, u sklopu sjajnog prostora MSU-a, i voljela bih da se ovom prilikom mogu spustiti niz tobogan.

promo 

Dugo ste na sceni, ali prava ludnica nastala je tek nakon 'Il Corpore Sano' i Eurovizije. Kako to komentirate?

Čini se da je potrebno vezati se za veću platformu, poput Eurovizije, kako biste danas postigli veću vidljivost. To je i slučaj s Baby Lasagnom. Inače, jako je teško doći do publike u moru svega što nas okružuje. Otupjeli smo i nemamo živaca.

Je li vam krivo zbog toga?

Nije ugodno, ali je realnost. Nije utješno znati da naporan rad i predanost ne garantiraju uspjeh, barem ne onoliko brzo koliko je potrebno da se živi od glazbe. I zato se od glazbe najčešće odustaje. Ne možete zaraditi za život, a prelazak na glazbu iz hobija obično ne čini užitak.

Profimedia 

Vaša su djeca sada tinejdžeri, zar ne? Kako rješavate 'bube u glavi'?

Pokušavam razumjeti kako se osjećaju i razmišljaju, trudim se poštivati njihove odluke, prepoznati, iznijeti im i objasniti svoje strahove, ne tabuizirati...I ne uspijevam uvijek. Nisam baš majka koja postavlja stroga pravila, to mi je strano. Naravno, velika tema su posljedice određenih ponašanja, ali ih možemo prikazati samo donekle. Vidjet ćemo za deset godina što smo postigli. Nas dvoje kao roditelji, kao i cijela generacija.

Što misle o pokretu 'Umjetnica mora biti zdrava' i maminim nastupima?

Ne razmišljaju baš o tome, imaju preča posla.

YouTube  Konstrakta u drugoj polufinalnoj večeri Eurosonga

I vi i suprug ste završili arhitekturu. Koliko ste se ozbiljno bavili time?

Muž je ozbiljan, profesor na Sveučilištu, a žena neozbiljna. Samo sam se 7-8 godina bavila projektiranjem i sada mogu slobodno reći da nemam pojma.

Jako vas vole u Hrvatskoj, jeste li svjesni toga? Pogotovo nakon što ste našem Baby Lasagni dodijelili 12 bodova na Eurosongu..

Drago mi je zbog toga, a prije svega mi je drago što postoji međusobna podrška. Značajno je to na nekoliko razina. Možda je takvu podršku lakše izraziti kroz zabavne teme, ali učinak je svakako značajan i nadam se poticajan za druge razine povezanosti i pristojnih i podržavajućih odnosa.

Više njezinih fotografija pogledajte u galeriji: