Bio je i na Eurosongu: Legenda domaće glazbene scene danas živi od svega 170 € mirovine

Iako je pjevač doprinose uplaćivao 40 godina, mirovina koju je dobio iznosi 326 maraka, odnosno oko 172 eura.

Dino Stanin/PIXSELL

Glazbenik Seid Memić Vajta (74) proslavio se s pjesmom 'Lejla' 1981. godine kad je predstavljao Jugoslaviju na Eurosongu. Prateće vokale pjevale su mu Neda Ukraden, Ismeta Dervoz i Jadranka Stojaković.

Rano je ostao bez oca, pa je od petnaeste godine morao zarađivati, tako da je radio u tvornici, bio soboslikar, krojač, ljevač u Austriji... Po povratku iz Austrije, 1971. godine dizajnirao je, pravio i prodavao hippie nakit i paralelno pjevao s grupom 'Veziri' gdje je zamijenio pjevača Josipa Pejakovića koji se kasnije posvetio glumi.

Vajta je bio frontmen Teške industrije od 1975. do 1976, a posljednjih je nekoliko godina u mirovini.

Kako javlja Radio Sarajevo, iako je pjevač doprinose uplaćivao 40 godina, mirovina koju je dobio iznosi 326 maraka, odnosno oko 172 eura.

Vajta se početkom rata preselio u Njemačku, a danas živi na relaciji Pula - Hamburg, gdje mu živi i radi supruga Vojka, pisao je Glas Istre.

YouTube 

Dnevni Avaz je pisao da se glazbenik ne zamara niskom mirovinom. Putuje svijetom i svako malo je u drugom gradu.

'Zamisli da snimam pjesmice u državi koja je treća po siromaštvu u svijetu. Ne mogu i nemam volje. Kad vidim da sve biramo po nacionalnosti, gadi mi se. Imam i previše pjesama i moj opus je jedinstven u toj galeriji BiH i jugoslavenske pop i rock glazbe', rekao je jednom prilikom Vajta.

Danas zapjeva samo u manjim prostorima za sebe i društvo.