Braco sa Srebrnjaka očarao je Naomi Campbell: Kada je osvanuo njihov zajednički video, mnogi su mislili da je šala

Naomi je samo jedna od brojnih slavnih obožavatelja samoprozvanog hrvatskog iscjelitelja.

Youtube / Screenshot

Samozvani iscjelitelj Braco sa Srebrnjaka, pravim imenom Josip Grbavac, trebao je biti gost na Weekend Media Festivalu u Rovinju, no njegovo je gostovanje otkazano nakon oštrih kritika javnosti.

'Braco ne razgovara, ne postavlja dijagnozu i ne liječi one koji ga dođu vidjeti. On jednostavno stoji i gleda', najavljivali su organizatori festivala na kojem je Grbavac trebao bit gost na panelu naziva 'Braco te gleda'.

Braco je postao poznat u Hrvatskoj, ali i svijetu, zbog svoje neobične metode koja privlači tisuće ljudi.

Kad je 1. travnja 2018. na Facebook stranici serijala '60 second docs' objavljen kratki dokumentarni film o Braci, mnogi su pomislili da je riječ o prvoaprilskoj šali, jer su im za oko zapele dvije poznate osobe u publici - manekenka Naomi Campbell i glumica Christine Baranski. Korisnici su na Facebooku komentirali i Bracin fizički izgled, nazivajući ga 'hipi verzijom Teda Cruza' i 'mladim Billom Murrayem'.

A ispostavilo se da su poznate dame zaista Bracine velike obožavateljice i obje su se pojavile na njujorškoj premijeri filma o Bracinom životu 'Snaga tišine' koji je režirao Jakov Sedlar.

Naomi je za Bracu doznala preko svoje kozmetičarke Tracie Martyn koja je Bracina velika obožavateljica i njezin salon je navodno pun Bracinih fotografija, CD-a i DVD-a.

Među Bracinim slavnim obožavateljima su i glumac Armand Assante, glumica Andie MacDowell, pisac Paulo Coelho i još mnogi drugi.

Braco je rođen kao Josip Grbavac u Zagrebu 1967. Završio je studij ekonomije, oženio se i osnovao obitelj. 

Svoje je djelovanje počeo devedesetih godina iz vile na zagrebačkom Srebrnjaku. Mentor mu je bio Ivica Prokić Toplica, koji je sebe nazivao prvim zagrebačkim prorokom, a on mu je dao i nadimak Braco.Prokić je umro 1995. godine dok je s Bracom bio na odmoru u Južnoafričkoj Republici.

Nakon Prokićeve smrt, Braco je počeo održavati pojedinačne sense, no kako se povećavao broj ljudi koji su ga dolazili vidjeti, počeo je s grupnim seansama.

Bracin pogled postao je simbol za mnoge koji tvrde da im donosi olakšanje, mir i, u nekim slučajevima, čak i ozdravljenje. Braco na svojoj web stranici održava besplatne live-stream seanse, ali i prodaje knjige, nakit i druge suvenire, a zarađuje i kroz donacije za evente.