Charles je ovim potezom uništio Harryja: 'Sin ga pljuje kad god stigne, a tatica bi ga trebao štititi?!'

Harry je prvi član kraljevske obitelji koji se obratio javnosti nakon što se u medijima pisalo nešto što mu nije odgovarao. Drugi to nikad nisu napravili.

Zak Hussein / Splash / Profimedia

Sa službene stranice kraljevske obitelji nestala je izjava princa Harryja (39) u kojoj je kritizirao britanske novine zbog njihova odnosa prema tadašnjoj djevojci Meghan Markle. Tako je Harry postao prvi član kraljevske obitelji koji se obratio javnosti nakon što se u medijima pisalo nešto što mu nije odgovarao. Drugi to nikad nisu napravili.

Harry je javnosti ranije ispričao kako je ta objava iz studenog 2016. razbjesnila njegova oca i brata. Naime, nekoliko dana nakon što je veza vojvode od Sussexa s američkom glumicom postala javna, Harry je zaratio s britanskim tiskom putem službenog priopćenja.

Više od sedam godina ta je njegova reakcija ostala na stranici na kojoj monarhija objavljuje priopćenje za tisak i daje službene izjave. Vjeruje se kako je još u prosincu prošle godine obrisana, ali su američki novinari to primijetili tek prije nekoliko mjeseci.

Profimedia 

Nakon što su se mediji raspisali o nestanku Harryjevog priopćenja, društvene mreže su se užarile, a mnogi su se složili s potezom kraljevske obitelji, za koju su uvjereni da je zapravo odluka kralja Charlesa.

Smatraju da je najbolje da se zaboravi ta Harryjeva izjava jer je u međuvremenu u više navrata blatio oca pa nema smisla da sad Charles stane na njegovu stranu i ostavi izjavu. Ionako se s njome nije slagao ni tada.

Podsjetimo, MailOnline objavio je članak s naslovom kako je Harryjeva nova cura stigla 'ravno iz Comptona', aludirajući na pjesmu 'Straight Outta Compton' iz 1988. Mnogi taj grad povezuju s nasiljem i bandama. Harryju taj naslov nije 'sjeo' i istaknuo je da je seksistički i rasistički pa se oglasio o toj temi i tako prvi put javno potvrdio svoju vezu s Markle. Tako je dao do znanja koliko mu Meghan znači, pokazao je kako se ne da zafrkavati i da ne želi da se o Meghan govori u lošem smislu samo zato što je druge rase.

Profimedia 

'Prošli tjedan ste prešli granicu. Njegova djevojka, Meghan Markle, bila je izložena zlostavljanju i uznemiravanju. Dio toga bio je javan - mrlja na naslovnoj stranici nacionalnih novina, komentari s rasnim prizvucima, otvoreni seksizam i trolanje na društvenim mrežama te komentari ispod članaka na webu...', poručio je Harry preko svog 'čovjeka za komunikacije'. Princ je bio zabrinut za Meghaninu sigurnost i duboko razočaran što je nije uspio zaštititi.

'Nije u redu da nakon nekoliko mjeseci veze s princem, gospođa Markle bude izložena takvoj oluji. On zna da će se u komentarima reći da je to cijena koju ona mora platiti i da je to sve dio igre. Ali se on ne slaže s tim. Ovo nije igra, ovo je njezin i njegov život', pisalo je u izjavi.

Ta izjava je bila vrlo hrabar potez od strane Harryja. Dotad su se članovi britanske kraljevske obitelji držali izreke 'Nikad se ne žali, nikad ne objašnjavaj' kad se radilo o medijima. Princ je to istaknuo i u svojim memoarima 'Rezerva'. Nakon što je dao spornu izjavu, njegov otac Charles i brat William naljutili su se na njega jer je Harry tako istaknuo njihove nedostatke u obrani svojih žena, Camille i Kate Middleton.

Profimedia 

'Moja je izjava izazvala potpuno novi napad - od strane moje obitelji. Tata i Willy bili su bijesni. Dobio sam jezikovu juhu. Zbog moje su izjave izgledali loše, rekli su obojica: 'Zašto, dovraga?' Zato što oni nikad nisu dali izjavu za svoje djevojke ili žene kad su ih maltretirali', prisjetio se u knjizi.

Ovo nije prvi put da je palača umanjila Harryjev značaj na svojoj web stranici. Ranije ove godine su dva profila vojvode i vojvotkinje od Sussexa spojili u manju, zajedničku biografiju. Par se vjenčao u svibnju 2018., a u siječnju 2020. napustili su kraljevske dužnosti. Otišli su u Kanadu, a onda u jeku koronavirusa, preselili se u Ameriku, gdje i sada žive. Imaju dvoje djece, sina Archieja i kći Lilibet Dianu.