'Nikad nećemo saznati što se dogodilo tom veselom mladiću': Robert Valdec nikad se nije oporavio od obiteljske tragedije

Nakon što je ukinuta kultna 'Istraga', voditelji i autor Robert Valdec nestao je s malih ekrana.

Pixsell/ Boris Scitar

'Istražite sa mnom mračnu stranu Hrvatske', uzrečica je kojom je autora i voditelja 'Istrage'Robert Valdec nekad započinjao popularni kriminalistički magazin, koji je prikazivao kako su se dogodili, ali i završavali slučajevi koji su punili novinske stupce.

Emisija se počela emitirati 2005. na Novoj TV, a ukinuta je nakon četiri godine i Valdeca otada nismo više vidjeli na malim ekranima. 

Screenshot 

'Nakon micanja 'Istrage' s programa, neko sam vrijeme proveo u glupavom uvjerenju kako ću, s obzirom na činjenicu da sam četiri godine vodio jednu od najuspješnijih emisija u državi i da će neki od medija u Hrvatskoj iskoristiti moju popularnost i iskustvo i angažirati me. Nakon pisanja bezbrojnih projekata koje, shvatit ću kasnije, nitko nije ni pogledao, nakon bezbrojnih jalovih sastanaka s ljudima u medijima od kojih su neki sa mnom krenuli u novinarstvo, a neke sam ja osobno naučio osnovama ove profesije, shvatio sam da ništa od svega toga, da sam se očito zamjerio onima koji doista odlučuju, i pomirio se s tom činjenicom, pa okrenuo nekim drugim stvarima. Jer računi stižu bez obzira na to stižu li honorari ili plaća', pojasnio je Robert za Tportal prije nekoliko godina.

Pixsell/ Petar Glebov 

Tada je rekao i da radi za brojne strane medije, francuske, ruske, kineske, a najavljivao je i medijski projekt 'normabel.com' koji, kako se čini, ipak nije zaživio. Priznao je i da mu televizija ne nedostaje i da nije siguran kako bi se više vraćao na male ekrane.

O Valdecovom privatnom životu poznato je da se u supru­gu Dašu As­lamovu, rusku reporterku, zaljubio u Pakistanu, a o svojoj ljubavi oboje su progovorili u njegovoj autobiografskoj knjizi 'Deadline: Knjiga o jednoj lju­b­avi i previše smrti' iz 2009. godine, koju je počeo pisati kako bi se riješio ružnih ratnih sjećanja.

Story 

Još jedan potresan detalj iz svog života Valdec je otkrio 2022. u tekstu koji je napisao za Dnevno.hr.

'Dva dana uoči Stare godine 1978., prije, dakle, gotovo 44 godine, tada mladi, 23-godišnji Ivo, student elektrotehnike iz Zagreba, oprostio se s roditeljima i iz svog doma na Stenjevcu zaputio u Studentski dom na Savi. Kako bi Novu 1979. godinu dočekao sa svojom djevojkom i njenim društvom', započeo je Robert priču o svojem bratiću koji se od tada vodi kao nestala osoba na stranici nestali.hr. Ivo nikada nije došao do spomenutog studentskog doma, a Valdec je istragu o njegovu nestanku u tekstu opisao kao 'labavu'.

'Službena, policijska potraga, bez rezultata tapkala je u mjestu. Ispitivali su djevojku i njeno društvo, raspitivali se u njegovom kvartu... I to je bilo sve. Prijatelji su po kvartu, ali i u okolici Studentskog doma, te pretpostavljenom trasama kojima je mogao ići, polijepili kopirane obavijesti s njegovom fotografijom', prisjetio se. Napisao je i kako njegova pokojna teta do posljednjeg daha nadala kako joj je sin živ.

'Nikada nećemo saznati što se dogodilo tom veselom mladiću na tom 10-ak kilometara dugom putu od Stenjevca do Save', zaključio je Valdec.