Preminula je Maggie Smith: Obožavatelji tuguju za profesoricom McGonagall iz Harryja Pottera

Ostvarila je zavidnu karijeru.

Warner Bros. / 1492 Pictures / AFP / Profimedia

'Voljela sam je kao svoju majku. Zauvijek u srcima', opraštaju se na društvenim mrežama obožavatelji legendarne glumice Maggie Smith. Bila je najpoznatija po ulozi profesorice Minerve McGonagall u filmovima o Harryju Potteru i po seriji 'Downtown Abbey'.

Profimedia 

Imala je 89 godina, a vijest o smrti potvrdili su članovi njezine obitelji, javlja BBC

'S velikom tugom moramo objaviti smrt Dame Maggie Smith. Preminula je mirno u bolnici rano jutros, u petak 27. rujna. Kao veoma privatna osoba, bila je s prijateljima i obitelji do samog kraj. Iza sebe ostavlja dvojicu sinova i petero unučadi pune ljubavi koji su shrvani gubitkom izvanredne majke i bake. Željeli bismo iskoristiti ovu priliku da zahvalimo divnom osoblju bolnice Chelsea and Westminster na njihovoj brizi i beskrajnoj ljubaznosti tijekom njezinih posljednjih dana. Zahvaljujemo vam na svim vašim porukama i podršci i molimo vas da poštujete našu privatnost u ovom trenutku', priopćila je njezina obitelj.

Warner Bros. / 1492 Pictures / AFP / Profimedia 

Ostvarila je zavidnu karijeru u kojoj je osvojila dva Oscara (za film 'The Prime of Miss Jean Brodie' i 'California Suite'), Emmyja, nagradu Tony te čak pet puta nagradu BAFTA. Snimila je 60-ak filova te 70-ak predstava. 

Glumila je s brojnim holivudskim imenima, poput Michaela Cainea, Richarda Burtona, Elizabeth Taylor, Orsona Wellesa i drugih.