Kći omiljenog hrvatskog glumca izgradila je karijeru u Srbiji: Kao dijete morala je birati između mame i tate

Iva Štrljić je kći Milana Štrljića iz prvog braka i uspješno gazi očevim glumačkim stopama.

Pixsell/ M.P./ATAImages

Milan Štrljić jedan je od omiljenih hrvatskih glumaca s karijerom koja traje još od 70-ih godina prošlog stoljeća.

Pamtimo ga kao Tončija iz kultnog 'Velog mista', a gledali smo ga i u popularnim 'Kumovima' kao Stipana Macana, čiji je odlazak iz serije rastužio gledatelje.

Milanovim stopama krenula je i kći Iva Štrljić, koja je jedna od najpoznatijih filmskih, televizijskih i kazališnih glumica u Srbiji. Također je i spisateljica, a ovaj je ponedjeljak u Beogradu svečano predstavila svoju novu knjigu 'Voleti u Beogradu'. U svečanoj sali Skupštine grada Beograda došla ju je, među ostalima, podržali najpoznatija loto djevojka bivše države Suzana Mančić.

Pixsell/ F. S./ATAImages 

Štrljić je Ivu dobio u braku sa srpskom balerinom Slavicom. Razveli su se kada je Ivi bilo 15 godina, a tada je morala donijeti tešku odluku - hoće li s majkom ostati u Beogradu ili će s ocem otići u Split.

'Ja sam rođena u Beogradu u kom sam završila osnovnu školu i prvi razred gimnazije, međutim stjecajem tih čudnih, neobičnih i za mene dosta potresnih okolnosti, kada sam ja imala 15-16 godina dogodio se rat i moji roditelji su se razveli. To je, slobodno mogu reći, za mene najtjeskobniji period života koji me je zauvijek promijenio.Ja mislim da poslije toga nisam nikada više bila ista djevojčica kakva sam bila prije. U toj fazi moj tata je otišao živjeti u Hrvatsku i s njim smo tada otišli moj brat i ja. Ono čega se sjećam tih godina je to da smo mi svi imali dojam da će cijela ta nesuglasica, sve to što se događalo tada u tim našim državama nekako utihnuti i da to neće toliko dugo trajati. Uopće nisam imala dojam kada sam otišla tamo da ću se zadržati više od nekoliko dana, a onda se kasnije ispostavilo da sam ostala tamo negdje otprilike tri, četiri godine', ispričala je Iva ranije ove godine u emisiji 'Na terapiji sa Slavicom Đukić Dejanović', u kojoj je priznala i da joj je bilo jako teško odlučiti hoće li živjeti s majkom ili s ocem.

'Jako je nezgodno... Mama ostaje ovdje, tata odlazi tamo, a vi s vaših 15 godina trebate odlučiti hoćete li izabrati tatu ili mamu. To je strašna situacija. Ja sam znala da ću, što god da odlučim, cijeli život biti kriva. I to je istina. Osjećaj krivice čitavog života sam nosila sa sobom. Znala sam da ću, ako s 15 godina kažem idem s tatom, možda povrijediti mamu, a ako kažem idem s mamom, da ću možda povrijediti tatu. Mene ta odluka nikada nije napustila. Stalno sam imala preslikan osjećaj krivice', priznala je Iva.

Na kraju je upisala i završila Akademiju u Beogradu gdje je ostala živjeti.

Jednom je prilikom na Instagramu objavila fotografiju iz djetinjstva na kojoj pozira zagrljena s roditeljima, uz koju je napisala i emotivan status.

'Moji roditelji. Njihova mladost. Jedna obitelj u svojoj čistoj, najsnažnijoj fazi. Spremna da se raduje, putuje, zgrće uspjehe, slavi, ode na nedjeljni ručak, da se smije baš ovako kao na klupi na Kališu pred fotoreporterom nekih starih novina, jednom davno... Ima toliko toga lijepog i dirljivog na ovoj fotografiji. Netko će reći - što je tu dirljivo, dvoje mladih ljudi sjede s veselim djetetom koje ih grli i tu ima samo divnog...netko će reći...a mi, djeca razvedenih roditelja, mi ćemo vrlo jasno vidjeti to 'dirljivo'...jer 'dirljivo' kao najvještiji atleta uvijek iskače pred nas, čak i tamo gdje ga nema. Ono je kod nas uvijek u starim albumima vidljivije od osmijeha, rupice na obrazu ili lijepih hotela koji bliješte sa slike. U tom 'dirljivom' je svijest da zauvijek ipak može proći, da ljubav ponekad nije nepobjedivi gorostas kako su nas učile pjesmice u prvim razredima škole, da su okolnosti nažalost mnogo jače od najljepših osjećanja vrlo često u životu, da ti netko može nedostajati a da ti baš ništa ne možeš uraditi s tim nego priznati nedostajanju da je pobijedilo i da se probaš očeličiti i stvrdnuti za sva buduća nedostajanja u životu - da te ne presjeku onako lako kao kad žličica upadne u tiramisu...da probaš, al' da ti ne ide jer je duša meka baš kao taj tiramisu...pa zato i jeste duša...da je drugačija bila bi kamen il hematom u najmanju ruku... Godine prođu, ti odrasteš, nižeš uspjehe, upoznaješ ljude, družiš se, tkaš svoje uspomene, ljetuješ, zimuješ, osmjehuješ se do raspuknuća, tuguješ do zagrcnuća, voliš, vole tebe, odlaziš, odlaze od tebe, pa tako u krug i uvijek nekako pomalo sam jer ti nedostaje tim, samo tvoj tim koji se zove - obitelj. Al' i tu je 'Dirljivi' iza ugla koji te uvjerava koliko je to sjajno što si takav, odrastao, stasao, dokazao se i što ti možeš sam, sve znaš sam, netko drugi ne bi tako znao, bio bi spetljan, nespreman za život. A vidi tebe, ma odličan si! 'Dirljivi' je ponosan na tebe jer se znaš snaći i kad ti kao najžednijoj osobi na svijetu treba savjet a ti ga nemaš i ne znaš koga bi pitao, 'Dirljivi' sjedi u prvom redu i aplaudira. A sve što bi tebi pomoglo nalazi se u ovom malom zagrljaju s klupe iz 1980-e', napisala je Iva.

Milan je po dolasku u Hrvatsku sreću pronašao kraj druge supruge Daše s kojom ima sina Frana.