'Neki glumci imaju samo za kruh i mlijeko': Poznati Hrvati progovorili o svojoj mirovini, nekima iznosi tek 278 eura

Brojni poznati Hrvati tijekom godina govorili su o svojim mirovinama. Vitomira Lončar u Kinu je sa suprugom Ivicom Šimićem otišla netom nakon što je umirovljena.

Instagram

Bivša Loto djevojka Jugoslavije, Suzana Mančić progovorila je o svojim primanjima nakon odlaska u mirovinu prošle godine.

'Nekad imaš novca pa sebi priuštiš nešto što želiš, ali i nemati nije strašno. Strašno je kad nemaš za lijek, za neke osnovne stvari, ali hvala Bogu, penzija stiže. Nekom sam se izlanula kolika mi je penzija, onda su portali gorjeli kao 'skandalozno kolika je penzija Suzane Mančić, 53.000 dinara, što je otprilike oko 450 eura'. Pa dobro, za ne daj Bože, žive ljudi od tolike penzije', izjavila je Suzana, prenosi Blic.

I brojni poznati Hrvati tijekom godina govorili su o svojim mirovinama. Vitomira Lončar u Kinu je sa suprugom Ivicom Šimićem otišla netom nakon što je umirovljena.

Story 

'Odluka da odemo u Kinu donesena je u studenom 2015., a umirovilo me točno mjesec dana prije toga. Da, mirovina je bila 1700 kuna, ali su mi dali 400 kuna iz drugog stupa, tako da je skočila na 2100. Kinezi trebaju stručnjake. Naša je dijaspora ovdje visokoobrazovana. U Kini ne možete dobiti radnu dozvolu ako nemate završen fakultet i reference. S doktoratom sam u Kini poželjan stručnjak. Suprug je u dva mandata bio glavni tajnik svjetske organizacije kazališta za djecu, dakle, imao je najvišu moguću poziciju na svijetu u svome području. Takve ljude ovdje ne pitaju za godine', rekla je za Večernji list.

Vedrana Rudan je u jednoj od svojih kolumni otkrila kolika joj je mirovina.

youtube/screenshot 

'Kako funkcionira svijet u kome živim? Pročitala sam na mirovina.hr, svi koji primaju mirovinu od 300 eura, ja sam ta, ovih će dana dobiti šezdeset ili osamdeset eura. Ta mi je vijest uljepšala dan', napisala je otvoreno.

Glumica Helena Buljan rekla je da svoje režije plaća i relativno normalno živi, ali da mirovinom ipak nije zadovoljna.

'Knap mi je, kako bi se reklo', rekla je za Večernji list te dodala da ako je štedljiva, taj mjesec izvuče na rubu minusa.

Story 

'Dakle, mislim da su glumcima mirovine male, ali budući da sam socijalno vrlo osjetljiva, rekla bih da u odnosu na sve ostale mirovine, možda i nisu', dodala je.

Mirjana Bohanec pak misli da nitko nije zadovoljan svojom mirovinom, ali da uglavnom od nje može preživjeti. Objasnila je da je u životu puno radila te da je sretna što je poslušala svoju majku koja joj je savjetovala da novac čuva za stare dane.

'Tako si sada mogu nadoknaditi iz te rezerve kad mi fali', objasnila je kako se ona snalazi.

Istaknula je i da zna da neki njezini kolege iz Zbora HNK zbilja imaju samo za kruh i mlijeko.

Story 

Zagrebačka glumica Branka Cvitković objasnila je da je zadovoljna svojom mirovinom, ali samo zato što je u mirovini još radila i to pola radnog vremena, odnosno četiri sata na Sveučilištu Libertas, gdje je bila profesorica i dekanica.

'Ne živim samo od mirovine nego i od svog rada, bez obzira na svoje godine', rekla je.

I Mario Sedmak, dugogodišnji urednik zabavnih emisija i Zabavnog programa HRT-a, progovorio je o mirovini.

'Nisam nezadovoljan, iako ću se morati odreći puno toga’, rekao je za Mirovina.hr.

Sudeći po svemu, najgore je prošao glazbenik Seid Memić Vajta, koji se proslavio s pjesmom 'Lejla' 1981. godine kad je predstavljao Jugoslaviju na Eurosongu.

YouTube 

Kako javlja Radio Sarajevo, iako je pjevač doprinose uplaćivao 40 godina, mirovina koju je dobio iznosi 326 maraka, odnosno oko 172 eura. Vajta se početkom rata preselio u Njemačku, a danas živi na relaciji Pula - Hamburg, gdje mu živi i radi supruga Vojka, pisao je Glas Istre.

Dnevni Avaz je pisao da se glazbenik ne zamara niskom mirovinom. Putuje svijetom i svako malo je u drugom gradu.

'Zamisli da snimam pjesmice u državi koja je treća po siromaštvu u svijetu. Ne mogu i nemam volje. Kad vidim da sve biramo po nacionalnosti, gadi mi se. Imam i previše pjesama i moj opus je jedinstven u toj galeriji BiH i jugoslavenske pop i rock glazbe', rekao je jednom prilikom Vajta.

Danas zapjeva samo u manjim prostorima za sebe i društvo.