Kralj Charles pojeo ručak po prvi put u životu: Iznenadit će vas zašto je 75 godina izbjegavao ovaj obrok

Kamere su zabilježile sve.

PA IMAGES / ALAMY / ALAMY / PROFIMEDIA

Kralj Charles III. počeo je ručati u 75. godini života. Do sada je ovaj obrok namjerno izbjegavao smatrajući ga 'luksuzom koji si ne može priuštiti' zbog brojnih i neodgodivih obaveza tijekom dana. Rekao je kako 'u svom pretrpanom rasporedu nema vremena za takvo uživanje' no sada je zbog zdravstvenog stanja morao promijeniti ovu lošu naviku.

Kako piše Daily Mail, Charles je na nagovor svoje supruge, pomoćnice i liječnika, uveo ručak u svoju dnevnu rutinu kako bi što bolje održao snagu. A kako je svoj prvi obrok pojeo vani točno u podne, naravno da su fotografi ovjekovječili ovaj povijesni trenutak pa je cijeli svijet mogao vidjeti što se nalazi na tanjuru britanskog monarha.

No, kada je riječ o količini hrane koju pojede za vrijeme ručka – nije želio raditi nagle promjene.

'Ruča vrlo nevoljko. Sada pojede pola avokada. To je važno za snagu tijekom dana, pogotovo ako ste bolesni', rekao je izvor blizak kralju, prenose britanski mediji.

Charles, koji se oporavlja od raka, inače se zdravo hrani i inzistira na organskim proizvodima. Jaja su mu posebno omiljena. On je prije tri godine za BBC rekao da dva dana u tjednu apstinira od mesa i ribe, kao i mliječnih proizvoda. Budući da je avokado poznat po visokom sadržaju kalorija i zdravom načinu unosa dobrih masnoća koje daju energiju, ne čudi što se ova namirnica našla na kraljevom jelovniku.

ASH KNOTEK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA 

Posljednjih godina avokado je posebno popularan u svijetu i sve ga češće možemo vidjeti u raznim receptima. Najčešće ga nalazimo u tostu ili salatama, a često je i jedina namirnica za doručak.

Njegovoj popularizaciji pridonio je australski ugostitelj Bill Granger koji je prije tri godine u svom restoranu u Sydneyu prvi put poslužio blendirani avokado na tostu - i izazvao svojevrsnu svjetsku revoluciju. Kako bi izbjegao ugljikohidrate, kralj Charles neće jesti avokado s kruhom, ali se neće odreći ni druge polovice koju nije jeo, s obzirom na to da je kraljev posinak Tom Parker Bowles rekao da je monarh vrlo štedljiv kada su u pitanju hrana.

'Sve se 'reciklira'. Ako nešto ostane, koristi se za pripremu sutrašnjeg obroka. Ništa se ne baca', otkrio je medijima.

Zak Hussein / Splash / Profimedia 

U svojoj novoj knjizi 'Cooking and the Crown', Tom detaljno opisuje kako se hrane stanovnici Buckinghamske palače. Piše kako tijekom jeseni i zime njegova majka kraljica Camilla svaki dan jede kašu, pileću juhu i dimljeni losos, dok Charles za doručak konzumira sušeno voće i med, dok umjesto ručka pije čaj, piše Žena.rs.

'Čajanka je za njih oduvijek bila spektakl. Svi se okupe i na stolu nisu samo torta i keksi, već i sendviči. Možda dobijete i poširana jaja', rekao je Parker Bowles prije nego što je Charles promijenio dnevnu rutinu i 'uveo ručak u raspored'.

Više fotografija kralja Charlesa pogledajte u galeriji: