'Nikad nisam bila na dijeti': Sanja Vejnović za Story.hr otkrila detalje svoje prehrane i što je održava tako mladom

S našom proslavljenom glumicom Sanjom Vejnović porazgovarali smo o njenoj novoj kuharici, njenoj prehrani i načinu vježbanja, ali i o tome što je drži tako mladolikom.

Goran Stanzl/PIXSELL

Jedna od najdugovječnijih i najomiljenijih domaćih glumica, koja će uskoro proslaviti 50 godina karijere, Sanja Vejnović, već nam je ranije pokazala da ima i drugih talenata, a svoju ljubav prema kuhanju prije tri godine pretočila je u kuharicu ‘Iz moje kuhinje s ljubavlju’ koja je brzo postala veliki hit i rasprodala se rekordnom brzinom.

Sanja nije dugo odmarala nakon ovog velikog uspjeha već je ubrzo počela marljivo raditi na drugoj kuharici, ovaj put sa slatkim jelima, koju je objavila pod nazivom ‘Slatki život’ i koju je ove srijede predstavila u jednom zagrebačkom hotelu, a mi smo iskoristili priliku da porazgovaramo s njom, o kuhanju, ali i nekim drugim temama.

Glumica je otkrila da je na knjizi radila dvije godine, a u njoj se nalazi preko sto recepata za razne slastice i kolače.

Goran Stanzl/PIXSELL 

‘Za svaku fotografiju treba osmisliti i dizajn fotografije i način prezentacije, sve to igra ulogu. Bilo je i nekih kolača s kojima smo pokušavali više puta, bilo je i nekih koji nisu ušli u kuharicu jer jednostavno nisu bili fotogenični. Ja nisam profesionalna slastičarka ni kuharica pa onda izbjegavam nacifravanje i da to bude ‘izvana gladac, iznutra jadac’, meni je draže da je unutra fino, a to ne mora izvana imati neke specijalne ukrase, to prepuštam slastičarima. Meni je draže da se to vidi da je to iz kućne radinosti i neki moj način prezentacije’, ispričala je Sanja kojoj je fotografije za kuharicu snimao njen bivši suprug filmski producent Goran Mećava.

Glumicu smo pitali je li joj bilo lakše raditi na drugog kuharici budući da je već iza sebe imala iskustvo s prvom.

‘Ništa mi nije bilo lakše zato što mislim da je kolače teže dobro napraviti za fotografiranje nego slano jelo. I onda je to ipak bio malo duži proces. Neki kolači zahtijevaju više vremena za napraviti ih. Neki se mogu fotkati isti dan, neki drugi dan, tu jako moraš uskladiti svoje vrijeme da to sve stigneš. Ima kolača koji su mi stvarno zanimljivi. Oni su svi bili ukusni kada ih ja napravim, ali nisu mi bili fotogenični pa sam ih ponavljala dok nisam dobila taj izgled koji želim dobiti. Morala sam razmišljati o vizualu, kako će to izgledati, kako ćemo snimiti. Naravno, tu se radi o stotinama fotografija da bi se onda odabrala jedna koja će ući unutra', ispričala nam je.

Goran Stanzl/PIXSELL 

Zanimalo nas je i koji je najdraži kolač?

'Pa ne znam što volim, volim probavati nove. Često puta pitam u kući što ćemo napraviti. Kad se zakače za jedan, radim ga često, a onda idemo na neki novi', rekla je Sanja.

S obzirom da je i u šezdesetim godinama zadržala liniju na kojoj bi joj pozavidjele i upola mlađe žene, priznali smo Sanji da nam je teško povjerovati da jede slatko i upitali je kako izgleda njena prehrana.

‘Najnormalnije jedem sve obroke. Ništa ne preskačem. Doručak, ručak, večera. No, moram reći da je ta večera slabija.Ručak je najjači, a doručak je vrlo dosadan. Musli, voće, bademovo mlijeko, cimet, to volim jesti za doručak. Nekad jaja, to je jednostavno. Ručak je pravi ručak, ne lišavam se ničega, ni krumpira, ni tijesta, ničega. A kolače volim jesti, svaki dan nešto slatko pojedem, nema dana da ne bude nešto slatko. Ako nemam svoj kolač, onda je dobra čokolada', rekla nam je glumica.

Ispričala nam je i da se u mladosti češće trudila dobiti nego izgubiti koji kilogram.

'I dalje sam aktivna, možda i metabolizam. Jako mi je bio ubrzan dok sam bila mlada i strašno sam imala problema da se malo udebljam. Bila sam jako štrkljava i onda sam imala te probleme da dobijem koju kilu. Pa sam se trpala da malo dobijem koju kilu. Sada je to naravno, u jednom momentu, stalo i malo kilice dođu. Ali nisam se opterećivala, nikad nisam bila na dijeti, naprosto radom i aktivnošću to ode. Da, onda malo smanjiš slatko i onda malo pripaziš, ali da sam na dijeti to nisam nikad bila. Onda ću radije malo vježbati, hodati, voziti bicikl. Od djetinjstva sam se bavila sportom, balet sam plesala i nekako to bude u tvojoj krvi, želja za aktivnošću. Tvoje tijelo traže aktivnost i onda meni nije problem.  Kad neko kaže ne da mi se vježbati... Toliko vrsta vježbi ima, ne moraš ići u teretanu, to mi je najdosadnije. Ne da mi se ići u teretanu. Ali, pusti si muziku, pleši doma. Možeš svašta odraditi uz muziku, opet si nešto za svoje mišiće napravio. Ima toliko vježbi na internetu. Evo, odluči danas da si 10 minuta radio noge, 10 minuta sutra ruke. Ja volim jogu, krenem s jogom pa nešto još dodam. Ako imam vremena radim jogu, tibetance, to traje 10 minuta. Ne želim se opustiti da se otromboljim', ispričala nam je.

Priznala je i da joj je pomalo naporno što je neprestano pitaju za tajnu njenog izgleda.

'Nema tajne. Genetika. Malo su mi dosadna ta pitanja, ne da mi se. Ne mogu više na to odgovarati, žao mi je. Imam toliko godina koliko imam, ne da mi se više pričati o izgledu. U zadnje vrijeme puno radim, vrlo zanimljive stvari i nekako bih to voljela podijeliti. Imam dva dobra filma (Zaliv, redatelja Draška Đurovića i Kuća Tanje Brzaković), predstavu. To me ispunjava, radije bih onda o tome pričala. Ove godine je 50 godina moje karijere. Kako je brzo prošlo. Što bi bio moj životni uspjeh? Da sam opstala 50 godina. U ovom poslu ti imaš uspone i padove. Imaš razdoblja kad ne radiš, razdoblja kad radiš puno, i kad radiš malo. Poanta je u tome da ti opstaneš i da si gledatelju na neki način zanimljiv. I onda je to neki uspjeh. Opstati i idalje se veseliti svakom idućem poslu.

Glumica trenutno radi na predstavi 'Tvornica Hrvata' u koprodukciji teatra Erato i kazališta Virovitica koju režira Dražen Krešić prema nagrađivanom romanu Nebojše Lujanovića.

'Ja sam došla jučer iz Virovitice samo zbog ovoga i sutra se vraćam u Viroviticu i ne mičem se od tamo dok ne napravimo predstavu. Taj proces rada je nešto što me ispunjava i možda je to ono što mi daje tu neku mladolikost, to da sam još uvijek znatiželjna, zainteresirana za sve oko sebe i mislim da taj mladi duh koji, ako u sebi gajiš, onda se to na neki način vidi', ističe ona.

Za kraj smo je pitali kako se nosi s neizbježnim starenjem i brine li je to.

'Jedino bih voljela da budem zdrava. Vitalna i zdrava, sve drugo ćemo lako', zaključila je Sanja.