Ivo Sanader nakon dugo vremena u javnosti: Pušten iz kaznionice zbog jako tužnog povoda

Došao je iz kaznionice u Lipovici, gdje je na odsluženju višegodišnje kazne. Da se više se ne nalazi u Remetincu, javnosti je otkriveno u veljači ove godine.

Ivana Ivanovic/Pixsell

Sprovod trogirskog župnika don Vinka Sanadera, koji je preminuo u 66. godini nakon kratke i teške bolesti održan je na groblju Lovrinac.

Na ispraćaju je bio i njegov brat Ivo Sanader, bivši premijer i predsjednik HDZ-a, koji je došao iz kaznionice u Lipovici, gdje je na odsluženju višegodišnje kazne.

Da se više se ne nalazi u Remetincu, javnosti je otkriveno u veljači ove godine.

Ivana Ivanovic/Pixsell 

'Gospodin Sanader se već par mjeseci nalazi u Kazneno-popravnom domu Lipovica. To je poluotvoreni zatvorski sustav, a sada se nalazi u bitno boljim zatvorskim uvjetima nego što je bio prethodno', objasnio je tada njegov odvjetnik Čedo Prodanović.

U Lipovici kaznu služi 80-ak osuđenika koji borave u sobama koje su u prosjeku površine od 20 kvadrata, a bivši premijer svoju dijeli s cimerom. Zatvorenici imaju stalnu medicinsku skrb – liječnika i dvije sestre – i brojne druge pogodnosti.

'To je u biti zatvor koji nije zatvor. Preko dana se oni slobodno šeću po tom kompleksu, popiju kavu, prime posjete. To je neki zatvor po mjeri čovjeka', rekao je Prodanović.

Ivana Ivanovic/Pixsell 

Zatvorenici sami kuhaju pod paskom strukovnog učitelja. Kaznionica ima teretanu, ali i knjižnicu, za koju je, doznao je Dnevnik Nove TV, odnedavno zadužen upravo Sanader.

'Ja sam bio kod njega jednom. Tad još to nije radio, ali očito je da je tamo zadužen da vodi brigu o kulturnom uzdizanju zatvorenika', napomenuo je Prodanović te dodao da nikada nije klonuo duhom, iako je iza rešetaka proveo gotovo desetljeće.

'On je čvrst, on je izdržavao puno teže uvjete, tako da tek sada nema problema. Naravno da prati politiku, ali nismo se bavili previše s politikom', ispričao je.