Bila je žena najutjecajnijeg Hrvata: Nestala je iz javnosti i uživa u mirovini

Češće viđamo njezina supruga, koji je u zatvoru, nego nju.

Ivo Čagalj/PIXSELL

Mnogi su se iznenadili vidjevši bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a na sprovodu u Splitu. Ivo Sanader (71) došao je iz kaznionice u Lipovici-Popovači na posljednji ispraćaj mlađeg brata, don Vinka Sanadera, koji je preminuo u 66. godini.

Ivo iza rešetaka mora provesti ukupno 18 godina zbog objedinjene presude za afere Fimi Media, Planinska i INA-MOL. U veljači ove godine otkriveno je kako se više ne nalazi u Remetincu. 

patrik macek/pixsell 

Njegovu suprugu Mirjanu Sanader rijetko viđamo u javnosti, a u dugogodišnjem braku dobili su dvije kćeri, Petru i Brunu. Vjeruje se kako su se upoznali za vrijeme gimnazije, vjerojatno u 4. razredu. Mirjana je od njega bila godinu dana mlađa, vjenčali su se 1978., a onda su oboje otišli na studij u Innsbruck. Ona je upisala arheologiju, a on komparativnu književnost i romanistiku. 

Mirjana je godinama bila redovita profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na Odsjeku za arheologiju, a prije 5 godina otišla je u mirovinu. Kada je navršila 65 godina Fakultetsko vijeće nije joj produljilo radni odnos. 

O bračnom paru Sanader svojedobno je govorio Duško Ćizmić Marović, koji je rekao kako je Mirjana mogla u Sanaderu probuditi njegove najbolje sposobnosti. S druge strane, Večernji list pisao je kako je Mirjana znala biti vrlo netaktična prema suprugu. Znala bi ga javno poniziti i pred drugim ljudima kada ne bi reagirao po njezinu ukusu. 

Ivo Čagalj/PIXSELL 

Za Mirjanu su govorili kako je vrlo konzervativna i ambiciozna žena. Navodno je imala visoke prohtjeve, a smatrala je da muškarac u braku treba ostvarivati ženine želje. Žena je ta koja podržava muškarca i slijedi. 

'Suprugu mu znam iz doba Logosa. Vjerovala je u njega, ali ga je i gadno pritiskala da u životu napravi najviše što može', napisao je Duško Ćizmić Marović u kolumni 1. travnja 2004. godine pod naslovom 'Sanader ima sreće sa ženama'. O bračnim supružnicima progovorio je i 5 godina kasnije, kada je Sanader dao ostavku na funkciju premijera i predsjednika HDZ-a. 

'Dobri duh Ive Sanadera jest Mirjana Sanader. On je njezino djelo. Ne u onom lošem smislu, da bio ona njime upravljala iz pozadine, nego u onom najboljem, da ga je uporno i plodno poticala, od rada na doktoratu pa nadalje. Mogla je probuditi njegove najbolje sposobnosti', rekao je.