Doživio je nezamislivu tragediju: 4-godišnji sin glazbenika poginuo je na užasan način, a onda mu je došlo pismo...

Godine 1986. Eric Clapton je znao da je sretan čovjek. Dobio je sina zlatne kose i radosnog pogleda punog ljubavi. 'Čarobno' bila je riječ koja je najbolje opisala njegovo novorođenče.

AWP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Eric Clapton danas ima 79 godina, ali i energiju mnogo mlađeg čovjeka. Trenutno je na turneji, a ljudi diljem planeta hrle kako bi vidjeli njegov nastup. Eric na prvi pogled odaje dojam bezbrižnog čovjeka, no istina je da je doživio veliku tragediju od koje se nije oporavio desetljećima.

Godine 1986. Eric Clapton je znao da je sretan čovjek. Dobio je sina zlatne kose i radosnog pogleda punog ljubavi. 'Čarobno' bila je riječ koja je najbolje opisala njegovo novorođenče.

Koliko god bio sretan, Eric se borio sa strašnim demonima ovisnosti o drogi i alkoholu. Silno se trudio biti trijezan u prisustvu sina.

Starstock / Avalon / Profimedia 

Conorovu mamu Lory Del Santo upoznao je na koncertu u Milanu. Imao je 40 godina i bio je u braku s Patty s kojom je godinama pokušavao dobiti dijete. Međutim, brak ga nije spriječio da švrlja sa strane. Kad je saznao da je Lory, s kojom je imao kratku aferu, trudna, odmah je rekao Patty.

'Bilo je kao da mi je srce slomljeno u komadiće', rekla je slomljena Patty.

Lory je vjerovala da Clapton ne želi priznati dijete, pa ga nije prisiljavala. Mislila je da će, ako mu se počne nametati trudnoćom i djetetom, pomisliti da ga želi uhvatiti u zamku. Ali to joj nije bio cilj. Jedino što je željela bilo je roditi to dijete.

Clapton nije znao što želi. Lory, žena koju više nije želio, čekala je njegovo dijete, dok se on razvodio od Patty, žene koja nije željela njega. Život mu je bio u potpunom rasulu i Eric je tada pokušao samoubojstvo bocom alkohola i valijumom. Deset sati kasnije probudio se kao da se ništa nije dogodilo.

DAVID KOPPEL/LFI / Avalon / Profimedia 

Kako se bližio Loryn termin poroda, činilo se da i sam Eric polako dolazi k sebi. Rezervirao je privatno rodilište u kojem će mu se dijete roditi. Conor je rođen 21. kolovoza, a Eric je bio na porođaju. Nakon nekoliko mjeseci, kada su se i ona i beba oporavili, Lory se vratila u Milano gdje je živjela, dok je Eric povremeno dolazio vidjeti dijete.

Nikada nije pio dok je bio s Conorom, ali čim bi Lory i beba otišli, nekontrolirano bi počeo piti votku. 

Kada je Connor imao četiri godine, Eric je odlučio biti pravi tata. Dok su bili kod njega dječaka i Lory smjestio je u stan na 53. katu. Dan prije Conorove smrti došao je do njih kako bi sina odveo u cirkus.

AWP / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Bio je to čaroban dan. Dan koji Eric nikada neće zaboraviti. Conor je bio savršeno dijete koje je s entuzijazmom pričalo o klaunovima i slonovima i Eric je prvi put u životu pomislio da je učinio nešto dobro. Kad ga je ostavio s majkom, rekao mu je da će sutra doći po njega i odvesti ga u zoološki vrt, a zatim na ručak u talijanski restoran.

Tog jutra stigao je domar očistiti prozore u stanu u kojem su bili Lory i Conor. Lory je bila u kupaonici, a dječaka je pazila dadilja. Mališan je trčao uokolo sav uzbuđen, nestrpljiv da ponovno vidi svog tatu.

Domar je radio na prozorima u dnevnoj sobi, od kojih je jedan još bio otvoren. Pozvao je dadilju da pazi na dijete, ali prije nego što je uspjela reagirati, Connor je projurio pokraj nje, skočio na niski rub prozora gdje bi inače pritisnuo nos na staklo da pogleda - i nestao. Pao je na krov susjedne četverokatnice.

Profimedia 

Lory je nazvala Claptona da mu kaže da je Conor pao kroz prozor, a Eric to nije mogao shvatiti pa ju je pitao: 'Jesi li sigurna?'. Ošamućen je hodao sedam blokova do svog stana, misleći da je sigurno došlo do pogreške. Kad se približio zgradi, ugledao je kola hitne pomoći, policijski auto i gomilu ispred ulaza te je nastavio hodati ulicom kao da ga se to ne tiče.

Čuvši vijest, njegov menadžer, Roger Forrester, ukrcao se na let koji je stigao samo četiri sata kasnije. Otpratio je Erica u mrtvačnicu.

'Što god se dogodilo s Conorovim tijelom nakon pada, kad sam ga vidio, njegovo malo tijelo imalo je neku normalnost. Sjećam se da sam mirno pogledao njegovo lice i pomislio: Ovo nije moj sin. Pomalo sliči njemu, ali to nije on', rekao je Clapton kasnije.

Dječak je pokopan u rodnom mjestu Erica Claptona, dva dana prije Ericova 46. rođendana. Na sprovodu je bila i njegova bivša supruga Patty, piše Stil.

Profimedia 

U danima prije nesreće dječak je napisao svoje prvo pismo ocu, a Lory ga je poslala u Claptonov londondonski dom. Onamo je stiglo nekoliko dana nakon što je mališa izgubio život.

'Naučio je pisati nekoliko riječi pa mi je rekao: 'Mama, želim napisati tati pismo, što da napišem?' Rekla sam mu da napiše da ga voli. Napisao je to i poslali smo pismo. Nakon što je Conor umro, Eric i ja smo stigli u London na sprovod. Bila sam tamo kad je Eric dobio poštu, otvorio ju je, a tamo je bilo Conorovo pismo. Taj trenutak ne mogu zaboraviti', ispričala je Lory.

Nakon nekoliko mjeseci potpune izgubljenosti, Eric se polako počeo 'buditi'. Odlučio je da smrt njegova sina neće biti uzaludna. Pokrenuo je akciju kojom je želio skrenuti pozornost roditeljima na važnost prilagođavanja životnog prostora djeci kako bi se spriječile tragedije.

Tijekom suđenja odbijao je okriviti domara, dadilju ili bilo koga drugog za Conorovu smrt, uvjeren da je sve bilo tragična nesreća. Nastavio je posjećivati Anonimne alkoholičare i brinuti se o sebi. Više nije želio piti kako ne bi izdao uspomenu na sina.

Profimedia 

Tad mu se okrenula sreća. Kontaktirala ga je voditeljica studija Yvonne Kelly s kojom je Clapton imao kratkotrajnu aferu. Priznala mu je da je iz te kratke veze rodila kćer koju je sa suprugom odgajala šest godina. Mislila je da Eric ne želi djecu, pa mu nikada nije rekla za nju. Kada je čula za njegov gubitak, odlučila mu se obratiti. Eric je odmah došao vidjeti dijete.

'Ta lijepa šestogodišnja djevojčica bila je moj pojas za spašavanje u moru gubitka i zbunjenosti', rekao je kasnije.

Nakon toga nastavio je redovito viđati dijete. Clapton je 1992. napisao pjesmu 'Tears in Heaven' kao posvetu Conoru, a za nju je osvojio tri nagrade Grammy  - za najbolju pop vokalnu izvedbu, mušku izvedbu, pjesmu godine i snimku godine.

Kada je imao 54 godine, upoznao je 23-godišnju američku studenticu Mellie s kojom se oženio 2001. godine. Ona će postati jedina žena kojoj će Eric Clapton biti vjeran do groba.