'Većina žena odluči čekati': Ovako iz Zavoda Štampar opravdavaju zašto se Ivana Delač nije mogla naručiti na mamografiju

Ivana Delač nedavno nam je otkrila da se u mjesecu borbe s rakom dojke nije mogla naručiti na besplatan mamografski pregled u NJZJ 'Dr. Andrija Štampar', a sad smo dobili i obrazloženje iz Zavoda.

Neva Žganec/Pixsell

PR stručnjakinju Ivanu Delač iznenadio je odgovor koji je dobila kad je pokušala kontaktirati Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr Andrija Štampar' i prijaviti se za besplatan mamografski pregled. Kako nam je otkrila, rečeno joj je da je 'kvota' do kraja godine popunjena te da termina za sljedeću godinu- nema.

'U vezi s provedbom Programa u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ pozivom na broj 080 0200 166 dobila sam tužnu informaciju kako je ‘kvota’ do kraja 2024.godine popunjena i kako nadležne institucije nemaju sredstava. Na upit kada je moguće dobiti prvi sljedeći termin za mamografiju rečeno mi je da nazovem u siječnju 2025.jer kalendar naručivanja za sljedeću godinu nije otvoren i da termina – nema’, ispričala je Ivana za Story.hr.

Robert Gašpert 

Dodatno ju je rastužila činjenica da je, kako nam je ispričala, u istom mjesecu kad pregled nije uspjela dogovoriti, pozvana na promociju istog pregleda.

Nakon razgovora s Ivanom obratili smo se s upitom na adresu Grada Zagreba, a sad nam je stigao i odgovor iz NZJZ ‘Dr. Andrija Štampar’.

‘Ovim putem izražavamo žaljenje ukoliko je došlo do nesporazuma u komunikaciji između gospođe zainteresirane za mamografski pregled i naše djelatnice. Prilikom razgovora, gospođi je napomenuto kako su svi uobičajeni termini u našem programu popunjeni do kraja godine. No, u istom razgovoru su joj ponuđeni termini u sklopu javnozdravstvenih akcija koje će se održati 19. listopada i 23. studenog ove godine, koji joj na žalost, nisu odgovarali. Pored toga, sve žene prilikom telefonskog razgovora zamolimo za strpljenje jer za ovu uslugu ne postoji sustav centralnog naručivanja, već se vodi kalendar slobodnih termina koji, krajem tekućeg mjeseca slažemo za idući mjesec. Osim toga, gospođe upućujemo i na mogućnost javljanja izabranom obiteljskom liječniku ili ginekologu, koji pacijentice mogu naručiti i propisati im uputnicu za sve zdravstvene ustanove (šest bolnica i devet lokacija Domova zdravlja) na području grada Zagreba koje imaju registriranu radiološku djelatnost. No, većina žena, kao i gospođa koja se javila, radije se odlučuje čekati naš termin jer im je dostupniji i jednostavniji, budući da ne moraju kontaktirati liječnike i nalaze im šaljemo na kućne adrese’, naveli su u dopisu.

‘Svjesni smo činjenice da se nalazimo u mjesecu borbe protiv raka dojke, kada je povećan i interes javnosti, a samim time i naših sugrađanki. U Zagrebu, prema popisu stanovništva iz 2021., živi oko 230.000 žena u dobi od 40 i više godina, od kojih gotovo 118.000 (51,2 %) zbog životne dobi nije uključeno u Nacionalni program te time i gravitiraju Programu preventivne mobilne mamografije koji, na godišnjoj razini, ima ugovoreno oko 2.000 mamografskih pregleda’, dodali su.

Shutterstock 

U NZJZ ‘Dr. Andrija Štampar’ provode se dva programa ranog otkrivanja raka dojke, Nacionalni koji je, kao i u ostalim dijelovima zemlje, namijenjen ženama u dobi od 50 do 69 godina te Program preventivne mobilne mamografije, koji obuhvaća žene u dobi od 40 do 49 godina te starije od 70. godine života. Ovaj potonji jedini je takav program u našoj zemlji i predstavlja zdravstveni nadstandard kojim Grad Zagreb želi unaprijediti zdravlje svojih sugrađanki. Program se u potpunosti financira iz Proračuna Grada i nije na teret zdravstvenog osiguranja te niti dio redovite zdravstvene zaštite’, pišu.

‘Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u Zagrebu se počeo se provoditi u listopadu 2006. Koordinaciju programa, odnosno rada 14 mamografskih jedinica, provodi NZJZ. Do danas je kroz njega napravljeno gotovo 350.000 mamografskih pregleda. U tijeku je 8. ciklus pozivanja, s prosječnim odazivom od 60 % po ciklusu. Kako se program provodi u većini zdravstvenih ustanova koje imaju radiološku djelatnost, kao što su bolnice, Domovi zdravlja, i naš Zavod, za program uvijek ima dovoljno termina te možemo izaći ususret svim našim sugrađankama u dobi od 50 do 69 godina’, navode iz Zavoda.

Shutterstock 

‘Program Preventivne mobilne mamografije u Zagrebu provodi od 2004. godine, a usmjeren je prema ženama od 40 do 49 godina te starijima od 70, koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom. Provodi se samo u Zavodu i u mobilnom mamografu te samim time ima svoja prostorna, kadrovska i druga ograničenja. Cilj programa nije zamijeniti mamografske preglede u sklopu redovite zdravstvene zaštite, već prvenstveno senzibilizirati žene i opću javnost na važnost mamografskih pregleda, ali i mobilnim mamografom doći do žena koje se zbog dobi, radnog mjesta ili nekih drugih razloga teže odlučuju za preglede. U gotovo 20 godina provedbe napravljeno je oko 60.000 pregleda, a za 40 % žena to je bila prva mamografija u životu. Zahvaljujući ovom programu i poticanju žena na mamografiju, odaziv u Nacionalni program na razini grada u većini ciklusa viši je, nego onaj na razini RH’, ističu.

‘Naši inženjeri medicinske radiologije i ostali djelatnici Službe za epidemiologiju svakodnevno vrlo odgovorno i savjesno obavljaju svoj posao, s posebnim naglaskom na podizanje svijesti žena o važnosti redovitih mamografskih pregleda, educirajući i motivirajući ih na prevenciju raka dojke. Nažalost, zbog ograničenih kapaciteta, nismo uvijek u mogućnosti svima ponuditi termine koji bi im najbolje odgovarali. Iako se trudimo zadovoljiti potrebe naših pacijentica, izazovi u organizaciji vremena i dostupnosti usluga ponekad predstavljaju prepreku’, zaključili su.